論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

食完飯。
洗碗前玩十分鐘電話先。
然後戴住耳機洗碗。(我估係聽歌, 聽唔到佢講電話)
同類事件已話過n次, 話完好一排, 跟住又黎過。
諗緊呢排不如借啲2食完飯不斷出入廚房 (e.g. 不斷飲水, 拎零食) 比壓力佢。
點算?
成精印, 好難搞。

大宅

我個BUN BUN 都走精面的, 我未出房, 佢會搬定D 掃把, 水桶擺陣, 有時唔對路, 覺得個廳好靜, 我就扮咳幾聲, 就會令姐姐郁下~~~ 唉.

如果我在廳, 佢就會好勤力開TURBO, 有時都會諗, 吞POP 人之常情, 係條氣唔順. 以為我係LU LU

樓主, 唯有一見佢戴住HEAD-PHONE 做家務就叫佢收起, 休息時先聽.

D 姐姐係咁, 成日都試底線.

男爵府

我呢個印又係黎左十幾日,有次比我睇到佢邊同我女玩邊戴HEAD-PHONE,其實係聽乜? 之後咪話佢工作時不可以戴耳機,做完野話之你,最驚出街聽,又拖住小朋友,多危險啊! 教印真係好激氣! 吾知真傻定扮傻

男爵府

Gloria22sen 發表於 19-3-6 13:09
我呢個印又係黎左十幾日,有次比我睇到佢邊同我女玩邊戴HEAD-PHONE,其實係聽乜? 之後咪話佢工作時不可以戴耳 ...

同我個印好似。戴 headphone 做野, 唔知以為佢炒股票幾百萬上落。
戴 headphon 湊仔, 初頭試過, 比我丙完唔敢。而家又黎試我底線, 戴 headphone 洗碗, 唔知佢聽乜鬼? 話說佢洗碗都8點3啦, 洗左半個鐘, 好快9點半又入房訓, 真係有咁既必要戴住個 headphone 做野?

男爵府

回覆 Solarflare 的帖子

係囉,我呢個仲要黎左十幾日咋,從未來港,又話D印吾會放假寧願搵錢,但我呢個就一黎就放假,喺我地面前都甘樣,平時全部人返晒工佢已經好自由,無人在家無枉管,我呢個6點半起身,9點洗埋碗可以休息啦!

男爵府

Gloria22sen 發表於 19-3-6 13:16

係囉,我呢個仲要黎左十幾日咋,從未來港,又話D印吾會放假寧願搵錢,但我呢個就一黎 ...

丙。
我一定丙我果件, 只爭左幾時丙同丙幾金。
佢地欺善怕惡的。

男爵府

有話佢架,佢咪笑笑口點下頭面皮幾呎厚,吾知識吾識聽,反正豬到你嘔血,落雨又吾識去關窗,真心吾想請工人架! 有時覺得佢放假你仲開心,吾洗篤眼篤鼻!

男爵府

Gloria22sen 發表於 19-3-6 13:22

有話佢架,佢咪笑笑口點下頭面皮幾呎厚,吾知識吾識聽,反正豬到你嘔血,落雨又吾識去 ...

見獲話獲, 我會同佢"講道理"。短則15分鐘, 長則1個鐘, 不準走, 坐係度聽。講到佢驚。
有事未講由得佢係因為無時間無心情, 最後儲埋一齊丙。佢知我唔係善類, 會驚。但好一排好黎過, 佢地個民族係咁。

禁止訪問

男爵府

全屋咪淨係我同我99會話下佢,其餘D男人吾會理佢甘多喎,但都驚罵得太金,佢會心有不甘對小朋友吾好喎,其實我都吾算苛刻,但真係十幾日TRAIN洗衫同清潔都嘔血了,仲未到煮野煲湯果PART,不過就覺得初黎就甘樣,真係無心做,交下戲既心都無! 因為我老公都覺得佢做野吾係用心做,睇得出囉,不過呢個星期又好返D,有次突然返家,佢在聽耳機,執手袋,見到我即停手拎布扮抹野,我細B下月出世,我真係吾敢交比佢湊住,暫時都係99主力湊,佢在旁協助吧!

男爵府

Gloria22sen 發表於 19-3-6 14:08

全屋咪淨係我同我99會話下佢,其餘D男人吾會理佢甘多喎,但都驚罵得太金,佢會心有不 ...

B咁細, 有老人住會好啲。工人也不敢太懶。
但你果件頭6個月都唔扮下野, 太hea了。
要嚴啲管教。
不要指望男人會管姐姐, 男人唔倒你米(縱容姐姐)已偷笑了。

男爵府

多謝提醒! 呢個真係要叫先會做,有D後悔揀佢,當初因為中介話佢在雅加達湊過NB,有經驗我先要,BUT佢又真係好肥成150磅有多,揀果陣無留意KG,肥既真係好輪盡,反應又慢,但佢呢幾日慢慢開始上手,因為我住村屋,99住樓下睇吾到佢甘多,我平日又要返工,依家都吾洗佢跟我99出入同湊我女返學了,我99話佢出街都幫吾到手,寧願慳返十幾蚊車錢買2個麵包佢食算,街市學校都已經帶過去幾次,另外自從佢黎左,我女(3歲半)仲曳,成日要同佢玩,又蝦佢,真係無眼睇,我9962睇見都火滾,依家好似湊多個女甘囉,有時吾明請黎做乜,我怕我忍吾住炒佢,有時真係眼火爆! 佢D衛生常識真係差到極點,佢用自己的刷牙杯裝漂白水,再用我女的匙去浸棉花,問你驚未!

男爵府

Gloria22sen 發表於 19-3-6 15:46

多謝提醒! 呢個真係要叫先會做,有D後悔揀佢,當初因為中介話佢在雅加達湊過NB,有經 ...

omg 咁真係暈了。
無香港經驗 可以好恐怖。

男爵府

今早又比我睇到個工人一邊洗衫一邊掛headphone ,但無插入耳,但我吾明點解要甘樣掛在身呢? 代表我返左工,佢就會聽啦! 我話佢工作時間吾可以聽 如果出街更加危險 拖住小朋友 又聽吾到有人叫/車聲 我叫老公個朋友講<識印尼話> 如果再比我睇到 就炒

男爵府

Gloria22sen 發表於 19-3-8 10:54

今早又比我睇到個工人一邊洗衫一邊掛headphone ,但無插入耳,但我吾明點解要甘樣掛 ...

10個有10個姐姐都係咁架啦。
我都睇化左。我成日係隻cam見到姐姐戴耳機做家務。總之唔影響佢做野速度同質素我就就理鬼佢。有時心情唔好就丙佢一獲 好一排又黎過。
但聽還聽, 一定要聽到太太叫, 如唱歌跳舞搞到嚨左聽唔到太太分付佢做野, 丙。講電話, 丙得更金。照顧小朋友時是嚴禁戴耳機, 見獲丙獲。
我隻印, 出街, 太太望住都戴住耳機, 我話你咁樣過馬路 cannot hear danger coming, 你係咪想死?
然後我比啲車撞死人既相佢睇, 血淋淋, 唔知有冇入腦啦。
但我不會比姐姐單拖帶細路出街的。

男爵府

所以真係吾好指意D印單拖湊小朋友,點放心得落,完全無責任心,但佢自己都有對仔女架! 甘你都好厲害,比埋片佢睇,但多數睇完算,吾會當咩一回事,你呢個都真係好夠薑,望住都敢戴耳機 我就係想灌輸佢工作時間不可以戴耳機,出街更加不準,等於我地返緊工戴耳機甘,老細可以當無野咩!? 叫左佢吾洗落甘多洗衣液洗BB衫,佢又係甘,成個桶都係泡,講到口都臭了!

男爵府

Gloria22sen 發表於 19-3-8 11:03

所以真係吾好指意D印單拖湊小朋友,點放心得落,完全無責任心,但佢自己都有對仔女架 ...

我呢隻成精印。做左十幾年家傭。
好難管的。但做野算ok, 雖然都有少少劃花傢私記錄。
係度諗緊同佢講, 比太太見到戴耳機扣 bonus, 一次扣50, 睇佢咩反應。可以扣扣下無晒舊bonus.

子爵府

Gloria22sen 發表於 19-3-6 13:16

係囉,我呢個仲要黎左十幾日咋,從未來港,又話D印吾會放假寧願搵錢,但我呢個就一黎 ...

而家d 海外印,未嚟過香港,同拾幾廿年前唔同,佢哋有好多friend, 親戚在港,教晒佢哋d 衰嘢,嚟到冇耐,已經識講太太唔鍾意我,送我返agency, 博炒!

男爵府

細姐姐 發表於 19-3-8 11:38
而家d 海外印,未嚟過香港,同拾幾廿年前唔同,佢哋有好多friend, 親戚在港,教晒佢哋d 衰嘢,嚟到冇耐, ...

啱喎。我 friend 請件overseas indo, 來到第二個星期已識得講住視像電話洗碗。

男爵府

回覆 細姐姐 的帖子

真係吾奇,星期日放假出街有人教,拎住手機同FD吹下又會教,真係睇佢自己本質架咋

首頁

尾頁

跳至