懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我懷孕中後期開始血壓偏高,但無尿蛋白,健康院都無乜特別要我點(最多俾醫生話要留意血壓之類)。直到37週再去健康院檢查時,醫生突然話我血壓持續偏高,要即時去醫院檢查。

去到醫院就要我即刻入院,住左一晚,醫生話雖然除左血壓偏高之外,其他一切正常(尿蛋白都無),但安全起見要我催生。經歷二十幾個鐘既催生、陣痛之後,順產生左bb出黎。生既過程,醫生一直監察住血壓。推番上產後病房後,姑娘要我留產後既第一次小便。

住院頭兩日都無唔舒服,最多只係血壓正常偏高。點知第三日,醫生話我有尿蛋白(即係生產後既第一次小便),證實係妊娠毒血症,要我再抽血同驗尿。

複式洋房

iceisgirl 發表於 19-3-5 16:24
我懷孕中後期開始血壓偏高,但無尿蛋白,健康院都無乜特別要我點(最多俾醫生話要留意血壓之類)。直到37週 ...

宜家好驚,唔知之後會點。究竟仲要住多幾多日院?醫生話如果我頭痛就要推番我去其他病房。

其實我唔明點解會產後先話有妊娠毒血。有無媽媽可以分享一下?我想知如果我咁既情況,一般有乜野follow-up?會唔會影響生下一胎?

複式洋房

iceisgirl 發表於 19-3-5 16:28
宜家好驚,唔知之後會點。究竟仲要住多幾多日院?醫生話如果我頭痛就要推番我去其他病房。

其實我唔明點 ...

係有機會產後先妊娠毒血。醫生話產後第四日血壓係最高的。

複式洋房

iceisgirl 發表於 19-3-5 16:28

其實我唔明點 ...

我就產後疑似妊娠毒血,血壓超高同發燒。要住院到血壓受控先可以home leave。

複式洋房

DaDaKeKe 發表於 19-3-5 18:04
我就產後疑似妊娠毒血,血壓超高同發燒。要住院到血壓受控先可以home leave。
...

上網睇好多媽媽都係孕期間發現有妊娠毒血,反而產後有既就無乜。其實呢個病喺孕期發現更可怕,唔止影響媽媽本人,最重要會影響埋bb 。感恩我bb可以順利健康出世,只係我一日未出得院,一日都怕唔知會點而擔心。啱啱醫生要我食血壓藥,唔知同你既case會唔會相似呢?不過我就無發燒,只係間中一陣頭痛。

複式洋房

iceisgirl 發表於 19-3-5 23:13
上網睇好多媽媽都係孕期間發現有妊娠毒血,反而產後有既就無乜。其實呢個病喺孕期發現更可怕,唔止影響媽 ...

我就係不停加藥都減唔到血壓,住左兩個幾星期先可以home leave。住院食藥都可以接受,最慘係得老公一個係屋企照顧bb。
bb依家跟你一齊還是返左屋企?
希望你好快可以出院!

禁止訪問

複式洋房

DaDaKeKe 發表於 19-3-6 08:28
我就係不停加藥都減唔到血壓,住左兩個幾星期先可以home leave。住院食藥都可以接受,最慘係得老公一個係 ...

BB仲有報告未出,所以仍在兒科,但如無意外都呢一兩日出院。我都擔心要老公幾邊騰,本身要番工,放左工又要黎睇我同再去兒科探BB。今朝醫生話血壓藥因為由尋晚開始食,所以要觀察埋今晚,如果血壓無再高,就可以聽日出院。我希望中間唔會再有咩意外啦⋯⋯有時覺得唔係因為呢個病頭痛,而係因為留喺醫院成日訓,訓得太多而頭痛。搞到我宜家頭痛都唔敢問姑娘攞止痛藥,不過頭痛係好細微,血壓都好正常,所以應該都無事既。

複式洋房

moon7632 發表於 19-3-6 08:58
食下蓮子紅豆百合湯,降壓,清心火之用,一次唔好食太多,每日小量咁食
...

係咪涼架?因為怕食左會令惡露增加或者無人奶,所以宜家好多野都唔敢亂食亂飲。

禁止訪問

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

血壓唔會再高,應該冇事,出院果陣,最好問下醫生,坐月要特別注意D咩嘢。

複式洋房

haha748494 發表於 19-3-6 14:58
血壓唔會再高,應該冇事,出院果陣,最好問下醫生,坐月要特別注意D咩嘢。 ...

好的,謝謝你。

大宅

我懷孕中後期開始血壓偏高,但無尿蛋白,健康院都無乜特別要我點(最多俾醫生話要留意血壓之類)。直到37週 ...

我就係。。。。宜家要keep住食血壓藥

複式洋房

第一胎時, 我也是中後期血壓偏高, 沒有蛋白尿, 頭痛也沒有, 只是在家留意血壓, 記錄血壓的情況, 去到37周5就開刀生B,政府生完B後血壓也不降, 所以在院期要吃血壓藥, 差不多住了10天醫院,血壓去回正常先可以出院, 產後也沒有毒血症,真是難忘經歷 !
請問你阿B出世時, 是否細碼B?

別墅

我情況同你一樣,但其實唔係產後
係產前一刻先發現...只係產後留你小便去confirm

So far我坐月都算好,依家大仔3歲都健康,係人奶量比較少

複式洋房

小黃貓 發表於 19-3-10 02:24
第一胎時, 我也是中後期血壓偏高, 沒有蛋白尿, 頭痛也沒有, 只是在家留意血壓, 記錄血壓的情況, 去到37周5 ...

我bb出世時並不是細碼bb。但之前去私家度照時一直話係正常範圍偏細,所以又無特別去留意(因為一直只有喺健康院量血壓先高)。

你bb係細碼?

複式洋房

Fong0331 發表於 19-3-10 09:16
我情況同你一樣,但其實唔係產後
係產前一刻先發現...只係產後留你小便去confirm

好彩發現到,如果唔係唔止大人危險,bb更加危險!

人奶量較少會唔會係因為餵得少?我其實都係少,但主要因為我無乜時間泵人奶或者埋身餵。

複式洋房

Evenyw 發表於 19-3-7 14:01
我就係。。。。宜家要keep住食血壓藥

請問你keep住食左幾耐?

我出左完就黎一個星期,醫生要呢個星期繼續食血壓藥,keep住mark低自己血壓(上壓高過150、下壓高過100就要即刻去急症室),之後番去覆診。佢話因為我情況唔同,之後唔係去健度院覆診,而要番醫院覆診。黎緊今個星期四第一次覆診,特別在佢要我去日間病房覆診,仲要做埋入院手續先,宜家擔心緊會唔會又拉我住院。

大宅

iceisgirl 發表於 19-3-11 19:21
請問你keep住食左幾耐?

我出左完就黎一個星期,醫生要呢個星期繼續食血壓藥,keep住mark低自己血壓(上 ...

我係37週發現血壓偏高開刀生左,生完後無理過以為會自己好,有一晚頭痛到去急症,發現血壓去到200,住院做左各項檢查都正常,醫生就話可能是懷孕引起的,要終生食藥。宜家都係三個月一次去醫院複診,每日食兩次藥。

別墅

iceisgirl 發表於 19-3-11 19:15
好彩發現到,如果唔係唔止大人危險,bb更加危險!

人奶量較少會唔會係因為餵得少?我其實都係少,但主要 ...

我生完訓係產房3日,再上產後房3日
個仔發燒係加護房訓7日...
完全唔識餵人奶,係老公去加護房餵奶粉

依家呢胎要食36週亞士匹靈...

首頁

尾頁

跳至