懷孕前後

跳至

複式洋房

我剛9w5,昨天終於排到預約,去了政府醫院登記新症,兩個星期後度頸皮。我原先以為醫院點都會証實我真係有左(求其照一野睇吓係咪堅料)先收症(如果唔係咪好浪費醫療資源),不過玩左三個鐘只係抽左血同book下個預約...我其實一次都冇照過超聲波,冇嘔/累/頭暈/流血 所以我仍然做平時會做既野例如追巴士...(真係唔覺得係有左)
想問吓係咪大部份既準媽媽都會在早期照一照,睇吓堅定流既先?

複式洋房

2019新春慶豚圓

BerniceL 發表於 19-3-5 15:20
我剛9w5,昨天終於排到預約,去了政府醫院登記新症,兩個星期後度頸皮。我原先以為醫院點都會証實我真係有左 ...

有啊,去私家照下心跳自己同老公開心下

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我剛9w5,昨天終於排到預約,去了政府醫院登記新症,兩個星期後度頸皮。我原先以為醫院點都會証實我真係有左 ...

一般六至八週已經會去私家睇心跳。等政府幫你check心跳有排等,除非你諗住喺政府做Oscar。

複式洋房

我一開頭以為公立會提供一次照吓,我係少高齡,少貧血,第一胎,有twins背景(我自己細孖早產),但原來都屬低風險,結構都係唔提供。

FB體驗帳戶

第一次去政府登記,佢就比個時間我返去做新症掛號,果日去要留小便,磅重量血壓,一輪後比份問卷你填,跟住就等叫名見姑娘,我開始都無諗過會見到醫生,入到去見到姑娘後,佢就問我一輪既資料後就講幫我安排今日做埋唐氏,抽血,見埋醫生度頸皮,我都好驚訝點解可以咁快即日做到,咁姑娘話做到幾多野就做幾多野啦唔駛分幾次做,可以我係高齡啦又高危(有血壓高),跟住就出返去等叫名見醫生,見到醫生後就問一輪野又係,之後就第一次係政府照超聲波度頸皮,終於見到bb,果陣我已經12週幾,度完後醫生就話正常,之後醫生安排我入院調血壓藥,之後再約入院時間,跟住就走得啦

子爵府

2019新春慶豚圓

6-8wks會自己出私家睇一次先,之後政府同私家兩邊去產檢

複式洋房

2019新春慶豚圓

我係6 weeks去私家照一次先

大宅

我開頭都有同你同一個問題.
我去醫院第一次睇新症已經係同我係私家照閃閃隔左4個星期.
咁醫院又唔會同我聽下心跳, 照下超聲波, 咁點知呢4個星期BB係正常成長緊呢?
只係度高磅重量血壓驗小便抽血, 我一度懷疑驗小便/抽血係驗埋有無BB

之後再2星期後返去Oscar 先真係照. 當時我都早幾日book左私家做nifty pro. 照左次見到BB.
所以果個星期我見左2次BB.
但之後又要等到我20wks 去私家照結構先再見BB lu...

複式洋房

回覆 Ypysuki 的帖子

果日去要留小便,磅重量血壓<--呢D完全冇做過....用3個鐘去等+填問卷+抽血+預紉...佢玩到我12點幾差不多1點, 仲要到診紙只得半日(AM), 我要飛返公司飯都係食左少少....
點解唔可以整埋網上預約呢....

FB體驗帳戶

BerniceL 發表於 19-3-6 12:37

果日去要留小便,磅重量血壓

係咪果日人多呀,所以安排唔到醫生咁就做左基本野先

複式洋房

回覆 klsabb 的帖子

你都好丫有驗小便 XD 我乜都冇, 所以真係覺得好流
我如果確實係有"真餡", 應該都會做T21/Nifty Pro. (我爬左好多文都係唔太明個分別, 除左價錢)

基於我真係好正常, 我老公都好平常心, 因為冇黎M可以有好多原因...(可能停經呢~~ XD), 我講比佢聽萬種既可能性之後, 照舊一齊食Mcdonald~~~

複式洋房

唔...我係東區, 其實唔知一日應該有幾多人, 可能我呢區都算人多...我係33籌, 等左好耐之後, 見有人問姑娘幾時到佢佢肚餓想出去食野, 姑娘叫佢1點前返返來...我"裝"到佢個籌係74....

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

系架,我第一次都系抽血,照超聲波。但就有小小貧血,嚇到我。

複式洋房

BerniceL 發表於 19-3-6 12:46

好似話T21 Express同Nifty Pro驗既差唔多,價錢就Nifty Pro 加左價

大宅

BerniceL 發表於 19-3-6 12:37

果日去要留小便,磅重量血壓

有得用 apps去預約架. 我都係見完私家, 開轉介信, 用apps預約, 影但封信. 佢就排期幾時去做第一次登記

大宅

BerniceL 發表於 19-3-6 12:46

其實你仲未知你係唔係真係有左架?
你醫院登記果時都要有私家醫生轉介信架

T21/ nifty pro 其實係一樣, 你可以當唔同公司出左2個牌子啦.
驗既野一樣, T21就貴好多, 所以我揀左 nifty pro.
亦都照跟醫院指示去照 Oscar.
要做就要10-13wks 做架喇.

複式洋房

我有用APPS預約, 一約, 就去到3星期後...我有朋友佢話佢親身走上醫院BOOK, 係唔洗排咁耐.

複式洋房

我有去西醫驗小便(其實佢咪又係用果支棒~但我覺得好多原因都可以令佢係陽性, 例如宮外孕)佢個EDD同後來我去醫院登記新症個EDD唔同 (但其實醫院都只係抽過血同填表, 我唔明EDD點解會唔同左)
之後我忍唔住去左照一次超聲波(因為我真係唔知係咪真係有餡啊...好迷茫), 婦科再比另一個EDD我....
攪到我好懷疑, 條公式係咪相同...

大宅

2019新春慶豚圓

BerniceL 發表於 19-3-14 15:41

我有去西醫驗小便(其實佢咪又係用果支棒~但我覺得好多原因都可以令佢係陽性, 例如宮外 ...

普通科醫生係用last M去計,婦科係根據照嗰陣個B嘅大細去計,所以如果有遲排卵早排卵的話EDD就會唔同

婦科嗰個係準啲嘅

BerniceL    發表於 19-3-14 16:10
BerniceL    發表於 19-3-14 16:09

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊