嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

kath0823 發表於 19-3-23 13:35
其實濕疹系小朋友身體免疫力差所致,我囡囡之前都有濕疹,我朋友介紹咗我睇個兒科醫生好好,依加已經好返曬 ...

Can u pm me? Th

禁止訪問

洋房

回覆樓主:

我個大女細個都好嚴重, 試咗好多濕膏但冇效, 同埋用有類固醇的藥膏又會易脫皮

最後 ,試左一個紐西蘭濕疹膏(冇類固醇)同埋番簡(金戔花), 就好返。 (brand: apicare)

當然, 要配合飲食及注意日常衛生係唔少得的。

洋房

其實濕疹系小朋友身體免疫力差所致,我囡囡之前都有濕疹,我朋友介紹咗我睇個兒科醫生好好,依加已經好返曬 ...

可以介紹醫生pm我嗎?謝謝

洋房

kittywong601 發表於 19-4-27 08:12
我個大女細個都好嚴重, 試咗好多濕膏但冇效, 同埋用有類固醇的藥膏又會易脫皮

最後 ,試左一個紐西蘭濕 ...

我都想買比小朋友用,請問邊到有得買?

別墅

WB1115 發表於 19-3-18 19:45
開唔開得名?我係第一城睇,我都係朋友介紹去睇,睇足3個月,1個月要3千幾,除左洗頭用洗頭水外,沖涼唔用 ...

可以pm醫生名俾我嗎?

複式洋房

可以pm我嗎?謝謝!

複式洋房

我都想知,請問可以pm我嗎?

別墅

Please Pm

大宅

麻煩pm 兒科醫生資料,thx
:-?

複式洋房

可唔可以pm資料呀?thx thx (emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

大宅

wahng 發表於 19-5-10 11:35
我都想買比小朋友用,請問邊到有得買?

請問在哪兒買到?

大宅

credit9999 發表於 19-5-23 23:01
請問在哪兒買到?

濕疹用甚麼沖涼較好?

大宅

pm pls

別墅

回覆 iAntonia 的帖子

[color=rgb(43, 43, 43) !important]食好啲,也可以食啲supplement 俾自己(人奶) 和bb.

找出濕疹元凶【蘋果日報】香港夏天天氣又濕又熱、秋天溫差及濕度改變大,加上空氣質素不佳,使不少有濕疹問題的人叫苦連天。濕疹引致的痕癢、脫皮、泛紅等,不但影響日常生活,亦令人因外觀變化而大失自信。但最令人困擾的是治療濕疹的過程反覆、易復發,短則數月、長則數年,難以根治。濕疹的成因主要分為環境或食物過敏,就由身為營養師的我和大家探討一下由食物敏感引起的濕疹吧。我們常常聽說「有濕疹就避免進食濕毒的食物,如牛肉、奶類製品、海鮮等。」雖然營養角度並無「濕毒」概念,但食物的確可引致身體的過敏反應,造成濕疹。

【第一步】避開致敏原

可致濕疹或過敏反應的常見食物:小麥、大麥、燕麥等含麩質的穀類;牛奶、芝士等乳製品;蝦、蟹等甲殼類海鮮;花生、杏仁、腰果等堅果;黃豆及其製品;牛肉、蛋及其製品。最直接簡單的預防方法便是避開致敏原,除了避免進食以上食物的原形外,我們亦應留意包裝食物上的陷阱。在包裝上找出有否「此產品含有麩質、蛋、奶製品」的標語,或在材料列表中找出是否使用了致敏食物作為原料。不妨先查看清楚食物的成份標籤,再決定是否購買。

【第二步】增強皮膚免疫力

患者可多進食含有以下營養素的食物,以紓緩濕疹情況。

【維他命A、胡蘿蔔素】

有助皮膚細胞更新及修復,減輕皮膚痕癢、脫皮的情況。

食物來源:深綠/橙色蔬果(如胡蘿蔔、南瓜、番薯、菠菜、柿子)、豬肝、牛奶、雞蛋

【維他命B】

有助皮膚的正常代謝及保濕,維持皮膚黏膜的健康。

食物來源:牛奶、雞蛋、肉類、糙米、燕麥、果仁、大豆

【奧米加三不飽和脂肪酸】

可抑制前列腺素分泌,有助抗發炎作用,減少濕疹引起的紅腫不適。

食物來源:深海魚(三文魚、吞拿魚、沙甸魚等)、亞麻籽油、果仁、魚油

牛奶、蛋、果仁等可能致敏原也是以上營養素的食物來源,如進食這些食物後並無即時或延遲的過敏反應,便不應盲目戒口,保持均衡飲食更有助身體增強免疫力,以對抗濕疹。

撰文:吳耀芬

編輯:施明慧

禁止訪問

禁止訪問

別墅

WB1115 發表於 19-3-17 12:30
戒用沖涼液沖涼,我仔之前摺位勁r勁紅到流晒血,咩牌子嘅cream都用勻,最後戒用沖涼液 + 夾佢嘅醫生,開左 ...

可否pm醫生資料比我

別墅

可否pm醫生資料比我 thanks

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至