自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2017年,網X行SALES打俾我傾家居寬頻續約,佢話:簽30個月,平均月費$233,另可免費租用ROUTER。
但原SALES聲稱的免費ROUTER,月費$68,我質問網X行,佢話:每月$68是「家居無線網絡服務」費。
我:「家居無線網絡服務」等於租用router?佢唔敢答我。
我:當日SALES講得好清楚,ROUTER是免費租用的。
我:攞錄音出嚟作證。佢:未能提取錄音紀錄
我:無錄音,我哋根本合約啦。佢:根據錄音紀錄,你答應了。
我:既然有就攞出嚟。佢:對話錄音,僅供公司內部使用。

wcpcelia    發表於 19-3-6 11:16
rainbowchuuu3    發表於 19-3-6 10:51

男爵府

補充:網X行呃我租用的ROUTER是LINKSYS EA7500,市面售價HK7XX,但佢收我租金每月$68 X 30個月 - 豁免4個月=$1768。
佢都好狼,呃我用$1768租用一個價值7百幾的ROUTER。
個ROUTER質素又奇差,天線一支斷完又一支。網X行知道天線斷了,還恐嚇我,損壞ROUTER要賠$1500。

珍珠宮

真真假假 發表於 19-3-5 13:30
補充:網X行呃我租用的ROUTER是LINKSYS EA7500,市面售價HK7XX,但佢收我租金每月$68 X 30個月 - 豁免4個月 ...

免費router 應該係指緊2合1果部modem
不過wifi功能超廢, 市面是但買個router都好過佢
https://www.netvigator.com/chi/home-wireless/index.html

EA7500最初推出時(2016年)賣1499的
https://www.newmobilelife.com/2016/03/21/linksys-ea7500-review/

如果覺得唔抵用的話, 可以約滿後取消有關增值服務

大宅

真真假假 發表於 19-3-5 13:12
2017年,網X行SALES打俾我傾家居寬頻續約,佢話:簽30個月,平均月費$233,另可免費租用ROUTER。
但原SALES ...

我都係被佢咁樣昆左30個月,又係話免費,都今次打上台cut,叫我續約話$178 24個月 另router另計$68 我話router是你哋上次續約話免費我先用 要$68 一個月 ,用30個月 我咩靚機都自己買到啦!又係話聽返d錄音佢哋有講要收費 擺明係呃人

子爵府

報海關

別墅

回覆樓主:

奸商

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

男爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 19-3-5 14:52
免費router 應該係指緊2合1果部modem
不過wifi功能超廢, 市面是但買個router都好過佢
https://www.netviga ...

約滿後佢都收咗我$1768租機費啦,價錢買兩個router 都得。
俾咗$1768,唔係送喎,係要還。現在天線斷咗,佢話有機會要我賠$1500。

男爵府

已向消委會、電訊局、海關投訴,誓要討回公道。

男爵府

Router不是每月租用要交月費嗎?當每月交費時貴咗咁多,為何唔追討?還是要合約完成先一次性比費用,所以到最後先知?不太明白

男爵府

Joejo88 發表於 19-3-5 18:24
Router不是每月租用要交月費嗎?當每月交費時貴咗咁多,為何唔追討?還是要合約完成先一次性比費用,所以到 ...

1.用信用卡過數,無特別check 。
2.30個月約,有6個月免費,所以個個月收費唔同,好
難check。
3.佢有條數是home networking wireless services,
每月$68,有時豁免,我無諗過那就是租用
router 的費用。

珍珠宮

真真假假 發表於 19-3-5 18:00
約滿後佢都收咗我$1768租機費啦,價錢買兩個router 都得。
俾咗$1768,唔係送喎,係要還。現在天線斷咗, ...

係呀, 你唔用佢服務就要歸還
正常損耗冇問題 (用舊左, 用殘左等等)

但人為損毀就難講喇

所以, 即使送都唔要佢隻router, 情願自己買
用舊左壞左咪買過一隻
一次過, 唔會話用壞左有要賠錢之類責任

男爵府

點解我會突然發現被騙?原因是我收到他們的電郵,ROUTER可免費升級,我打去問,sales話升級版,月費$88。
我:吓,咁貴,又話免費?
佢:係免費升級,但租機$88。唔貴啦,你用緊那部都要$68,每月多$20啫。
此時,我才知上了當。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

男爵府

佢地好取巧 先厄到人
上次 香x 寬頻上屋企整野,裝機師傅話如果有得揀,吾爭用寬頻公司部router ,好屎的!

大宅

回覆樓主:

擺晒各大平台,講俾多d人知,集合埋一齊搵報紙幫佢宣傳,日日打去搵經理

男爵府

對呀!我不斷和客戶部投訴,佢就不斷機械式的回應。
應該答的佢唔敢答,一味話根據對話録音我答應了,咁有錄音,攞出來吧,佢又唔肯。
傾續約時,sales話個router價錢$800,如果不是免費租用,我會用$1768去租一個$800可以買到的router?佢唔靠呃,點會有人肯?

男爵府

減齡達人勳章

合約點寫?有冇寫要收費?

男爵府

回覆 anniefish 的帖子

無白紙黑字的合約,只在電話中續約,佢話以電話做紀錄,但沒有給我備份。現在我有懷疑,佢第1次回覆話:電話紀錄未能提取,咁我話:無紀錄即我和你們無任何合約啦。
佢即回覆話:根據錄音紀錄我答應了。
我話:有錄音攞出嚟做證吧,佢話:錄音紀錄只供公司內部使用。

珍珠宮

電話續約佢都會發SMS俾你, 上面有合約俾你睇架

wcpcelia    發表於 19-4-6 08:27

首頁

尾頁

跳至