自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醫療劵遭濫用情況時有所聞,食衞局短期內會公布醫療券的檢討結果。據悉,政府初步傾向長者透過視光師配眼鏡所使用的醫療券金額設上限,每兩年最多可用1000港元醫療券。有團體認為,政府只監管視光師並不足夠,擔心醫療券會繼續被濫用,亦有團體認為1000港元未能為長者配到合適的眼鏡。

根據衞生署資料,視光師申報醫療券總金額由2015年的3700萬港元,大幅增至2017年的2.89億港元,增幅近7倍。在2018年,有逾3.5萬宗個案的醫療專業人員單次申報使用超過4000港元醫療券,當中有約76%個案由視光師申報,總金額超過1億港元。

據了解,政府已大致完成醫療券的檢討,初步傾向限制長者於視光師服務使用醫療券的金額,每名長者兩年內最多可用1000港元。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190306/bkn-20190306220322510-0306_00822_001.html

==============》 我好支持作出限制, 太多眼鏡鋪呃老人家濫用醫療券配眼鏡同太陽眼鏡。 我身邊都見過幾個。

珍珠宮

畀面勳章

但一千蚊真係買唔到一幅好少少既眼鏡

翡翠宮

回覆樓主:

$1000好難配到眼镜喎,我深近視+深散光+老花,鏡片好貴,$1000買鏡 都唔夠

男爵府

回覆樓主:

唔好玩啦 一副好少少睇得舒服既老花鏡
1000蚊鏡片都未得
好心啦

珍珠宮

orangeca 發表於 19-3-6 22:42
醫療劵遭濫用情況時有所聞,食衞局短期內會公布醫療券的檢討結果。據悉,政府初步傾向長者透過視光師配眼鏡 ...

男爵府

回覆樓主:

「資助」不等於「全資助」或「免費」吧

數字急增未必等於濫用,但都可研究點資助最好

學 JM 話齋資助買太陽眼鏡就

男爵府

huisandy 發表於 19-3-6 23:01
「資助」不等於「全資助」或「免費」吧

數字急增未必等於濫用,但都可研究點資助最好

我就係親眼見到眼鏡鋪幫老人家用醫療券買太陽眼鏡, 仲唔止一副。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

公開的秘密

大宅

orangeca 發表於 19-3-6 23:06
我就係親眼見到眼鏡鋪幫老人家用醫療券買太陽眼鏡, 仲唔止一副。

最大得益就係眼鏡店。

公爵府

回覆樓主:

如果醫療券同時也可以用來做物理治療及職業治療就好啦? 如果可以去藥房買藥就更加完善了。

男爵府

鳳梨 發表於 19-3-7 00:56
最大得益就係眼鏡店。

係,有醫療券後眼鏡店明顯多左,問題係坤老人家先唔好。

侯爵府

開心吸收勳章

資助吾等於免費, 無線之前有個節目, 就係講呢樣野, 一年眼鏡費用遠高於于中西醫. 有長者白內障根本要去睇眼科醫生, 但有視光師就寫紙比佢配老花眼鏡, 成3千幾蚊. 仲有一個視光師可掛牌幾十間眼鏡店.

子爵府

回覆 weiwei6686 的帖子

絕對得!我係個副係尖沙咀 4 星酒店既商場配既,7 百攪掂。當然個框既款就有限,你要靚款咪俾多點囉。不過老花眼鏡,講咩款丫?功能先最重要。

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

醫療券配眼鏡我一向唔讚成,因為醫療券設立目的,是緩解公營醫療壓力,配眼鏡一不會減少門診數,二不會減少住院病人。不如只資助老人做檢查

首頁

尾頁

跳至