家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

如果八十年年代,你有十萬蚊,會好好洗,買乜都得。
但十年後,你無洗過,草起佢,等有需要才用,九十年代,仍然好好洗。
再過十年後,二千年代,仍然無洗過,十萬變得不是大大數目。不過都係唔洗。
再過十年後,2010,十萬只是某些人一個月人工。
又過十年後,2019,大部分人應為十萬真是小數目了了。

究竟,錢係用嚟洗定用嚟草呢?

大家是否月月洗清光?定草錢?而草幾多先夠?
但幾十年後d錢會唔值錢呢?

(對不起,太多廣東話)

大宅

welove 發表於 19-3-5 23:49
但十年後,你無洗過,草起佢,等有需要才用,九十年代 ...

有些人喜歡去銀行買一堆數字,間唔中又 R 下銀行將個數字用時間改大少少!(自嘲)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

8 、90年代或者而家都唔會月月清,一定會有儲蓄/投資
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

如果8、90年代,用10萬做首期,或買咗騰訊,今天就「好好洗」

michelllau49    發表於 19-3-14 12:21

珍珠宮

畀面勳章

我諗起一件真人真事,30年前佢的積蓄夠full pay 2個區內小單位,10幾年前佢的積蓄夠full pay1個區內小單位,現在只夠比半個區內小單位。
30幾年來,佢的積蓄有增加小許。
唔儲錢,需要用時就會冇。
為了對抗通脹,要將錢增值,目標系利益最大化。

男爵府

應使則使,唔一定要強逼自己,只要想買個波蘿包食時,唔使左計右計就得,至於使唔去個尐,嘛去投資囉。

另一個假設,當你左慳右慳,平時使十元八塊都左諗右諗,到你離去時,銀行有過仟億(今時價值),咁你又點睇!

別墅

回覆樓主:

放銀行收少少息真係無用,分散投資最好,收息股/定期/買資產。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

靠存錢抵抗不了通脹

男爵府

過左去算. 睇返現在, 究竟應該草錢定買物業投資, 未來可能與過去相反

公爵府

先問一下自己儲錢的目的是什麼?
買樓
旅行
結婚
退休

再通過儲錢後再投資去達至目的.

民房

+1

水晶宮

咁,有通漲,物價升高,錢只有越來越不見洗。所以要盡早儲資金,投資資產,抗通漲。

水晶宮

維仔媽媽 發表於 19-3-6 08:10
我諗起一件真人真事,30年前佢的積蓄夠full pay 2個區內小單位,10幾年前佢的積蓄夠full pay1個區內小單位 ...
你說得對。我舊同學十多年前大學畢業,父母當時一筆過比錢她,當是嫁莊,可full paid買到二個單支樓300尺單位仔。但當時她沒咁做。而家回望,她如果有咁做,她起碼一自住,一收租了。

大宅

都無乜點計
應駛則駛

水晶宮

有早知,冇........
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我有個朋友月月清, 因為佢話人生唔知有幾長命, 揾得嚟就要洗得去, 佢話最緊要肯做一定會搵得番 其實佢咁講都有佢嘅道理……

男爵府

魚肉翅 發表於 19-4-21 23:45
我有個朋友月月清, 因為佢話人生唔知有幾長命, 揾得嚟就要洗得去, 佢話最緊要肯做一定會搵得番 :sweatin ...

就係唔想做到老,想儲多D錢早退休

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

pswongg 發表於 19-4-22 14:11

就係唔想做到老,想儲多D錢早退休

有叫佢儲錢,巳不是叫佢留來退休,而因驚佢自己有病時冇錢醫及生病時的生活洗費( 因佢是單身)…… 佢都話到時先算, 或者聽日就去咗喎

侯爵府

魚肉翅 發表於 19-4-22 15:31

有叫佢儲錢,巳不是叫佢留來退休,而因驚佢自己有病時冇錢醫 ...

我有長辈同一谂法。佢地係今朝有酒今朝醉!
現在老了,终日挨聲嘆氣,笙無錢,但又唔諗下自己尐行為,不打工不儲錢!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

儲都要投資

首頁

尾頁

跳至