時政擂台

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 19-3-6 17:09
講真,吳嘅"真誠相信",係由邊個判斷? 法官夠曾經對一啲不認罪嘅犯,評論為有悔意,唔認罪竟然會有悔意, ...

"法官說了就是,同人治嘅分別喺邊度?"

呢個完全係我嘅心聲!

琥珀宮

畀面勳章

冇記錯佔中時有人向肥佬黎掟內臟要坐監喎,又話法官判刑有標準既?而家同人治有何分別?

大宅

SillyU 發表於 19-3-6 18:47
阿姨,我幾時有話你一定係錯? 我係話你唔明樓主講乜, 我話畀你知,唔明點解你唔明, 咁都有對錯之分? ...

阿妹....你去同你d friends 圍爐取暖啦... 吾好浪費時間同d權威阿姨溝通

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 19-3-6 17:07
如果咁講,本來想殺A,結果錯手殺錯B,告佢殺B,又告唔入,因佢本身想殺A,A冇事,所以殺人者可以無罪?

...
我都有你同樣的問題,咁死得

琥珀宮

畀面勳章

Chowying 發表於 19-3-6 18:00
我肯定如果告梁振英,就會掉轉講,都係告錯人,掟唔中所以唔應該告佢,官呀 ma
...

上之垃圾會掟玻璃杯咪咁囉,掟唔中,而且被掟既冇 show 好驚,所以冇罪

侯爵府

pigmom123 發表於 19-3-6 19:04
阿妹....你去同你d friends 圍爐取暖啦... 吾好浪費時間同d權威阿姨溝通
...

阿姨, 做咗咁多年人,照理應該有返啲智慧, 講到冇嘢好講講呢啲,我都唔知應唔應該可憐你好。

永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

珍珠宮

回覆樓主:

哈哈, 如果咁下次向吳掟k, 依理也應該無罪

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

牛子 發表於 19-3-6 17:07

笑死

侯爵府

Reminder 發表於 19-3-6 18:33
只要同對方有眼神接觸,就等於佢真誠接受。

真吹脹

人都癲。
不過咁,如果俾狗咬,都係因為同佢有眼神接觸(真係咁架)。哈哈,連人都一样但人就唔犯法囉。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

有大食大 發表於 19-3-6 18:17
有句說話: 踩低別人先可以抬高自己

阿棉太的確好鐘意用埋晒啲咁下流嘅手段,唔知佢呢啲算係乜嘢質素?

男爵府

我估我明嗰法官呀!

等如我打亞妹但打錯亞哥。亞媽理應鬧:「衰女,點解打亞妹呀?而家唔小心打到亞哥啦。罰企」

而唔係直接鬧我「做咩打亞哥?罰企」(skip咗亞妹嗰part)。咁鬧我會覺得冤枉,雖然打中亞哥。

咁法治唔係玩煮飯仔。告錯罪就入唔到罪曪。

侯爵府

littlesister 發表於 19-3-6 19:06
上之垃圾會掟玻璃杯咪咁囉,掟唔中,而且被掟既冇 show 好驚,所以冇罪

人哋話,呢啲叫做技術性擊倒,KO

永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

DoReMi媽媽 發表於 19-3-6 17:07
如果咁講,本來想殺A,結果錯手殺錯B,告佢殺B,又告唔入,因佢本身想殺A,A冇事,所以殺人者可以無罪?

...
如果doj告佢謀殺b
就告唔入
因為佢冇動機殺b只係想殺a
所以會告誤殺b
明唔明

你個世界只有殺人同冇罪
咁冇野講
反正呢度藍屍壇來
版主都逢藍post就擺耐啲
黃post就一早扔去時政
一眾藍狗趁機衝哂出來咬
我都睇到慣
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

kikikay 發表於 19-3-6 19:11
阿棉太的確好鐘意用埋晒啲咁下流嘅手段,唔知佢呢啲算係乜嘢質素?

...

膠質素, 好野黎

琥珀宮

畀面勳章

SillyU 發表於 19-3-6 19:12
人哋話,呢啲叫做技術性擊倒,KO

只睇到話法庭唔應該用法律角度黎睇喎

侯爵府

MeowMuiMui123 發表於 19-3-6 19:11
我估我明嗰法官呀!

等如我打亞妹但打錯亞哥。亞媽理應鬧:「衰女,點解打亞妹呀?而家唔小心打到亞哥啦。 ...

你打阿妹但唔小心打到阿哥, 阿媽話, 因為你動機係打阿妹, 所以你唔算打阿哥(但阿哥又真係畀你打咗, 這是結果)

但你上次打阿哥但打唔中, 阿媽又話 ,因為阿哥冇畀你打中 ,所以 你唔算打阿哥嘅( 即係有動機,郁埋手但打唔中, 結果不似預期)

至於庭上係講動機定係講結果,法官話乜就係乜, 這就是法治

琥珀宮

畀面勳章

牛子 發表於 19-3-6 13:56
doj告吳文遠掟個警察,官話吳文遠本身想掟cy, 唔係有心掟警察,無罪。
但如果用番黃毓民單case的principle ...

想掟A 錯手掟到B, 就唔可以告既咩?今次就話冇受傷啫,如果受傷咪有怨無路訴?

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

lingfu 發表於 19-3-6 19:16
如果doj告佢謀殺b
就告唔入
因為佢冇動機殺b只係想殺a

殺人就話分謀殺同誤殺啫,普通襲擊都有分錯手定唔覺意既咩?錯手襲擊左就無罪架?普通襲擊都要分有冇預謀既咩?

伯爵府

我真係唔知個法官up乜

首頁
34567...10

尾頁

跳至