親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

仲有話畀大家聽唔一定要開大陸銀行嘅大陸戶口, 匯豐恆生嘅大陸戶口係可以link到大陸wechat錢包.

其實十幾年前 呢啲外資行已經可以幫到香港人開大陸戶口, 而家大陸開戶口絕對唔係新嘢.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

daisy17772 發表於 19-4-7 16:14
我都有去佢收現金㗎嘛

咁你全部用cash都無話唔得既! 係找錢麻煩d囉~
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

daisy17772 發表於 19-4-7 16:18
仲有話畀大家聽唔一定要開大陸銀行嘅大陸戶口, 匯豐恆生嘅大陸戶口係可以link到大陸wechat錢包.

其實十幾 ...

果個係開唔到wechat國內錢包
放下自在

侯爵府

畀面勳章

cattz288 發表於 19-4-7 16:26
果個係開唔到wechat國內錢包

我就係分享咗, 用香港wechat錢包已經可以買到團購 又可以付款. 我一個月去幾次, 用香港錢包 都完全冇問題

侯爵府

畀面勳章

cattz288 發表於 19-4-7 16:25
咁你全部用cash都無話唔得既! 係找錢麻煩d囉~

咁呢個係有可能嘅。不過so far, 我一個月去好幾次大陸, 畀錢用現金,啲舖頭staff都好好, 如果佢冇錢唱畀我, 就叫我等一陣, 跟住佢就會搵到.

珊瑚宮

daisy17772 發表於 19-4-7 16:15
點解一定要開大陸提款卡戶口. 香港wechat錢包 都買到好多團購啦 我都有買過
...

我暫時未想預買團購。

珊瑚宮

daisy17772 發表於 19-4-7 16:32
咁呢個係有可能嘅。不過so far, 我一個月去好幾次大陸, 畀錢用現金,啲舖頭staff都好好, 如果佢冇錢唱畀 ...

試過在深圳地鐵想買食-無微迅/中國支引付寶~吾得。
深圳吾知邊個站~無微迅/中國支付寶~增值吾到(客戶處在另一邊~由頭行到去尾)

侯爵府

畀面勳章

12312 發表於 19-4-7 16:39
試過在深圳地鐵想買食-無微迅/中國支引付寶~吾得。
深圳吾知邊個站~無微迅/中國支付寶~增值吾到(客戶 ...

人民幣先至係國家法定貨幣 。

我一個月上幾次,我通常去深圳福田站,用10蚊20蚊去買token,唱咗啲散纸/coins, 就可以周圍用.

珊瑚宮

daisy17772 發表於 19-4-7 16:45
人民幣先至係國家法定貨幣 。

我一個月上幾次,我通常去深圳福田站,用10蚊20蚊去買token,唱咗啲散纸/co ...

人民幣無錯,法律上系法定貨幣。
但xx都鼓勵國民多些用wechat/支付寶呢。

象牙宮

12312 發表於 19-4-7 16:34
我暫時未想預買團購。

團購唔係香港果d喎!又要print又要去乜商場redeem, 而係即買即慳
放下自在

珊瑚宮

cattz288 發表於 19-4-7 16:55
團購唔係香港果d喎!又要print又要去乜商場redeem, 而係即買即慳
...

我連呢些都懶

侯爵府

畀面勳章

12312 發表於 19-4-7 16:49
...

呢個絕對係誤解。

呢樣嘢就係wechat做得叻嘅地方,佢個marketing做到個勢。 唔係行內人 就當然ng明白啦. 行來人咪知道佢用咗咩方法 。見到個市場 好多人覺得要用wechat pay.

你想下呀,阿公會唔會想有間公司獨大payment嘅市場.

而家就多咗 銀聯閃付之類嘅嘢 .大陸政府當然樂見 市場唔係畀 dominant.

侯爵府

畀面勳章

cattz288 發表於 19-4-7 16:55
...

唔係呀,我都話我一個月上大陸幾次,我都係用香港wechat錢包,買內地嘅即買即用 團購,係冇問題。我只需要有張大陸sim卡就得㗎喇!

我啲朋友所以成日都要跟我去深圳囉我有齊需要買團購 嘅hardware ,又識帶路。

象牙宮

12312 發表於 19-4-7 16:56
我連呢些都懶

very simple喎
放下自在

珊瑚宮

cattz288 發表於 19-4-7 17:14
very simple喎

去到邊食到邊

象牙宮

12312 發表於 19-4-7 17:25
去到邊食到邊

真呀~當年就係整完戶口第二日, 求其去商場入左間日本餐廳, 坐低見大眾有券!問左waiter用唔用得, 佢話ok咪買喇, 買完都唔知張卷喺邊, 因為未熟版面 真係誤打誤撞 架咋
放下自在

侯爵府

daisy17772 發表於 19-4-7 15:29
用wechat pay香港, 加一個內地嘅sim, 一般上去飲飲食食 都冇問題啦. 我就唔會攞自己嘅稅單去開戶口囉. : ...

是, 咁樣就唔駛開微信大陸錢包, 用到就得, 每人觀點與角度不同。
我以前開大陸銀行戶都唔駛税單㗎!

侯爵府

daisy17772 發表於 19-4-7 16:18

其實十幾 ...

香港HSBC & HASE可以代辦大陸戶口, 我真係好少聽。
3月尾香港中銀, 都可以代辦大陸中銀戶口, 我就知道。

侯爵府

12312 發表於 19-4-7 16:49
...

因為大陸多假銀紙

侯爵府

畀面勳章

purplechung 發表於 19-4-7 18:22
是, 咁樣就唔駛開微信大陸錢包, 用到就得, 每人觀點與角度不同。
我以前開大陸銀行戶都唔駛税單㗎!
...

我十幾年前已經開大陸戶口,都唔洗tax demand note, 如果要稅單我梗係唔會幫佢開啦!

我係想說明 其實用香港wechat pay加一張內地sim卡 可以做到功能,範圍. 而唔係啲人 rumors,講到無大陸wechat pay完全 玩唔到。 點滴滴 call車 冇大陸電話號碼、 大陸錢包其實都照call到。

唔係嗰度與觀點嘅分別,係講緊客觀事實。

首頁

尾頁

跳至