自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

木土土 發表於 19-3-6 11:43
全港有幾多外傭?有乜可能做晒護理員

厭惡性工作,土生土長香港人根本唔會入行。請外傭,可以解決人手短缺問題。

大宅

mama01 發表於 19-3-6 09:30
我親人間政府院舍,護理員人工萬七,外傭當萬二,到時仲有人肯做住家工?
...

最怕到時家傭工會又要求同工同籌!

JaneJaneT    發表於 19-3-6 12:25

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

sf013hk 發表於 19-3-6 09:48
我覺得佢地唔會係有眼耳口鼻就請你。會有要求一定教育程度,經驗,如果有護理背景會優先。 ...

做老人院之前有課程要讀 ,因為我想做老人院所以了解過有一個叫保健員嘅課程最少要有中五程度

公爵府

~緣~ 發表於 19-3-6 11:55
做老人院之前有課程要讀 ,因為我想做老人院所以了解過有一個叫保健員嘅課程最少要有中五程度
...

應該要請大學讀護士果d黎做

子爵府

ricecooking 發表於 19-3-6 11:58

通常一間老人院得兩個註冊護士,我前老爺住間老人院,其他都係保健員同埋姐姐 ,仲要保健員都係得幾個因為請保健員貴

別墅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

外傭點樣同老人家溝通

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

bun bun應該頂唔住呢類工作喎, 可能卬 ok

珍珠宮

2019新春慶豚圓

mama01 發表於 19-3-6 10:31
我好似聽過話拎綜援一段日子後,政府會安排佢地工作。問心親人住老人院,唔想比呢d人照顧,被安排工作都唔 ...
係呀,朋友親戚做勞工署負責這部份,幫依啲人配對工作,佢話依啲人好衰,對份工嫌3嫌4,都好辛苦先轉介成功,班人又玩野搞亂檔,激到僱主炒左班人,所以朋友親戚話覺得,班人存心想吳做工又有$洗,比人炒之後就大條道理話無工開

伯爵府

2019新春慶豚圓

babytwinstar 發表於 19-3-6 11:47
工作太嫌惡性,無咩後生仔入行,好多做左幾日都唔做,人工其實好多都加到有16000-17000,又要輪3更,紅假 ...
加上有D老人家脾氣都唔弱, 唔易做架.... 依家邊有後生肯做呀....

伯爵府

2019新春慶豚圓

Angel_Rose 發表於 19-3-6 12:08
係呀,朋友親戚做勞工署負責這部份,幫依啲人配對工作,佢話依啲人好衰,對份工嫌3嫌4,都好辛苦先轉介成功,班人 ...
我明呀.... 我有屋企人係社署做, 佢成日都話想"中"C 呢班癈柴......

珊瑚宮

babykarlson 發表於 19-3-6 11:54
最怕到時家傭工會又要求同工同籌!

其實講緊輸入外勞,一向有不少工種可以請外勞,根本同外籍家庭傭工係兩種唔同既合同。

根本唔同工,講咩同工同酬!

男爵府

2019新春慶豚圓

依個政府正一人頭豬腦, chimagun

大宅

回覆 mama01 的帖子

我十分分同意,護理人員人工那麼低,工作咁辛苦,為什麼又不加他們人工,反而加工人姐姐人工去請他們。護理員工作如果人工高,就會吸引更多人去工作。
事實上他們是值得更高嘅人工。

遲啲400,000工人姐姐又一起爭取居港權,到時候又要浪費政府資金和他們打官司。

人工高三陪,係人都會走。

如果政府把個本地的護理員人工, 加兩倍一定大把人入去做。

這樣工人姐姐就去做你工作,本地的經濟就很難提升。
因為年輕人要照顧孩子不能出去工作

子爵府

回覆 CherryCake 的帖子

宜家D年輕人真係唔同你捱呀,嬌生慣養采你都傻, 又唔係等飯開, 同你做呢D

子爵府

回覆 gec 的帖子

所以咪全部大陸人做囉

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

donald63 發表於 19-3-6 13:12
回覆 gec 的帖子

所以咪全部大陸人做囉

其實好多新移民都係做厭惡工種! 香港後生仔點會同你捱

子爵府

natnat_tsang 發表於 19-3-6 09:53
我成日妄想, 應該叫班身壯力健,有手有腳,攞綜援嘅人去做呢D工(厭惡性工作), 唔做就無$$$$$.... 不過, 都係 ...

真係應該實施,攞綜援嘅,冇錢就要馬死落地行,仲比佢地左揀右揀
利申:識人40尾,男,佢同老婆都冇野做2年,唔肯做護衛,醫院,一定要搵返做開個行文職,死得 ,仲怪攞綜援度啲職員做咩叫佢去做保安,話自己又瘦又冇力點做,但佢老婆肥屍大隻都唔去做

伯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

木土土 發表於 19-3-6 12:42
其實講緊輸入外勞,一向有不少工種可以請外勞,根本同外籍家庭傭工係兩種唔同既合同。

根本唔同工,講咩 ...

院舍輸入外勞請外傭,一定要讀完保健員課程及持有証書。
點可能同家庭傭工相提並論。

子爵府

ricecooking 發表於 19-3-6 11:58

這一個不可信的!
我曾經請過一個,在菲律賓做護士的姐姐,佢好識做表面功夫,不用一個星期,惰性已經全部出現, BB奶樽用水沖完就算囉完全沒有洗,完全沒有做清潔,完全沒有衛生常識!自己也不沖涼!仲唔識寫一大篇文章同我講,因為我屋企工作太多,所以沒有時間做清潔!來左一個星期就已經放輭手腳博炒!
由個工人來香港到離開香港不足一個月內,我用了萬幾蚊,送這個瘟神走,所以以後聽到都怕怕啦!他們聲稱是護士,我亦不太敢相信他們的證書!

子爵府

mama01 發表於 19-3-6 09:30
我親人間政府院舍,護理員人工萬七,外傭當萬二,到時仲有人肯做住家工?
...

到時d外傭要住出面,自己交租,水電交通自付,條數都唔及得住家工好,住家工可以鍾意做就做,唔鍾意咪搏炒多1個月,食又唔駛比,有得住有得用,邊度搵

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊