自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我諗住報國際學校。可唔可以分享吓回流程序?揾左咩學校。回港住後有冇覺得闊別幾年,原來香港已變而有後悔?我地一家仲住外國,心大心細,好似要賭舖大既咁。

珍珠宮

為什麼要回流,住系一個問題

大宅

anna59 發表於 19-3-7 06:21

住已經有地方啦,家人有屋。回流原因點講呢,我而家算適應左dd, 生活可以,但人離鄉賤,總之我覺得我再留底,再生活落去都唔係我想要既野,呢d我諗就係移民一代要作出既犧牲,因為我仔仔已經有外國passport,諗緊係咪真係要犧牲我下半世

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

litttle_o 發表於 19-3-7 06:47
住已經有地方啦,家人有屋。回流原因點講呢,我而家算適應左dd, 生活可以,但人離鄉賤,總之我覺得我再留 ...

如果已經有外國passport咁就唔需要犧牲下半生? 有能力畀佢入國際學校,其實同你喺外國生活唔差得好遠。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

我就由香港回流出九龍住
有得揀就吾好回
生活環境差好遠
外國空氣好
節奏慢D
人都生活得開心
有能力我都衝出去
講真㗎,諗清楚先
當日為乜走,今日点解返

wcpcelia    發表於 19-3-8 18:55
ericafong2    發表於 19-3-7 18:45
tsung    發表於 19-3-7 13:13

公爵府

回覆樓主:

我係你就唔返,我超級後悔返咗香港。而家想返返過外國,又有好多顧慮。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

litttle_o 發表於 19-3-6 22:16
我諗住報國際學校。可唔可以分享吓回流程序?揾左咩學校。回港住後有冇覺得闊別幾年,原來香港已變而有後悔 ...

如果返香港有搵錢能力,我都想返。可能居住環境,社會政策,教育制度等等唔太理想,但始終係我成長地方,有家人,有好好既親朋戚友係到。

但我唔得啦,返香港都唔會高人工,如果同一人工係外國好洗好多,只有每年返去玩咋。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

每人的経歷和感受都不一樣。我自己就非常後悔回流。幸好返咗黎。不過仍然十分後悔當年錯的決定。

大宅

BGCOME08 發表於 19-3-7 07:20
我係你就唔返,我超級後悔返咗香港。而家想返返過外國,又有好多顧慮。
...

我離開3年,就是很怕香港已經唔係記憶中咁,可唔可以分享一下點解後悔呀?

子爵府

我pack箱準備走,pack箱職員同我講,每星期十宗生意,有六宗係回流,四宗係離開,所以我都有點擔心

珍珠宮

回覆 litttle_o 的帖子

居住問題,經濟,教育問題解決到,我支持你回流,外國始終吾系自己的地方,如果你吾回流,我恐怕你會後悔。其實,我都無响外國住過,但有朋友移居外國,除子女教育外,每一野都超級後悔,佢講果種歧視,吾系我感受得到

水晶宮

litttle_o 發表於 19-3-7 06:47
住已經有地方啦,家人有屋。回流原因點講呢,我而家算適應左dd, 生活可以,但人離鄉賤,總之我覺得我再留 ...

可唔可以具體D講 你想要係乜嘢?唔走咁下半世又會犧牲D乜?

公爵府

litttle_o 發表於 19-3-7 07:32
我離開3年,就是很怕香港已經唔係記憶中咁,可唔可以分享一下點解後悔呀?
...

只離開3年,應該沒有大變化。

點解後悔,港人質素我就唔講了 。淨係生活質素,返到香港已大大下降,不是錢,也不是屋大小的問題,而是外國的舒適舒服,係香港比不上的。

反正,我就覺得响外國住時,就會成日想返香港。返到香港,就會成日想返外國家。

大宅

litttle_o 發表於 19-3-7 06:16
我諗住報國際學校。可唔可以分享吓回流程序?揾左咩學校。回港住後有冇覺得闊別幾年,原來香港已變而有後悔 ...

我都係回流,有好有唔好。我既心聲係除左空氣和親人之外,有錢都可以解決好多問題,仲要睇下住邊區,生活質素,教育等。如果讀國際學校最好搵多外國人讀。

wcpcelia    發表於 19-3-8 18:55

大宅

回覆樓主:

移民/回流真係一個好大嘅決定,每家人嘅考慮都唔同。無論結果如何,祝福你

珍珠宮

anna59 發表於 19-3-7 06:21
如果解決到住的問題,就可以了,其他都係小問題。。。樓主,應該係想有果種做"主場"的 feel..外國永遠係人地嘅地方…

大宅

litttle_o 發表於 19-3-7 06:16

可以講講你住在甚麼國家嗎?

男爵府

有錢,係香港就會生活得好好,教育醫療完全唔係問題⋯⋯

子爵府

朋友case, 十年前由加拿大回流。佢分享過話冇後悔。回流原因係想仔女接觸中文。返來讀國際學校。中文比係加拿大時進歩左。佢老公亦因爲國港機會多左。越做越高層,公司有房屋津貼,仔女學費亦包埋。一年去幾次旅行唔係問題。但當年留係加國。只可以溫飽。唔可以好似依家咁享受生活。

珍珠宮

我愛Corina 發表於 19-3-7 07:23
如果返香港有搵錢能力,我都想返。可能居住環境,社會政策,教育制度等等唔太理想,但始終係我成長地方, ...

這確實是真的,香港人工真的好低,生活指數又高。嘗試過考慮回去,但租金實在太貴,package沒辦法同外國比,甚至北京、上海都好很多。而且香港工作內容單一,股市一跌就骨牌效應,沒有創新、沒有新行業,越做越窄,所以很多朋友會人到中年就失業。
唸咗幾年都唔敢回,現在就慢慢儲錢等退休再說了

首頁

尾頁

跳至