自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

queenie0102 發表於 19-3-6 15:12
到時d外傭要住出面,自己交租,水電交通自付,條數都唔及得住家工好,住家工可以鍾意做就做,唔鍾意咪搏炒 ...

我聽講大陸d老人院,請人係包食包住(宿舍)

琥珀宮

畀面勳章

幾時話放寬外傭做院舍?

子爵府

支持請外勞,不過要有護理資格,通過香港考試,識一些基本廣東話。

公爵府

dearmm 發表於 19-3-6 18:35
支持請外勞,不過要有護理資格,通過香港考試,識一些基本廣東話。

對!我都認為要設有呢啲基本要求!

侯爵府

mama01 發表於 19-3-6 09:30
我親人間政府院舍,護理員人工萬七,外傭當萬二,到時仲有人肯做住家工?
...

外傭駛唔駛出萬七呀。。。。。

男爵府

開心吸收勳章

老人院做護理員呢份工唔易做,要勁有耐性愛心先得~ 好厭惡性

要執屎,執尿,沖涼,換片,餵飯不在話下....如果你預到D老唔化又爛口既老人家重大把說話你聽... 有親戚做過唔夠一個月都頂唔順,佢話寧願做地盤都唔做落去....

大宅

mama01 發表於 19-3-6 10:31
我好似聽過話拎綜援一段日子後,政府會安排佢地工作。問心親人住老人院,唔想比呢d人照顧,被安排工作都唔 ...

但起碼走到阻嚇作用。有d人拎綜緩,又返工(現金)。佢無心做都要佢返足5日,好過比佢白拎。

大宅

政府提倡居家安老. 到時怎請到外傭在家照顧長者. 外傭令願去老人院做 萬元. 香港長者到時全部住哂老人院. 到時又叫宿位不夠. 政府好矛盾

子爵府

tutik 發表於 19-3-6 10:02
究竟邊個提議比萬二外傭架?問題就响果個人度。院舍另外提供住宿/飯食比工人加麻,使乜再比萬二佢哋呢?
...

萬二其實唔算高人工. 問題就係太低人工冇人願意做.

水晶宮

nicksonma 發表於 19-3-6 11:29
如果係咁樣仲邊度有外傭肯照顧老人家? 咪局住要去老人院?

我今日都係咁諗。

搞到香港既仔女送哂自己父母(需要照顧) 入老人院。

即係老人院既需求越黎越大, 老人院護理人員不斷要增加。

根本本末倒置。
天空之城, 快樂之地

子爵府

wendy1106 發表於 19-3-6 13:00
回覆 mama01 的帖子

我十分分同意,護理人員人工那麼低,工作咁辛苦,為什麼又不加他們人工,反而加工人姐 ...

但加咁多人工,到時住老人院會更加貴. 羊毛出在羊身上

翡翠宮

gec 發表於 19-3-6 14:31
院舍輸入外勞請外傭,一定要讀完保健員課程及持有証書。
點可能同家庭傭工相提並論。
...

係,都吾知嘈乜
學歷高D,職位高D,c&b高D
全世界都係咁
我之前個芳鄰有個姐姐有護理背景,芳鄰比7k,老實我覺得好抵。佢照顧個老人家ok.
而家去左拿大做。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我本身做呢行,而家請人好難,唔係人工問題,
係工作內容問題,後生唔會肯做,絕大部份做緊嘅都係新移民。
人口越來越老化,長者越來越長命,所以要照顧嘅體弱長者係越來越多,令照顧工作亦越來越繁重,而本地人有大把選擇,去做看更,做其他清潔都可以,要做老人家嘅貼身照顧,講緊要換片沖涼餵食呢啲,好多人都頂唔順,何況仲要廿四小時輪班。
而家人工加津貼都萬八蚊都仲係請唔到人,請到一兩個可能一個月唔夠就頂唔順走左...
成個行業都好希望能夠解決到人手問題,始終人手係最直接影響服務質素,如果係溝通得到又肯用心照顧老人家嘅,外傭或者外勞我地都唔抗拒,好過冇人入行

男爵府

回覆樓主:

我覺得吾使太擔心同想多左。如有這政策,應該呢有一定規範的及訓練的,老人院和家庭是兩個環境及工作範圍,一般家庭工,沒專業培訓,不懂儀器操作。而且有講明外僱是印或菲僱嗎?外僱可以是不同來自不同國家,中國,印度,越南也可以。其實人口老化嚴重,生育率低,普通教育程度又高,個個嬌生慣養,低下層工作什麼人去做呢!借助外援力量是很需要的。

上面姐妺話迫晒D人送老人家入老人院照顧,外僱轉晒去做護老院。我又覺得有些老人不宜在家照顧,姐姐沒專業訓練的,沒適當儀器,會很危險,一個末必能抬老人洗澡。而且沒人監管,姐姐一個人在家會吃力,很易有情緒及虐老。

侯爵府

jasprincess 發表於 19-3-6 19:50
萬二其實唔算高人工. 問題就係太低人工冇人願意做.

萬二來請外傭係相當高,係同鄉家傭三倍。
醫管局請既三B病房助理,要上堂考試合格先受聘,得一萬多啲啲,重要輪班,做咗先知中伏,外人唔識分,只知護士唔夠,其實佢哋分擔咗護士好多嘢,但身份地位、薪酬天與地。 班醫委會個個醫生十幾萬個月,肥上瘦下,而家知死新入職調高,又想則則膀唔加番比現職護理員,因為基數太低,講果7-1X%,加盡都未夠萬一,外傭一嗡已經萬二,所以我先㷫。

伯爵府

其實老人院做到無停手,懶慣閒慣既姐姐根本跟唔上香港人工作節奏。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

wendy1106 發表於 19-3-6 13:00
回覆 mama01 的帖子

我十分分同意,護理人員人工那麼低,工作咁辛苦,為什麼又不加他們人工,反而加工人姐 ...

爭取居留權,外傭唔會d政棍都會幫佢哋爭取,反正用公帑打官司,又可以搞死香港,佢哋最開心

子爵府

natnat_tsang 發表於 19-3-6 09:53
我成日妄想, 應該叫班身壯力健,有手有腳,攞綜援嘅人去做呢D工(厭惡性工作), 唔做就無$$$$$.... 不過, 都係 ...

去到都係hea做

伯爵府

二世龜 發表於 19-3-6 22:25
去到都係hea做

Hea做會比人ill treat. 老人院班阿姐惡過姑娘

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

~緣~ 發表於 19-3-6 11:55
做老人院之前有課程要讀 ,因為我想做老人院所以了解過有一個叫保健員嘅課程最少要有中五程度
...

佢地個個大學畢業

首頁
12345...6

尾頁

跳至