家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

有先算啦。

大宅

2019新春慶豚圓

asd456 發表於 19-3-7 12:00
我想賣出完,再買返,然後放係度

咪要兩邊佣?$多

大宅

高達紅色 發表於 19-3-7 18:19
咪要兩邊佣?$多

高價賣低價買

大宅

2019新春慶豚圓

asd456 發表於 19-3-7 18:22
高價賣低價買

咁妳唔使理放邊度了,的確買股票妳專注於高賣低買就得了

大宅

木土土 發表於 19-3-7 08:33
証卷行執,若不是margin 戶口,客人股票不會受影響,是可以取回。

除非證卷行有人違法,執之前私自取去客 ...

如果有現金多過15萬在戶口,最高只賠15萬嗎?

大宅

asd456 發表於 19-3-6 11:31
如果有幾百萬價值股票,放證券行做交易,好平好平手續費。

放係銀行一次買賣收過萬手續費?

幾萬都唔會

大宅

dinner1314 發表於 19-3-12 08:53
幾萬都唔會

比你睇下啲資訊

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

高達紅色 發表於 19-3-7 11:53
放港交所投資者戶口嗎!要放就係證卷行沽空,再當日射番倉落行,我間行上上落落都唔收費
...
每次手續費幾錢?

大宅

高達紅色 發表於 19-3-7 11:53
放港交所投資者戶口嗎!要放就係證卷行沽空,再當日射番倉落行,我間行上上落落都唔收費
...

請問港交所投資戶口, 要唔要收手續費?
你轉去邊間唔收費?

大宅

2019新春慶豚圓

bb12345 發表於 19-3-21 16:03
請問港交所投資戶口, 要唔要收手續費?
你轉去邊間唔收費?

要,每月25存倉,收息10蚊,致x轉上落不收費,投資者戶口都不收費
不過致X沽空要電話落,佢個apps 落唔到

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

asd456 發表於 19-3-7 12:00
我想賣出完,再買返,然後放係度

轉倉去對方公司便可以,一買一賣蝕洗費~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

大力大力 發表於 19-3-22 08:03
轉倉去對方公司便可以,一買一賣蝕洗費~

唔識點樣"轉倉去對方公司",大力兄可否指教? 謝謝!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

bbbusy 發表於 19-3-22 11:40

唔識點樣"轉倉去對方公司",大力兄可否指教? 謝謝!

有表格填,通知証卷行或銀行轉去邊,填表簽名。

別墅

回覆 bbbusy 的帖子

1. 開港交所投資戶口
2. 上您的證券行網, 指示轉出去的股票名稱, & 您的港交所投資戶口編號.
3. 港交所會 send SMS 給你確認此轉移.
4. 上港交所網, 您的港交所投資戶口去確認

伯爵府

你咁既情況,股票行可以考慮上市的,例如耀才,新鴻基。銀行citibank有買入免佣,賣出1.8%,拉均大約0.9%我個人覺得可以接受,不過吾知依家重有無,你要自己問問

大宅

milkylok 發表於 19-3-23 07:33
你咁既情況,股票行可以考慮上市的,例如耀才,新鴻基。銀行citibank有買入免佣,賣出1.8%,拉均大約0.9%我 ...

thanks 我最後搬倉去富途證券。
佢美國上市,騰訊做大股東,都比較安心。

珍珠宮

milkylok 發表於 19-3-23 07:33
你咁既情況,股票行可以考慮上市的,例如耀才,新鴻基。銀行citibank有買入免佣,賣出1.8%,拉均大約0.9%我 ...

0.18%才對吧?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

bmuimami 發表於 19-3-23 17:02
0.18%才對吧?

係呀,你真細心

大宅

asd456 發表於 19-3-23 10:24
thanks 我最後搬倉去富途證券。
佢美國上市,騰訊做大股東,都比較安心。
...
富途出入手續費幾錢 ? 代收股息幾錢?

男爵府

bb12345 發表於 19-3-23 23:57
富途出入手續費幾錢 ? 代收股息幾錢?

代收股息費用如圖。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊