自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 Candy_CHUNG_LAU 的帖子

20多個月前,是那sales 告訴我router值8XX。

珍珠宮

真真假假 發表於 19-3-13 23:30

20多個月前,是那sales 告訴我router值8XX。

係咪應該按簽約當時的價值去考慮呢

google 一下
EA7500最初推出時(2016年)賣1499的
https://www.newmobilelife.com/2016/03/21/linksys-ea7500-review/

2017年推出 EA7500 v2 仍然賣緊過千的

唔知網上X 比邊部你
不過大公司多數係以參考價 / 建議零售價來標價的喇

男爵府

我絕對承認口頭錄音,但我現在質疑口頭錄音與他們的收費不符,為何他們不敢拿出來作證?如錄音真的說過router要收費,我絕對願意付。
如錄音就是合約,我既是立約人之一,為什麼不給我一份?

珍珠宮

真真假假 發表於 19-3-13 23:36

我絕對承認口頭錄音,但我現在質疑口頭錄音與他們的收費不符,為何他們不敢 ...

即使佢肯補發一份書面合約給你

都只係列明合約期內收費資料

正如你電話查詢得知的
合約期為30個月

固網上網服務 218 x 24

(即免6)

無線上網連接 68 x 26

(免4)

7000/30
平均每月233.33....

簡單講, 你是否接受了這個平均月費?

另外
有關要求提取錄音內容
相信客服都有跟你解釋原因

珍珠宮

小市民很難跟大公司玩法律

相信你只能嘗試向消委會 / 海關投訴

因為根據2012年商品說明(不良營商手法)(修訂)條例

誤導性遺漏

睇下佢地做唔做D咩咁啦

https://www.consumer.org.hk/ws_chi/unfair_trade_practices/p245

執法指引

https://www.customs.gov.hk/filemanager/common/pdf/pdf_forms/Enforcement_Guidelines2_tc.pdf

男爵府

多謝你的寶貴意見,電訊局已跟進這個案。我只覺得,如明碼實價,絕無問題,但sales 口口聲聲說router免費,
但就用「家居無線網絡服務」來騙人租router,咁就有問題 。
營業部:家居無線網路服務月費$68。
我:家居無線網路服務等於router?
營業部唔答我,只機械性的重複說「家居無線網路服務」月費$68。
我:「家居無線網路服務」提供甚麼服務?
營業部:就是「家居無線網路服務」。
我真的無言!

大宅

真真假假 發表於 19-3-14 07:54

多謝你的寶貴意見,電訊局已跟進這個案。我只覺得,如明碼實價,絕無問題, ...

其實呢個問題,我以前都遇過。
不過好大機會唔入。
因為佢一開始就講左平均月費係233,只係條數佢點拆出黎打係出單上。
佢包個套餐,又無收多過233,就難。

所以我後來計過,自己買一部算。

男爵府

我也知道佢哋有心呃消費者,一定精心步署。錄音就是合約,但錄音在佢手,佢又不肯拿出嚟,
就算當日SALES確實刻意欺騙,我哋都無證據告佢。
我在此說出來,只想其他人多提防,例如:要錄音自保,更希望有關當局關注一下,保障消費者權益,不要讓奸商胡作非為。

男爵府

網x行騙我租router一事仍未解決,我仍每月繳付租用費$68,但ROUTER三支天線,斷了兩支,我通知他們,他們的回覆竟是:
1. ROUTER損壞,客戶部說有機會要賠償$1500
2. 技術部門向客戶部要求酌情替我處理,客戶部經理不批准。最後,技術部說經理不簽署,
他們幫不到我。

我投訴他們收了租機費,不肯保養維修,客戶部說為我特別處理,叫我重新簽
24個月租用router,便不再追究賠償。

不是嘛,呃我一次還不夠?現在租俾我的LINKSYS EA7500,市面賣$7xx,包一年保養。
佢叫我重新簽24個月可繼續租用這LINKSYS EA7500 router,
費用是:$68 x 24 = $1632

這價錢我自己一年買一個同model的ROUTER,兩年都唔使咁貴啦,而且爛咗唔使賠,用完唔使還,做乜我要重新簽約同你租?

琥珀宮

真真假假 發表於 19-3-5 13:12
2017年,網X行SALES打俾我傾家居寬頻續約,佢話:簽30個月,平均月費$233,另可免費租用ROUTER。
但原SALES ...

去通訊事務局投訴佢啦

琥珀宮

真真假假 發表於 19-3-5 13:30
補充:網X行呃我租用的ROUTER是LINKSYS EA7500,市面售價HK7XX,但佢收我租金每月$68 X 30個月 - 豁免4個月 ...

佢都有sell我租router,我話我自己有,佢就冇再sell

男爵府

mandy952 發表於 19-3-21 19:53
佢都有sell我租router,我話我自己有,佢就冇再sell

如佢當時sell 我用$68租,我唔會租,但當時佢話免費。

男爵府

mandy952 發表於 19-3-21 19:48
去通訊事務局投訴佢啦

已向通訊局投訴,但通訊局話我無當時的錄音,佢有但又唔肯拎出嚟,告佢唔到的。
現只能交電訊局消費者事務科跟進,睇下佢哋會唔會驚。
對於呢d無賴電訊商,我不抱希望,說出來,只想其他消費者警惕。

琥珀宮

真真假假 發表於 19-3-22 14:39
已向通訊局投訴,但通訊局話我無當時的錄音,佢有但又唔肯拎出嚟,告佢唔到的。
現只能交電訊局消費者事務 ...

而家我精,其實之前都試過比佢屈左一個月月費,話cut又唔同我cut。而家佢打黎sell全部唔聽唔接唔理,自己主動打比佢時就錄佢音,保障自己。

首頁

尾頁

跳至