自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如老師再難為你兒子,不如轉校。

學校的文化不是一朝一夕改得倒,米浪费六年,甚至令兒子怕左番學,冇心機讀書。

侯爵府

老師好差

子爵府

yanfaifai 發表於 19-3-5 20:00
星期一功課星期二交
是抄中文課文其中四段
全班也是一樣的功課

係資優生,不如試下轉去資優學校,我只知沙田有間。。。
我細仔都有自閉症,我好明白,睇到我都想喊,你自己打比老師,話帶呀仔去睇醫生,醫生話咁唔比飯食是虐待兒童,話要報警。。。所以為免麻煩,希望老師罰一些,不會傷害兒子身體的事情!

侯爵府

好媽媽勳章

Jasmine-4711 發表於 19-3-5 21:06
如老師再難為你兒子,不如轉校。

學校的文化不是一朝一夕改得倒,米浪费六年,甚至令兒子怕左番學,冇心機 ...

遲遲令我不想轉校的原因是
自閉症小孩在社交上有困難
但他已建立一定的社交圈子
和同學相處沒有問題
只是某一些老師未能配合
如果轉去新學
遇到同學欺凌
我更無能力要求同學去遷就他
而這樣的機會是十分大的

[img align=right][/img]

伯爵府

yanfaifai 發表於 19-3-5 18:40
一早已打電話給社工
話我阿仔抄唔到爆喊
希望社工也和老師溝通一下

告老師虐兒啦

子爵府

yanfaifai 發表於 19-3-5 20:07
我仔是 抑鬱症狀
抄不到是,已定定抄了1時,
之後 開始谷住谷住 自言自語話咁多功課發神經做死人

假如係我,學校不肯調適,我會叫呀仔盡做,之後幫佢炒埋佢,因為炒寫對佢無好幫助,仲影響情緒,無意義!

子爵府

yanfaifai 發表於 19-3-5 20:25
理解力強, 數理方便

sen家長會辛苦的,加油

自閉症是與外果連繫方面的困難。
抑鬱又另一症狀

抄寫時出現情緒問題,那聽你說,是抑鬱有關。
抑鬱如果嚴重,是有藥物處理。

但可能與校方開會時,也了解仔仔學校表現。為人父母,自然愛錫子女。

抄寫無乜邊個小孩喜歡,俾我都唔想。
如果當然有激烈反應,未必可能要求仔仔順利完成。

未知實際情況,但就咁聽,星期一做唔晒,要求星期六先補,會否過於寬鬆。

老師要求唔做完唔俾食飯,
結果仔仔一個午飯時間(估約一小時) 就做完,即仔仔有能力完成。

子爵府

yanfaifai 發表於 19-3-5 21:09

呀仔又要由頭適應過,你同囝仔都好辛苦,普通小朋友的家長,是不會明白!

子爵府

回覆樓主:

我唔贊同做唔晒唔俾食飯,但認真諗諗,
食飯前有小息,轉堂也有空間,仔仔有無機會可以趁其他時間抄寫部份,而食飯時做快d便還有時間吃飯?

下晝時間有其他小息嗎?可以吃到一點東西?班主任有無安排d secret Angel既同學,可以替他買點小食?

個人認為。全班相同既功課,除非係讀寫障礙,又或肢體傷殘,否則如果輕易讓個別同學,因為討厭抄寫而享有遲交既權利(還要遲成個星期), 好難服眾。老師亦有難處,當其他同學又話討厭抄寫而要求遲交,試問如何界定邊個有此權利。

子爵府

回覆樓主:

個人意見
其實要求學校體諒是有需要,但有需要讓仔仔理解,一,這個是通容,唔係特權。二,通容有限度,我會要求佢今天放學留低嘗試做埋佢,唔係留到星期六。三,凡事都有兩面,佢享有遲交既寬容,佢要幫中文老師做少少其他野,如收功課。

純粹個人分享。希望仔仔能健康成長

男爵府

回覆樓主:

嘩,抄咁多。啲字仲要咁多筆劃,大人見到都怕。
另外點可以唔俾小朋友食飯,如果係我個仔,我一定追究,當面問佢係唔係虐兒。

子爵府

Ytteb 發表於 19-3-5 21:17
我唔贊同做唔晒唔俾食飯,但認真諗諗,
食飯前有小息,轉堂也有空間,仔仔有無機會可以趁其他時間抄寫部份 ...

你小朋友有無自閉症?

男爵府

o_____o 發表於 19-3-5 19:42
如果係咁其實佢抄寫係冇問題喎

佢無完成嘅功課係5篇,寫到喊,剩一篇。唔俾食飯,應該補寫一篇。

連寫5篇和有足夠休息後寫一篇不同。

連續抄寫根本有違孩童成長規律。前額葉未完全成熟,持續規律性地做機械式動作,係冇辦法集中。當然好多細路係大人嘅威迫底下,因為怕後果,都會做。但係違反細路仔嘅自然性成長。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

yanfaifai 發表於 19-3-5 21:09

我明白。

我仔係普通自閉,成績平庸。初小時佢有很多朋友,但上到高小,佢的行為及能力很明顯和大家不同,俾人當儍仔玩。佢仲不是最惨個位,另一個同班SEN(自閉+ADHD)成日搞搞震,俾同學圍住打。

在一間共融年年拿獎的小學,成績好的小惡霸係横行無道,俾老師們護。

男爵府

sheep010 發表於 19-3-5 20:03
我唔明點樣抄唔到,同埋個仔「抄唔到」理應自己搞掂,打電話返去同社工講同老師講,用意係邊?係想唔抄?如 ...

有無爬文?有無爬上一個帖?

珍珠宮

回覆樓主

自閉症患者怕一樣嘢,佢個腦會overload,好易情緒失控
唔可以用一般人標準去要求自閉症患者
當成年人患者都未必做到,要對一個兒童患者咁苛刻嗎?
我覺得樓主當時先安撫仔仔情緒,已經處理得好好,對於無理指責可無視
欠交功課罰無午飯食,好冷血

有無諗過小朋友分分鐘餓暈
即使唔餓暈,小朋友要放學先有嘢食,餓咗咁多個鐘,一食嘢實胃痛
咁樣折磨一個小學生,簡直枉為人師

珍珠宮

cy101 發表於 19-3-5 20:10
我嘅理解都係咁, 相信老師都係咁諗!!

樓主形容咗個仔對功課嘅反應,我好奇佢午飯時抄書又係咪一路踢野又大喊?如果兩個處景反應唔一樣,就有斟酌。

我見樓主po咗要抄嘅課文出嚟,我一望就知我仔會好憎呢類有埋注音嘅印本,佢初小時我係會用小畫家cut曬啲拼音走,減少佢困擾。

我唔知樓主個仔嘅治療師點coach,我果就一早教我要盡量引導佢去接受“雞脾有骨”嘅概念,數理再好,越上就唔止數字公式,要有分析說明解釋,文字工夫差就難表達,造成更多障礙。呢啲真係要幫佢調適。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yanfaifai 發表於 19-3-5 20:17
這 一課課文第二至第五段

小朋友幾大?
我望到都覺得好多

子爵府

ilovexo824 發表於 19-3-5 21:20
你小朋友有無自閉症?

你呢

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

yanfaifai 發表於 19-3-5 20:17
這 一課課文第二至第五段