懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請問有無媽媽係第一胎開刀,第二胎順產成功嘅經驗,可以分享下俾我?
我上一胎因為情緒同屋企問題,揀左開刀,今胎覺得情緒幾好,所以想試順產,不過醫生話,如果上一胎開刀,今胎順產就唔可以落摧生,同埋唔可以用唔知咩藥,咁樣對BB有風險,所以想我想睇下jm們有無經驗可以分享?

回覆 做個靚太 的帖子

Hello 做個靚太,除左第一胎用什麼方式生產,醫生會因應BB大細、位置、落盤/調頭情況、媽媽同BB嘅身體狀況黎選擇邊種方式分娩,政府醫院一般會先評估媽媽順產成功率,再考慮是否需要開刀,唔少第一胎開刀嘅媽媽,第二胎都可以成功順產,順產一般復原得較快,好值得媽媽嘗試。幾時再做產檢呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-14 11:22
回覆 做個靚太 的帖子

Hello 做個靚太,除左第一胎用什麼方式生產,醫生會因應BB大細、位置、落盤/調頭情 ...

嗯…我20週會再產檢,我都想試順產,不過就擔心風險問題,所以想睇下其他媽媽嘅經歷,我想參考下~
我上一胎產檢時,除左bb頭比較大,其他都無問題,所以我諗今胎試順產都ok掛~
做個靚太 發表於 19-3-14 11:27
嗯…我20週會再產檢,我都想試順產,不過就擔心風險問題,所以想睇下其他媽媽嘅經歷,我想參考下~
我上一 ...

順產是指BB經媽媽陰道自然分娩,需要面對陣痛到BB出生的痛楚,
但媽媽唔會留下疤痕,傷口亦容易處理,一般35週後落盤情況會比較穩定,媽媽可以係35週左右同再問醫生意見。懷孕中後期理想體重遞增每星期大約0.5kg( 1.1 磅),產前運動可預防腰背痛,有助伸展身體關節,強化會陰和腿部肌肉,幫助產程順利和減輕生產時痛
楚,媽媽有參加醫院物理治療部舉辦的產前運動班嗎
?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-14 15:39
順產是指BB經媽媽陰道自然分娩,需要面對陣痛到BB出生的痛楚,
但媽媽唔會留下疤痕,傷口亦容易處理,一般3 ...

我打算去報孕婦瑜伽班,依加暫時會自己行多D當運動下,因為醫生話開刀完試順產,唔用摧生,亦唔打無痛,一切要靠自己,所以我都想為自己鍛鍊下,做定多D準備
做個靚太 發表於 19-3-14 15:43
我打算去報孕婦瑜伽班,依加暫時會自己行多D當運動下,因為醫生話開刀完試順產,唔用摧生,亦唔打無痛,一 ...

係呀孕婦保持適量體能活動(每日30分鐘帶氧運動),有助自然分娩,仲可以舒緩懷孕期間常見嘅不適,對媽媽血液循環睡眠質素體重管理都有幫助。孕婦瑜伽為孕婦而設,比普通瑜伽更適合媽媽做,一般懷孕超過3個月就可以參加,有導師指導就更放心,媽媽加油

首頁

尾頁

跳至