6個月-1歲

跳至

複式洋房

最近開始半人奶半奶粉咁比bb,但近排阿b嘅便便就去得唔好,隔幾日先去到,谷到面仔都紅曬。而且便便都唔似之前咁,而家就偏硬身,我可以做d咩先幫到bb?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

應該係未適應,如果持續一段時間都係咁既話,建議你轉奶粉,可能隻奶粉同bb唔夾

珍珠宮

2019新春慶豚圓

可能奶粉同BB唔係好夾

複式洋房

回覆 hello.kelly 的帖子

按摩下肚仔,又或者係飲少少水佢飲,奶粉b係可以飲少少水架~

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

等多三四日,唔夾就換牌子試下啦

複式洋房

2019新春慶豚圓

開頭可能係未適應 之後都keep住係咁就可能隻奶粉唔夾

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

bb夠6個月你可以磨爛d水果比佢食,我個個飲a+,好少便便問題

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

你系咪一餐人奶一餐奶粉咁喂。比BB腸胃慢慢適應下。可以試下初BB個肚。

複式洋房

2019新春慶豚圓

你試下睇多一排先,如果都係谷便便就揀d有水解乳清蛋白嘅奶粉試下,呢隻對腸道健康好有幫助!

複式洋房

gillcheng 發表於 19-3-7 15:56
開頭可能係未適應 之後都keep住係咁就可能隻奶粉唔夾

咁要再睇多一排先,睇下係咪都仲係咁樣啦

複式洋房

fungfungsiubb 發表於 19-3-8 13:30

你試下睇多一排先,如果都係谷便便就揀d有水解乳清蛋白嘅奶粉試下,呢隻對腸道健 ...

水解乳清蛋白係咩?隻隻奶粉都有?

複式洋房

2019新春慶豚圓

hello.kelly 發表於 19-3-8 15:38
水解乳清蛋白係咩?隻隻奶粉都有?

我仔仔食緊個隻babynes有呢隻成分,我之前都唔識,後尾聽營養師解釋佢d蛋白分子細粒d,對bb腸道負擔會少d,容易d消化。之前都係因為便便問題而轉...So far都食左半年有多,便便都去得幾靚仔~

複式洋房

2019新春慶豚圓

hello.kelly 發表於 19-3-8 15:38
咁要再睇多一排先,睇下係咪都仲係咁樣啦

如果之後要轉奶粉 可以試下有益生菌既奶粉 都幫到Bb便便架

大宅

2019新春慶豚圓

hello.kelly 發表於 19-3-6 12:49
最近開始半人奶半奶粉咁比bb,但近排阿b嘅便便就去得唔好,隔幾日先去到,谷到面仔都紅曬。而且便便都唔似 ...

可能奶粉唔夾佢,飲多一排睇下先,同埋要飲多d水,我呀仔全人奶到13m,近來3餐人奶轉左其中1餐做保兒加營素,飲左大便都幾好,仍然每日痾1-2次,當然要比多d水果,果蓉,水比bb啦,會幫助軟化大便

男爵府

2019新春慶豚圓

hello.kelly 發表於 19-3-6 12:49
最近開始半人奶半奶粉咁比bb,但近排阿b嘅便便就去得唔好,隔幾日先去到,谷到面仔都紅曬。而且便便都唔似 ...

觀察一下,長期係咁就要轉奶粉

複式洋房

2019勳章

可以試吓加益生菌比BB,我細女食緊應采兒嗰隻嬰幼兒腸道益生寶,便便有改善咗

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
我睇過好多資料話羊奶無牛奶咁熱氣同比較接近人奶, 會易消化, 加上對bb免疫好啲~
羊奶黎講卡洛xx口碑幾好, 所以我揀左呢隻

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊