自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

fanny590 發表於 19-3-6 09:49
電話續約佢都會發SMS俾你, 上面有合約俾你睇架

無呀,佢完全無俾過我,佢一直都話根據錄音,無話根據合約。

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

大宅

公爵府

網上行個WIFI ROUTER 好似係要另外俾錢租的. 我續約時個SALES 同我講無得送的, 要另外收 $68/MONTH的, 叫我自己買過ROUTER 好過. 我估樓主個SALES講錯左.

男爵府

回覆 Yeelim 的帖子

sales 不是講錯,是故意呃我,因當時佢話平均月費$233,我話:乜咁貴?佢話:唔貴,可免費租用router,個router外面都要賣800幾。
我和網X行營業部交涉時,佢哋話我個plan包括:
1. 寬頻月費$218 X 30 個月,豁免6個
2. 家居無線網絡服務 $68 X 30 個月,豁免4個
如果佢有話我知ROUTER就昰「家居無線網絡服務」,要$68一個月,我一定唔會要啦。

大宅

真真假假 發表於 19-3-5 13:12
2017年,網X行SALES打俾我傾家居寬頻續約,佢話:簽30個月,平均月費$233,另可免費租用ROUTER。
但原SALES ...

網上行正一黑店,我都係電話續約時比佢地D所謂送兩個月的附加功能(cs話第三個月會自動取消),攪到好麻煩,我冇每個月check statement, 半年後發覺每個月多了幾十蚊家居電話費,打上去問,又叫佢比番錄音我聽,揾經理...全部reject我,我叫cs安排退款,又reject.我合約未完,冇再交月費,拖到合約完了到現在差不多一年,一直揾收數公司打比我追數,語氣又重,恐嚇我咁,我釆佢都傻,而家係間公司收多我錢,又唔跟進,就揾財仔追,都離晒譜!

男爵府

一於齊齊聲討佢,唔好俾佢繼續呃落去。

珍珠宮

回覆樓主:

去東張西望

子爵府

回覆樓主:

我都要cut佢,唔知轉邊間好。呢間以前一哥但而家差咗好多

大宅

真真假假 發表於 19-3-6 08:26
對呀!我不斷和客戶部投訴,佢就不斷機械式的回應。
應該答的佢唔敢答,一味話根據對話録音我答應了,咁有 ...

去消委會啦,whatsapp傳開去俾朋友再傳開去

大宅

bbloo 發表於 19-3-6 16:58
網上行正一黑店,我都係電話續約時比佢地D所謂送兩個月的附加功能(cs話第三個月會自動取消),攪到好麻煩 ...

我會覺得人生安全受威脅,報警啦

珍珠宮

真真假假 發表於 19-3-6 09:46
回覆 anniefish 的帖子

無白紙黑字的合約,只在電話中續約,佢話以電話做紀錄,但沒有給我備份。現在我有 ...

公司錄音就一定會有
只係唔會外傳給客人

類似大廈cctv 咁,
非授權人士係無法取得/觀看的

珍珠宮

真真假假 發表於 19-3-6 10:13
無呀,佢完全無俾過我,佢一直都話根據錄音,無話根據合約。

電話對話o既錄音
咪就係接受續約囉

你口頭答應接受就已經構成合約一部分啦

珍珠宮

真真假假 發表於 19-3-6 15:31
回覆 Yeelim 的帖子

sales 不是講錯,是故意呃我,因當時佢話平均月費$233,我話:乜咁貴?佢話:唔貴,可 ...

佢幫你計哂所有收費
平均233.33
又o岩喎

你當時有冇接受233 呢個平均月費價?

定係你只要寬頻上網服務, 唔要其他增值服務呢

珍珠宮

真真假假 發表於 19-3-6 08:26
對呀!我不斷和客戶部投訴,佢就不斷機械式的回應。
應該答的佢唔敢答,一味話根據對話録音我答應了,咁有 ...

呢個月費係包埋技術支援, 維修保養, 安裝設備等等服務

如果合約期內, 隻router 出了問題
佢係會負責維修, 整唔到就會換過另一隻比你o既
P.S. 人為損壞除外

而你出面買router 就唔一定有上述服務提供喇

男爵府

回覆 tsung 的帖子

tsung    發表於 19-3-12 19:54

男爵府

回覆 Candy_CHUNG_LAU 的帖子

如果當日佢話俾我知,寬頻月費$218,租ROUTER月費$68,我就不會要那ROUTER啦,$1768租個價值$8xx的ROUTER,損壞更有機會賠$1500,佢唔靠呃,誰會肯?

男爵府

哈哈,你講D嘢和當日上門檢查ROUTER的技術員錄音一樣喎。
如果買樓收租可以咁就發喇,層樓價值8XX萬,出租30個月,月租68萬,期間包維修保養,

30個月後你共收到$1768萬租金,另可收回層8XX萬的樓。

如層樓損壞,就更發達,要賠$1500萬。

珍珠宮

真真假假 發表於 19-3-13 22:48

如果當日佢話俾我知,寬頻月費$218,租ROUTER月費$68,我就不會要那ROUTER啦 ...

別忘了30個月前
該ROUTER 不只賣8xx 吧

這30個月都過去了
唯有新約不再用該增值服務 (室內無線上網服務) 吧

或者要求約滿後不再續約

轉其他ISP好了
反正又不只網上X 一間寬頻服務公司呢

珍珠宮

真真假假 發表於 19-3-13 23:04

哈哈,你講D嘢和當日上門檢查ROUTER的技術員錄音一樣喎。

我不是從業員
只是一般用家

按常理去分析這件事情

btw, 你套用租樓買樓的情況 是不恰當的
即使你打算循民事提出訴訟
相信個官都唔會buy 你呢套concept的

首頁

尾頁

跳至