自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

julieko 發表於 19-3-7 00:00
佢地個個大學畢業

你講保健員嗰個大學畢業? 咁我都唔知讀唔讀個保健員課程好?可能讀咗都冇人請

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

~緣~ 發表於 19-3-7 00:03

你講保健員嗰個大學畢業? 咁我都唔知讀唔讀個保健員課程好?可能 ...

菲姐呀~我請三個有兩個都大學畢業~仲護理系,不過連換片都唔識......
仲要大人片難換過bb既咁多.......
佢地收咁高人工咪一樣hea做,
我覺得d老人家慘....

333s    發表於 19-3-7 09:41

子爵府

julieko 發表於 19-3-7 00:10
菲姐呀~我請三個有兩個都大學畢業~仲護理系,不過連換片都唔識......
仲要大人片難換過bb既咁多.......
...

其實請姐姐都要睇好唔好彩 ,我見有人請啲姐姐做得好好,好到似屋企人咁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

SabrinaR 發表於 19-3-6 22:34
Hea做會比人ill treat. 老人院班阿姐惡過姑娘

十個阿姐對一個工人就係,調轉十個工人對一個呀姐,咪攪到真係做野嗰個都走埋

男爵府

~緣~ 發表於 19-3-7 00:12
其實請姐姐都要睇好唔好彩 ,我見有人請啲姐姐做得好好,好到似屋企人咁
...

工人就係工人,你會唔會似你老細屋企人?
好多人要面唔會講唔好既野比人聽姐

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

簽來香港做院舍工作的,一定要有相關工作經驗,如果印傭而家4千幾蚊港幣,佢地都已經夠錢供塊地,供間屋仔,好多中左風住係屋企架大有人在,佢地寧願收4千幾,單對單一個病人,收多3倍人工,但工作環境再唔係單一家庭,又唔係單一病人啦,佢地都會識選擇.
<br><br>

男爵府

2019勳章

回覆 natnat_tsang 的帖子

其實我都覺得,攞綜緩都要付出,應該做返D嘢服務社會。白食白住,仲好過打工,只會令越來越多人呃綜緩。政府無可能唔明,但我就真係唔明政府點解縱容這些件事。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

外傭定外勞先?

伯爵府

2019新春慶豚圓

CherryCake 發表於 19-3-6 11:26
回覆 tutik 的帖子

加高人工吸引年輕人入行好過。

買d 高科技野返黎就真, 工主唔係個個捱得, 各位又唔洗咁灰

大宅

2019新春慶豚圓

tutik 發表於 19-3-6 22:15

到時候可以再檢討番醫院助理薪資. 如果出既人工太低,都係解決唔到人手荒問題. 但如果唔引入外勞,本地人又唔做.

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

mama01 發表於 19-3-6 09:30
我親人間政府院舍,護理員人工萬七,外傭當萬二,到時仲有人肯做住家工?
...

這個價錢,不包住宿⋯⋯

子爵府

2019新春慶豚圓

我親人間政府院舍,護理員人工萬七,外傭當萬二,到時仲有人肯做住家工?
...

政府都無腦的,一個家庭要教到一個工人妥妥當當要花幾多時間!唔好彩仲要貼錢比佢走。

而家一間院舍要有多個外傭,到時邊有人得閒管教,唔通train個幾個月可以自動波?

淨係個個出哂去借財仔,出嚟撈,亂攪男女關係都有排煩。

333s    發表於 19-3-7 09:42

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

pumpumpurin 發表於 19-3-7 06:26
政府都無腦的,一個家庭要教到一個工人妥妥當當要花幾多時間!唔好彩仲要貼錢比佢走。

而家一間院舍要有 ...
又係喎!⋯⋯借財仔,亂攪男女關係都有排煩

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

啱啱睇電視,又有人建議用入息中位數,即係萬三蚊請佢哋,真係黐孖筋。

琥珀宮

...

聘护理員, 要有相當的資格。

本港家庭, 單為了家務+煮食。 用全自動家電吧。
1. 家務。全自動家電。
2. 煮食。全自動家電 + 自己要加配科。先得。
什么都不想做, 就死得。

照顧孩子/老人家。 那要雇工人了。
除非, 政府/NGO 18区搞托管。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

伯爵府

應該吸收晒所有,有護士資格的菲菲。

子爵府

2019新春慶豚圓

jasprincess 發表於 19-3-7 06:10
到時候可以再檢討番醫院助理薪資. 如果出既人工太低,都係解決唔到人手荒問題. 但如果唔引入外勞,本地人 ...

就係對外傭嚟講係絕對非常之高呀!佢地有無用腦諗下人哋國家生活指數?點會重高過現職醫管局病房助理?而家日日捱緊既你唔去留人,之前調整只係想搞新入職嘅! 你覺唔覺得醫管局管理好失敗?班援助级要靜坐、談判先爭取到八隻, 仲話要再同政府申請撥款,之前撥款果啲唔用得?

男爵府

CherryCake 發表於 19-3-6 11:26
回覆 tutik 的帖子

加高人工吸引年輕人入行好過。

我諗就算加到兩萬都唔會有很多年青人有興趣做,依家D年青人邊度肯同你捱呢D辛苦工作呀⋯⋯

子爵府

2019新春慶豚圓

panda361 發表於 19-3-7 09:15
應該吸收晒所有,有護士資格的菲菲。

我以前都請過個賓妹有護士資格,佢肯過嚟做外傭, 即係話人工都仲比佢做護士高 ,當然佢志不在此,想過加拿大啲就後話喇。

珍珠宮

...

咁佢哋住邊?住返係院舍?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊