時政擂台

跳至

首頁
23456...10

尾頁

伯爵府

中國文化果然無得頂
「官」字兩個口

大宅

牛子 發表於 19-3-6 17:17
唔長氣啦, 你望下我上面啲回覆

我明個官講乜,完全睇吾你嘅「理據」。或者你勁過一個高等法院嘅法官,對法律嘅分析更高層次...

侯爵府

tester5 發表於 19-3-6 14:45
BK係差不多咁程度。
應該控告吳文遠普通襲擊梁振英,但為左遷就避免傳召梁,就改列警員為受襲者, ...

你講完唔覺得好笑嗰吓勁, 程度咪又係差唔多

幻想同妄想係好多人嘅通病, 估唔到有啲人咁嚴重
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

侯爵府

pigmom123 發表於 19-3-6 17:31
我明個官講乜,完全睇吾你嘅「理據」。或者你勁過一個高等法院嘅法官,對法律嘅分析更高層次...
...

你咁都唔明 ?定選擇性唔明先?

即係話,當個犯有動機 ,個官就話個結果唔同告唔入; 當個結果中啦,個官又話個犯動機唔同告唔入。 咁玩法,係永遠冇辦法告得入的, 官字兩個口真係冇錯。

永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

大宅

牛子 發表於 19-3-6 16:52
啦, 不如咁, 我儘量用法律角度Entertain你啦

common assault要入罪係需要符合幾個element ge, 最classi ...

我好佩服你成日甘好氣

大宅

SillyU 發表於 19-3-6 17:37
你咁都唔明 ?定選擇性唔明先?

睇埋59-61段先講啦吾該....係下級法院做錯/漏嘢

一個人被法院判無罪吾代表佢冇做過,只係証據達吾到定罪標準。普通法精神係寧縱勿枉,吾好個判決吾啱心水就用自己嘅分析去睇嘢。如果呢個官錯,律政司一樣可以上訴等再上級法院判。

侯爵府

pigmom123 發表於 19-3-6 17:47
睇埋59-61段先講啦吾該....係下級法院做錯/漏嘢

一個人被法院判無罪吾代表佢冇做過,只係証據達吾到定罪 ...

你睇下樓主講嗰啲嘢先講啦, 而家係話法官判詞佢講乜都得呀, 龍門任搬呀明唔明呀?

唔怕煩又再同你講多次, 如果律政司係告佢襲擊梁振英, 證據確鑿,最後結果都係唔入罪,因為到時法官又會搬龍門呀, 不停用動機對象結果喺度移形換影, 明未呀? 不過你咁聰明應該都唔明架喇。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

DoReMi媽媽 發表於 19-3-6 17:09
講真,吳嘅"真誠相信",係由邊個判斷? 法官夠曾經對一啲不認罪嘅犯,評論為有悔意,唔認罪竟然會有悔意, ...

我肯定如果告梁振英,就會掉轉講,都係告錯人,掟唔中所以唔應該告佢,官呀 ma
總有離別的時候

禁止訪問

禁止訪問

大宅

牛子 發表於 19-3-6 18:13
我替其他人唔抵呀嘛, 有人一出現就話「BK係咁GE程度」 ,, 話我好啦我蠢, 佢地圖炮曬所有人喎, 要幾高層次 ...

有句說話: 踩低別人先可以抬高自己

男爵府

pigmom123 發表於 19-3-6 17:16
https://legalref.judiciary.hk/lrs/common/ju/ju_frame.jsp?DIS=120451&currpage=T

其實第46-50 已經淸楚 ...

告既罪同事實不符。係error of law。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Chowying 發表於 19-3-6 18:00
我肯定如果告梁振英,就會掉轉講,都係告錯人,掟唔中所以唔應該告佢,官呀 ma
...

冇錯,根本公字都係佢哋贏,法~係佢哋玩晒,民得一個口,可以點? 仲好意思黑衣遊行,叫香港人捍衛佢哋嘅特權

禁止訪問

大宅

SillyU 發表於 19-3-6 17:56
你睇下樓主講嗰啲嘢先講啦, 而家係話法官判詞佢講乜都得呀, 龍門任搬呀明唔明呀?

「選擇性去唔明白」一樣可以用返響你自己身上。我唔知你係邊位,可以咁權威性去講你自己啱我一定係錯。同埋點解你唔應同個法官嘅判決,一定係你啱?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

牛子 發表於 19-3-6 16:52
啦, 不如咁, 我儘量用法律角度Entertain你啦

common assault要入罪係需要符合幾個element ge, 最classi ...

你拋錯書包了,法官係技術性擊倒,KO。唔係你講既法律角度。
引述新聞,請整個picture引述,如果只講你想講的部份,冇咩意思,你啱晒又如何?只是片面。

請你去睇晒關於吳文遠既新聞,己可理解。
你唔去睇、唔去理解,偏執一詞去批評,冇計喎。

禁止訪問

侯爵府

pigmom123 發表於 19-3-6 18:36
「選擇性去唔明白」一樣可以用返響你自己身上。我唔知你係邊位,可以咁權威性去講你自己啱我一定係錯。同 ...

阿姨,我幾時有話你一定係錯? 我係話你唔明樓主講乜, 我話畀你知,唔明點解你唔明, 咁都有對錯之分? 你咪仲權威,勁過個官

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

我都唔明點解無罪

首頁
23456...10

尾頁

跳至