少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔,十二歲,剛升中一,讀band 2學校,成績麻麻;十二月份經常肚痛,驗左有幽門螺旋菌,照左胃鏡,已好返!
但二月份新年後一起身就肚痛,返唔到學,現已無返學一個星期多,睇醫生話佢因壓力,胃酸分泌過多,導致胃抽筋,但放假又無事,下星期先可安排見心理醫生,現在可以點做,有無家長有同樣經驗!

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

心裡影響生理,我女的幼稚園返左小學之後都出現甘的情況,就是小朋友覺得壓力大

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

namnam1217 發表於 19-3-5 13:20
仔,十二歲,剛升中一,讀band 2學校,成績麻麻;十二月份經常肚痛,驗左有幽門螺旋菌,照左胃鏡,已好返!
...

腸胃焦慮症 香港好普遍
有玩運動?
好多時壓力源於自己

別墅

回覆 maymay220hk 的帖子

有呀,踢波加打乒乓波啦

別墅

...

是否學校社工轉介 見心理醫生?
:verycold: :-D :-) :oops: :oops: :-) :-D :verycold:

別墅

回覆 emily223 的帖子

係呀,社工轉介,但仔一直返唔到學,社工末見,暫末安排到家訪,下星期見心理醫生!

別墅

回覆 namnam1217 的帖子

要睇醫生, 情緒病一種, 我老公都係咁, 一緊張或返新工作就會肚痛. 睇醫生食葯會好返.

複式洋房

...

我女都一樣,一起床就說肚子痛,頭暈,都有焦慮情況!看醫生開的藥吃了也沒有,不用返學就沒事

水晶宮

Ling7781 發表於 19-3-13 09:17
我女都一樣,一起床就說肚子痛,頭暈,都有焦慮情況!看醫生開的藥吃了也沒有,不用返學就沒事
...

要吃藥,休息一下!
自由太多會令世人失去平衡

別墅

回覆 mickeywinnie3 的帖子

已睇醫生,有焦慮症,食藥中,希望有好轉啦!

複式洋房

mickeywinnie3 發表於 19-3-13 12:28
要吃藥,休息一下!

沒有藥吃,醫生說不需要吃藥

複式洋房

Ling7781 發表於 19-3-13 09:17
...

我的兒子也是ㄧ樣, 有三年了。睇西醫都無改
善, 成日都返唔到學。問佢又話返學無壓力。

水晶宮

冬日陽光 發表於 19-3-13 14:05
...

講起其實好多小朋友係驚返學的!
自由太多會令世人失去平衡

民房

冬日陽光 發表於 19-3-13 14:05
...

試下問下佢反學同同學啲關係?

複式洋房

一米 發表於 19-3-14 11:10
試下問下佢反學同同學啲關係?

佢話同同學關係無問題, 無乜唔開心。

民房

冬日陽光 發表於 19-3-14 11:59
佢話同同學關係無問題, 無乜唔開心。

讀緊小學個陣,有無依個情況?
而家仲有keep住打波個啲嗎?

首頁

尾頁

跳至