夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我下星期一即(11/3) 會到律師樓宣誓排期申請暫准離婚令,我哋有小朋友,但全部嘢傾好晒,冇嘢爭,請問要幾耐至出到暫准令?

收到暫准令後又要等幾耐至收到絕對令? 我問過我律師佢話因為法庭要排期,所以最快都要等半年至九個月至收到絕對令,真係要等咁耐嗎? 希望有人解答,謝謝~

瑪瑙宮

adrainching 發表於 19-3-7 03:08
我下星期一即(11/3) 會到律師樓宣誓排期申請暫准離婚令,我哋有小朋友,但全部嘢傾好晒,冇嘢爭,請問要幾 ...

政府5天工作,case 又多,半年5算耐。

侯爵府

BK Milk勳章

我當年都係搵律師攪,我上律師事務所簽完,都俾前夫拖足成個月簽。

我記得暫准離婚令大概兩個半愛出咗,需絕對離婚令就暫准離婚令後兩個月出埋,前後大概半年。

個個case 唔同,所以冇一個確定時間。我知道真係好多case 等批,因為有時上家事法庭真係勁多人。

別墅

回覆樓主:

咁暫准令係唔係在法律上仲未係正式結束咗個婚姻關係? 唔可以再推翻?

別墅

回覆樓主:

我係上年10月尾去家事法庭申請,到而家都仲未有消息,就黎五個月。
應該都要等好耐

別墅

sharlian 發表於 19-3-8 12:36
我係上年10月尾去家事法庭申請,到而家都仲未有消息,就黎五個月。
應該都要等好耐
...

你連暫准都未收到? 你哋個 caee複雜嗎?

別墅

adrainching 發表於 19-3-8 14:37
你連暫准都未收到? 你哋個 caee複雜嗎?

係啊,暫準都未收到,我個case唔複雜贍養費撫養權雙方都安排好,c6又簽左(即日簽既)。

別墅

sharlian 發表於 19-3-8 20:39

係啊,暫準都未收到,我個case唔複雜贍養費撫養權雙方都安 ...

連暫准都要等咁耐,咁知唔知點解有 d人話兩個月左右就收到暫准,再過多兩個月左右已經可以收埋絕對令呢?

複式洋房

我係共同申請離婚的,十月底申請,一直在網上睇都話半年內搞掂,我今日打電話問,原來都未上庭,個職員話預返五月頭至收到暫准令⋯

想問大家都要等咁耐嗎?我單case 好簡單,冇贍養、冇小朋友⋯ 等待真的好煎熬

男爵府

losoSSS 發表於 19-3-11 20:51
我係共同申請離婚的,十月底申請,一直在網上睇都話半年內搞掂,我今日打電話問,原來都未上庭,個職員話預 ...

等收暫准令中既你覺得自己是單身嗎?

別墅

milk1112 發表於 19-3-22 23:22
等收暫准令中既你覺得自己是單身嗎?

唔覺得係,因為份暫准未出,法律上仲同佢係夫妻關係,所以好想快 D收到暫准同絕對令…

別墅

佢有講兩個月定三個月會出絕對離婚令,出前算係冷靜期,絕對離婚令應該唔會五個月咁耐,除非你地有野拗排期上庭。如果傾好哂無野好爭唔使搵律師,自己上去整好快。

民房

回覆樓主:

一般來説,在法庭頒布暫准判令6星期後,有關人士可將填妥的「申請將暫准判令轉為絕對判令通知書」交回法庭,申請將暫准判令轉為絕對判令。如屬離婚呈請,應填寫表格5,屬共同申請則應填寫表格5A。填妥及簽署後可交回或寄回香港港灣道12號,灣仔政府大樓,灣仔法院閣樓二家事法庭登記處存檔。

如有婚生子女,即使其年齡已逾18歲,但仍在接受全時間教育的,法庭也有責任考慮他們的福利安排。因此,除非法庭滿意對子女所作的有關福利安排,否則暫准判令不能轉為絕對命令。

若司法常務官信納一切已符合法例規定時,便會向雙方發出一份絕對判令證明書。一般需時約4-6星期。

民房

回覆樓主:

3月中17日申請離婚(双方同意,唔爭撫養權,同意贍養費安排),8月5日收到暫准離婚令,經過6星期冷靜期申請轉為絕對離婚令,9月收到要填“經濟狀況陳述書“,10月交陳述書。11月22日見官,如双方無問題,呈請人交Form5/5A, 11月26日個官頒令正式離婚,11月28收到個頒令。

複式洋房

adrainching 發表於 19-3-24 06:14
唔覺得係,因為份暫准未出,法律上仲同佢係夫妻關係,所以好想快 D收到暫准同絕對令…
...

我同你一樣,一日未搞掂,一日都覺得同佢仲有關係⋯

我單case 三月法官批左,話五月會收到暫准令,應該六月可以申請做絕對令,唔知申請左幾耐至收到絕對令呢?

別墅

losoSSS 發表於 19-3-28 23:46
我同你一樣,一日未搞掂,一日都覺得同佢仲有關係⋯

我單case 三月法官批左,話五月會收到暫准令,應該 ...

我琴日再問過律師,佢話我3月中至簽,最快都要等4,5個月,都唔知點解要等咁耐…

洋房

losoSSS 發表於 19-3-11 20:51
我係共同申請離婚的,十月底申請,一直在網上睇都話半年內搞掂,我今日打電話問,原來都未上庭,個職員話預 ...

我5月簽名,十月已收到暫準令,到而家都未收到絕對令

複式洋房

adrainching 發表於 19-3-31 20:32
我琴日再問過律師,佢話我3月中至簽,最快都要等4,5個月,都唔知點解要等咁耐…
...

我睇過咁多留言,發覺前幾年真係好快,半年搞掂,但18年開始好似平均都要九個月咁

複式洋房

Koey0812 發表於 19-4-1 19:23
我5月簽名,十月已收到暫準令,到而家都未收到絕對令

咁耐?你可以打去問下咩情況。收到暫準令係要再上多次家事法庭,申請轉為絕對令架,你有冇申請

洋房

losoSSS 發表於 19-4-5 08:40
咁耐?你可以打去問下咩情況。收到暫準令係要再上多次家事法庭,申請轉為絕對令架,你有冇申請
...

我早兩日已經收到了

首頁

尾頁

跳至