自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

litttle_o 發表於 19-3-7 06:47
住已經有地方啦,家人有屋。回流原因點講呢,我而家算適應左dd, 生活可以,但人離鄉賤,總之我覺得我再留 ...
我離開咗香港5年,舊年返嚟,我唔算回流,爭啲就搞綠卡,但老公喺香港有新機遇所以返嚟。香港呢幾年變咗好多,令我有點陌生,JM們講嘅都係事實,人多擠迫,啲人壓力大,節奏太快。不過返嚟我係開心嘅,始終係自己地方,又可以同家人一齊。

我好享受外國生活,呢5年適應得唔錯,但始終好難融入到外國社會,有當地朋友,有工作,唔代表融入到,講緊嘅係民族層面,感覺上就算我住幾耐,都唔會生到根,我嘅根永遠都喺香港。我只係講自己,其他人可能係可以落地生根嘅。

好老實咁講,估計香港嚟緊幾年會急速大陸化,如果你有足夠財力,住好區,有好工作,小朋友讀國際學校,出入開車,唔太care政府施政嗰啲嘢,係可以過到離地生活,即係普遍社會問題唔太會影響到你。

大宅

bosch 發表於 19-3-8 18:37
你曾經做過d 乜去適應新生活?

其實我同當地澳洲人係無乜話題,成長背景不同,文化不同,興趣不同,我真係唔識點social

伯爵府

TiffChan 發表於 19-3-7 10:58
所以我覺得移民應該係年紀大左,唔想再愽。本身大把錢。只係搵個空氣好,風景優美地方長住。至於褔利道道 ...

年紀大咗,又有錢就唔洗移啦。

大宅

麻辣媽咪 發表於 19-3-8 19:30
我離開咗香港5年,舊年返嚟,我唔算回流,爭啲就搞綠卡,但老公喺香港有新機遇所以返嚟。香港呢幾年變咗好 ...

請問你對揾學校有咩心得呀?

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

1mocha 發表於 19-3-8 19:32
年紀大咗,又有錢就唔洗移啦。
呢句真,如果有錢,響香港生活最好(純個人意見)。

大宅

litttle_o 發表於 19-3-8 20:47
請問你對揾學校有咩心得呀?
冇咩心得,我小朋友讀屋企附近嘅津校,生活好貼地。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

litttle_o 發表於 19-3-8 19:30
其實我同當地澳洲人係無乜話題,成長背景不同,文化不同,興趣不同,我真係唔識點social
...

你有工作,有娛樂,已經好勁。

同澳洲人冇乜話題正常,你老公既朋友始終係老公既朋友唔同你既朋友,你有冇搵番d 類似背景既港人做你自己既朋友?

你個仔同老公點諗? 老公都係香港人?

大宅

bosch 發表於 19-3-9 04:28

你有工作,有娛樂,已經好勁。

老公中學移民過去,識左咁多人,都係同香港移民一代最啱傾,但老老實實,大家都係嗚下嗚下咋,

首頁

尾頁

跳至