嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔知大家個小朋友濕疹問題係咪好嚴重?
我兩個女都有,一轉天氣就發作
有時見佢地R到出晒血好心痛

子爵府

回覆 iAntonia 的帖子

可以用椰青油或陳年茶籽油塗抺患處會有改善,由其陳年茶籽油效果非常好,但陳年茶籽油比較難買到的。

2019新春慶豚圓

Hi iAntonia,濕度和溫度改變都可能會誘發濕疹,濕疹係皮膚表層炎症,小朋友角質層比成年人薄,當皮膚比較乾,影響左皮膚屏障保護,令環境致敏物源(塵蟎)有機會經皮膚進入身體,會引致皮膚紅/痕癢,建議媽媽加強皮膚保濕,3-4小時搽返無香料、成份天然搽嘅潤膚膏/橄欖油/椰子油/馬油形成屏障作用,沖涼時間唔好太耐,水溫唔好太熱,選擇棉質嘅衣服俾兩個囡囡BB,清潔屋企時,用吸塵機或濕布抹塵,減低塵粒飄揚,都有助減少對BB 皮膚嘅刺激。如果BB濕疹已經持續左一段時間仍未有改善,都建議睇睇醫生,搵出致敏原或者處方藥膏俾囡囡比較好D。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

[email protected] 發表於 19-3-6 13:15

Hi iAntonia,濕度和溫度改變都可能會誘發濕疹,濕疹係皮膚表層炎症,小朋友角質層 ...

多謝你,已睇過醫生了

洋房

iAntonia 發表於 19-3-6 11:54

我分享下我仔之前都係有濕疹 不過唔算十分嚴重 去睇醫生都係開類固醇 但我唔想佢用咁多 就停左無用 一停用就又紅又甩皮 唯有勤力d揸aveeno 濕疹cream 直至有一次我仔咳又多痰 睇醫生都無用 就自己買左位元堂嘅猴棗末 食左一樽 d濕疹竟然無咁紅同開始結焦 再好似d蛇咁甩左d死皮 好左7成 跟住再食多樽 再好小小 就算吹北風乾燥 都無咁容易皮膚紅同甩皮
我覺得你可以一試 因為皮膚出現問題 都有機會係因為身體入面有異樣 透過皮膚反應出嚟 中藥可以清除身體里面嘅毒素 或者可以減輕係皮膚上嘅反應

2019新春慶豚圓

iAntonia 發表於 19-3-6 18:37
多謝你,已睇過醫生了

唔洗客氣 醫生點講? 有冇開藥膏比小朋友搽呢?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

[email protected] 發表於 19-3-8 13:53
唔洗客氣 醫生點講? 有冇開藥膏比小朋友搽呢?

都係搽藥膏

2019新春慶豚圓

iAntonia 發表於 19-3-11 17:13
都係搽藥膏

一般搽類固醇藥膏2-3日濕疹情況會有所改善, 但敏感細胞有機會仍然活躍, 可能要搽夠7日/按醫生指示用藥架, 另外都要繼續為BB皮膚做好保濕啊, BB搽左藥膏好D未呢?

複式洋房

[email protected] 發表於 19-3-11 17:56
一般搽類固醇藥膏2-3日濕疹情況會有所改善, 但敏感細胞有機會仍然活躍, 可能要搽夠7日/按醫生指示用藥架, ...

時好時壞

2019新春慶豚圓

iAntonia 發表於 19-3-11 18:19
時好時壞

濕疹主要原因仍然不明,如果小朋友抵抗力果排差左,都可能會易D有過敏反應,免疫力好D 會有幫助。加強免疫力飲食同運動好重要,建議多食含豐富維生素A&C食物,多飲水可以改善血液循環、新陳代謝,將廢物或毒素從尿液中排出體外,多D帶囡囡友去遊樂埸玩,曬曬太陽,呼吸新鮮空氣,舒展筋骨,有做運動小朋友,免疫力都會強D。 加油!

民房

呢排天氣時凍時熱,空氣又差,好易發濕疹,除左飲食藥物之外,都要注意下啲沖涼液,都好容易攪到皮膚敏感,我都有朋友會額外裝啲沖涼濾水器,佢話個B沖完涼好似無咁紅同乾,可能都關啲氯水事 🤔

洋房

本人做手工皂因為從小有濕疹,做皂研究濕疹時, 當時買書睇,上網搵資料,發現"類固醇上癮"+停用後的"類固醇反彈"的恐佈,我從前類固醇外用同口服都試過,不過西醫就只會用類固醇,不過睇中醫,中醫話15歲之前,身體所有系統發育完成前調理可能有機會斷尾,唔好用太熱既水沖涼,濕疹皮膚太乾唔得,太濕又唔得,樓上話裝濾水過氯氣係正確,氯氣重沖完涼乾就會痕,我唔係sell,不過沐浴露的香精(化學合成物), 同防腐劑等都有機會係致敏原,依d化學野更有d 係分解唔到,塞住毛孔,情況越用越差,唔係吹, 上消委會查下d洗頭水,沐浴露驗完d結果你就明,不過依個金錢世界,有錢就可以淡化事情,所以最好主動出擊查下_=w=b,搵d良心沐浴露用。

大宅

真係唔建議搽類固醇呀,唔搽就反彈比之前更差,要搵個致敏源先,濕度同溫度都有機會影響到,沖完涼幫佢搽一浸保濕cream

複式洋房

回覆 lawgabbi 的帖子

消委會有報道消委會有報道
https://www.hk01.com/社會新聞/112049/消委會-3款沐浴露曾被驗出二噁烷超標-長期使用或致癌

大宅

2019新春慶豚圓

iAntonia 發表於 19-3-6 11:54

戒用沖涼液沖涼,我仔之前摺位勁r勁紅到流晒血,咩牌子嘅cream都用勻,最後戒用沖涼液 + 夾佢嘅醫生,開左啲抗真菌藥 + 益生菌佢食,搽埋藥膏,而家已康復,暫無覆發

複式洋房

啱啱見到有個濕疹講座,好似幾好,講濕疹可唔可以斷尾

http://web.cosmosbooks.hk/Defaul ... 9oLpB6B_OwzdELGsZZs

複式洋房

WB1115 發表於 19-3-17 12:30
戒用沖涼液沖涼,我仔之前摺位勁r勁紅到流晒血,咩牌子嘅cream都用勻,最後戒用沖涼液 + 夾佢嘅醫生,開左 ...

你睇邊個醫生?唔用沖涼液?就咁用水沖?
我都想快D好,真係覺得好煩惱呀

大宅

2019新春慶豚圓

iAntonia 發表於 19-3-18 14:58
你睇邊個醫生?唔用沖涼液?就咁用水沖?
我都想快D好,真係覺得好煩惱呀
...

開唔開得名?我係第一城睇,我都係朋友介紹去睇,睇足3個月,1個月要3千幾,除左洗頭用洗頭水外,沖涼唔用沖涼液,沖完/日常亦無搽任何cream

複式洋房

iAntonia 發表於 19-3-18 14:54
啱啱見到有個濕疹講座,好似幾好,講濕疹可唔可以斷尾

http://web.cosmosbooks.hk/Default.aspx?ID=1370&f ...

有冇人想一齊去

複式洋房

其實濕疹系小朋友身體免疫力差所致,我囡囡之前都有濕疹,我朋友介紹咗我睇個兒科醫生好好,依加已經好返曬,如你有需要就pm我啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊