自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

herman-mame 發表於 19-3-7 00:22
第二單只是妳估,妳只是第三方都冇親眼見到事發,如果妳見到自己個仔咁樣比人壓住,而面部有瘀,耳仔紅晒, ...

我真係估,所以實情真係唔清楚,我見到的實情面係無淤,當時只係耳仔同右邊手臂有少少紅,當然現場證據點都係我仔唔啱,其實平時我經常提住佢等人走咗先好sir,小心人地,我當時做得唔啱嘅係我以為佢地係同學,已經k2,識得就住黎玩,室內又係軟墊,無跟實,所以先發生咁嘅事,但老實說我真係覺得當時個媽媽反應好熱烈,可能大家標準唔同

珍珠宮

zzz333 發表於 19-3-7 01:10
老實講兩個家長反應係過大
但都唔係代表個阿sir同你個仔無問題!

同意。

仲有我真係幾反感家長不斷要孩子係嬉戲途中停下俾佢拍照,例如滑梯頂/梯尾,你只顧張靚相,有冇念過阻塞交通?另外啲孩子玩開,你個塞住,往往成意外罪魁禍首。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

bosch 發表於 19-3-7 06:11
冇人見個阿sir 係咪敲頭, 定係細力摸下個頭就俾小朋友誤會左, 好難講個阿sir 係咪錯.

agree, 唔應該敲頭,無論力度如何都好,敲頭都唔應該。我小時候冇話體罰被人告,個個年代老師係可以打小朋友,小一時,老師係全班面前鬧我再敲我個頭,我到現在都記得..... 其實好hurt。我覺得罰企罰鴨仔跳呢啲已ok。

當然個位家長可表示不滿,反應意見。但要人引咎辭職,又真係好怪獸。

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 檸檬茶葉 的帖子

呢次可能係你仔真係整到人地呢,唔一定係人地小題大做,道歉都唔係大曬架

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 nikfan 的帖子

係囉,可能人地個小朋友真係受左傷呢,樓主講到人地媽媽小題大做咁

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

檸檬茶葉 發表於 19-3-6 22:22
我仔5歲學跆拳道,今日阿sir同我地家長澄清返,上星期有個小朋友(6歲)學跆拳道時阿sir敲咗一下小朋友個頭 ...

我好怪獸,我覺得雖然三件事家長反應太大,但三件事都有問題喎

1敲頭好傷自尊心
2咁大隻細佬衝落黎,唔责住個頭者,點知有無撞到個頭?
3最憎人影我小朋友相,我點知係咪拐子佬?點知你會比邊個睇?

男爵府

nikfan 發表於 19-3-6 23:18
第二個個案,Sir 滑梯,個媽媽反應好正常,Sir落去有衝力咁碰撞係好傷,仲要責住個頭
...

自己睇住嘛,我通常係隔離睇住,叫小朋友等下先sir落黎,同時叫自己小朋友sir落黎即刻過位
做人,5好難为自己

公爵府

herman-mame 發表於 19-3-7 00:22
第二單只是妳估,妳只是第三方都冇親眼見到事發,如果妳見到自己個仔咁樣比人壓住,而面部有瘀,耳仔紅晒, ...
我認同"衝落去撞個下無情力好大",可能樓主未見過有小朋友玩到受傷,我係公園見過幾次,我係陌生人都擔心個小朋友,但樓主個小朋友整親同學,樓主只覺得人地媽媽小題大做

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

敲頭唔接受,用海綿捧打手/pat pat 我自己覺得踩界一半半。因為打既力好難控制,而且比左個訊息小朋友 “曳就可以比人打”,第時小朋力覺得其他同學朋友曳又可以郁手打人?

但我只會投訴/同教練提意見一次,唔會投完又投,最多自己唔學。但我接受嚴,罰跑/掌上壓之類

滑梯其實好危險,衝力大的話下面嗰個可以好傷,我仔玩滑梯我會睇住,叫住佢等前嗰個走左先,叫住佢後嗰個等我仔走左先,我覺得呢啲係玩的禮貌但如果已經責住左,我唔會咁大反應,只會告誡仔下次小心啲甚至避開某啲小朋友

公爵府

Case 1– 敲頭這個舉動不好,我細個好僧俾人敲頭。不過那位家長要逼呀sir辭職亦屬怪獸。
Case 2–那個家長係怪獸極品。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

回覆樓主:

我小學係乖學生,但好深刻印象有次功課上寫漏左嘢,個女老師用手背(屈曲)敲我個頭,我感覺到有介指物體,所以就算佢好細力,嗰下我真係好痛。返到屋企都有少少痛但又唔敢出聲。二十幾年前嘅事,我仲記得。
所以我絕對唔贊成敲頭,個教練一定話自己敲得細力,事實力度無人知道。

珍珠宮

檸檬茶葉 發表於 19-3-7 07:32
我真係估,所以實情真係唔清楚,我見到的實情面係無淤,當時只係耳仔同右邊手臂有少少紅,當然現場證據點 ...

我覺得做家長真係EQ鍛煉嚟,兩個家長都係“激動”派,咁處事自然事倍功半。正如你講,未清楚件事,只係震懾嚇親其他人(也包括自己“受傷”孩子。正確係:檢查傷勢➡處理傷勢➡追究責任。如果撞得嚴重,第一去見醫生啦,橫掂同校,又有人拍底,咪啱咯!

不過,我覺得咁細去學“互打”型嘅功夫,不小心誤中頭頸位,其實好危險。只係操練架勢,有好多活動可達同樣效果。同埋孩子有時自覺控制得住但未到家,失手意外可以好恐怖。
目睹過一單係學“柔道”孬皮仔鎖頸鉤腳,對方掙扎雙雙失衡跌落遊樂塲鐵欄石膊,被箍的撞頭頸,箍人墈面出鼻血,成件事2秒,真係撲都撲唔切。

大宅

人地未行開,你係滑梯衝落嚟,重中頭壓住可以好傷㗎喎!
個仔玩滑梯,自己坐開,而且望唔到,真係無問題?

男爵府

APIGMA 發表於 19-3-7 08:41
我認同"衝落去撞個下無情力好大",可能樓主未見過有小朋友玩到受傷,我係公園見過幾次,我係陌生人都擔心個小 ...

我有朋友個仔打波自己滑低,睇表面冇傷痕,但原來撞到個腦出血,要即刻做手術,所以不要單睇表面覺得冇嘢,做咩這麼緊張心態

APIGMA    發表於 19-3-7 15:41

男爵府

我的育兒心得勳章

我認我怪獸,我唔接受打頭的。如果有做錯,海綿棒打手腳勉強接受。

第二個case,我幾sure唔會發生係我仔身上,我一早教佢要等人離開晒滑梯先可以sir落去。我唔要求人地咁做,但有多小朋友玩時,我一定要求我仔sir完立即離開滑梯底部,唔好阻住後面,亦都避免發生意外。

水晶宮

可以罰、可以鬧、比塑膠道具打吓身都得,敲頭就唔可以接受。頭係重要部位,力度既嘢好難講,唔接受咁既罰則。

水晶宮

zzz333 發表於 19-3-7 01:10
老實講兩個家長反應係過大
但都唔係代表個阿sir同你個仔無問題!

子爵府

敲頭一定唔可以接受,呢個動作好傷自尊心。

水晶宮

回覆樓主:

敲頭固然唔應該,估唔到有留言話打手打屁股可以接受,有紀律不等於要有肢體接觸吧 ,要罰就罰做 push up 或者跑圈。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

babyhoi 發表於 19-3-6 22:26
我都覺得要有紀律,
我囡學體操個老師都好嚴,
會鬧又會用海綿棒打下patpat同罰企,

看法一致,小力度敲頭、拍打Pat Pat 我可以接受。

首頁
12345...6

尾頁

跳至