自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

2樣都難! 出面請人多數做飲食業,變左搵工既人難! 我公司都請司機,但少人應徵,因為工時長,d人想做輕鬆工作,變左請人都有d難

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-3-7 11:03
搵工係要講matching,就算我講嘅專才,年薪百萬咁計,都只係做有關行業至搵到;譬如轉行做物流,人地一萬 ...

但依家真係好多人信奉「魚唔過塘唔肥」的想法,見唔少 CV年年轉工,5年轉5份工丶10年轉8份工,學歷丶經驗MATCH都唔敢約見。

水晶宮

我估搵人難,因為呢排開始有幾個job Hunter 搵我。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

視乎咩工種而言

翡翠宮

kkttssng 發表於 19-3-7 03:28
成日都遇到衰老闆吙水搵工難囉!衰老闆又成日請唔到人咪請人難囉!

仲要衰老闆或主管吾覺自家有問題。吾肯去面对問題。如人工。工时。剩office工今时今日仲要求返5日半甚至6日。仲要是勞工假。算巴啦。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

crt1234 發表於 19-3-7 13:20
咁一個智商有問題(但未致智障)
肯捱肯做,但個腦唔識轉,做野死咕咕
做洗碗打爛碗,做清潔又打爛商場玻璃

如果certified 係屬於智商低,應該有社工幫到佢
呢類人會需要較刻板工作,唔需要在工作上轉數快,例如做filing,影印(地產、律師樓仲有呢類工種)
或者變化唔多,如去學校筆飯,都可以考慮

No offense,我無睇唔起任何人,只係都係果句,搵工係matching,當一個人自己都唔知有咩賣點,唔知自己想點,唔通期待老闆請佢,幫佢規劃人生?(有special need唔同丫,要人幫)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Kittymummy 發表於 19-3-7 13:33

升職加薪,買8卡

王國長老

Kittymummy 發表於 19-3-7 13:33

講真,我呢類小薯都有人在linked in inbox 我,唔係agent,係大公司HR
我都唔知原來傳說中嘅linked in搵工係真嘅

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-3-7 13:39
升職加薪,買8卡

不了。已過博殺年齡。人到中年特別係女人,依家想安安落落做多幾年,捱到個女大學畢業就算,錢搵唔晒唔想太辛苦

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-3-7 13:40
講真,我呢類小薯都有人在linked in inbox 我,唔係agent,係大公司HR
我都唔知原來傳說中嘅linked in搵工 ...

都真架。不過幾份都要我北上

王國長老

Kittymummy 發表於 19-3-7 13:41
不了。已過博殺年齡。人到中年特別係女人,依家想安安落落做多幾年,捱到個女大學畢業就算,錢搵唔晒唔想 ...

Me too,半上岸心態
自high左一下原來幾廿歲仲有人吼啫

伯爵府

crt1234 發表於 19-3-7 13:16
唔正常就唔駛揾工?

所以我唔會請

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-3-7 13:43
Me too,半上岸心態
自high左一下原來幾廿歲仲有人吼啫

仲有3年鬆⋯⋯希望亞女畢業搵到份好工,我已心足了。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

艾姬兒 發表於 19-3-7 02:14
成日見到有人出post 搵唔到工,
但其實好多公司都一樣好難請人

供過於求, 咪難搵工; (有很多求職者同時渴求這份工作時, 多人爭, 咪搵工難)
求過於工, 咪請人難。(當公司向新入職員工要求遠超乎佢所出既人工, 咪請人難囉。)

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-3-7 13:38
如果certified 係屬於智商低,應該有社工幫到佢
呢類人會需要較刻板工作,唔需要在工作上轉數快,例如做fi ...

揾個好多社工,大部份都敷衍了事,剩係叫我拎綜援,又因為佢智商未到智障程度,未夠資格參與展能就業

簡單刻板既工(包裝,OA之類)見佢係男就唔請
佢依家只能夠响中秋期間(最等人手既時段)揾到份包裝

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hanayori 發表於 19-3-7 13:32
但依家真係好多人信奉「魚唔過塘唔肥」的想法,見唔少 CV年年轉工,5年轉5份工丶10年轉8份工,學歷丶經驗M ...

又咁,年年轉又次次都有人請,佢應該有d過人之處

子爵府

馬明嫂 發表於 19-3-7 13:44
所以我唔會請

唔會請好正常

但佢地响無人請既請況下要拎綜援,你會唔會接受到?

伯爵府

crt1234 發表於 19-3-7 13:54
唔會請好正常

但佢地响無人請既請況下要拎綜援,你會唔會接受到?

咁我無理由請個我覺得唔正常既人係我公司做野?
難道你請晒佢地?

侯爵府

馬明嫂 發表於 19-3-7 08:56
以前以為請人唔難
當我第一次見人時 我先發現 真係好多人唔正常 好怪咁架
JM,请問(先發現 真係好多人唔正常 好怪咁架)
可以舉例嗎?

男爵府

揾工唔難,好工難搵,請人唔難,克薄工難請人

首頁

尾頁

跳至