懷孕前後

跳至

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

有冇媽媽都有哩種情況。今日忽然分泌物增加咗好多,去完VV之後一抹有黃色分泌物有少少白色同淺綠色,要抹幾次先得。之前夜晚瞓教時會痕,其他時間冇物。之前醫生話有菌已食咗一個星期抗生素藥了(之前冇咁多分泌物)。家下會唔會增加菌定會唔會早產啊?

複式洋房

2019新春慶豚圓

綠色分泌物係有細菌呀, 如果有菌有機會早穿水呀...

大宅

我D分泌物都增加咗好多, 日日要用護墊.
通常係白/ 透明. 有時會有少少淡黃..
有時仲覺得好水..

好麻煩...

大宅

catleeyucheng 發表於 19-3-7 10:21
有冇媽媽都有哩種情況。今日忽然分泌物增加咗好多,去完VV之後一抹有黃色分泌物有少少白色同淺綠色,要抹幾 ...

我都多呀
透明 黃色 綠色都有
不過又冇味冇痕
醫生話本身有開分泌而家大肚多左
反而係好事
因為都算係保護既一種反應

如果持續太耐或有味有痕
就至好再搵婦產科check啦

複式洋房

klsabb 發表於 19-3-7 10:42
我D分泌物都增加咗好多, 日日要用護墊.
通常係白/ 透明. 有時會有少少淡黃..
有時仲覺得好水..

我都係啊!你幾週啊?

複式洋房

ChansBB 發表於 19-3-7 10:53
我都多呀
透明 黃色 綠色都有
不過又冇味冇痕

係好啊?!我有味添啊。

複式洋房

Watermelongirl 發表於 19-3-7 10:32
綠色分泌物係有細菌呀, 如果有菌有機會早穿水呀...

上次醫生先話我有菌,食咗藥。隔咗兩個星期左右今日分泌物多咗好多。

大宅

2019新春慶豚圓

念珠菌太嚴重會影響BB,努力保持清潔,買過哂D內褲啦要

複式洋房

moksamuel 發表於 19-3-7 23:31
念珠菌太嚴重會影響BB,努力保持清潔,買過哂D內褲啦要

會有咩影響?

大宅

2019新春慶豚圓

catleeyucheng 發表於 19-3-7 23:55
會有咩影響?

http://mamastation.com/index.php?option=com_content&view=article&id=338:pregnancy-candida&catid=38:pregnancy&Itemid=57

大宅

catleeyucheng 發表於 19-3-7 23:10
我都係啊!你幾週啊?

我剛16週
不過好彩係無㾗,係要換密啲囉。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

醫生系咪話念珠菌,唔見好轉,最好再睇醫生,平時有冇洗兩次,換底底?

大宅

2019新春慶豚圓

念珠菌唔好用護墊啊,如果上班/出街帶定二條底底換,飲少D甜野

複式洋房

我由初期到而家中期,一直都有黃色同有味嘅分泌,間中有渣同綠色添,但過2日又無,開頭都驚,但私家同政府都驗過又話無問題。。。唔知仲驗唔驗多次好

洋房

2019勳章

kl_ada 發表於 19-3-8 16:46
我由初期到而家中期,一直都有黃色同有味嘅分泌,間中有渣同綠色添,但過2日又無,開頭都驚,但私家同政府 ...

我都係, d 分泌物多到每日條un 都會濕左一半, 唔可以著淺色面褲,否則一定過底,但我唔敢用護墊,驚焗住仲多菌,而且成日聞到嗅,係嗅到我老公以為我有體臭。。不過早期睇醫生驗左冇菌,後期再驗,一樣冇事, 我上胎陀仔冇咁既情況,今次係女,我估可能賀爾蒙影響,而家生完正常返。。

男爵府

2019新春慶豚圓

catleeyucheng 發表於 19-3-7 10:21
有冇媽媽都有哩種情況。今日忽然分泌物增加咗好多,去完VV之後一抹有黃色分泌物有少少白色同淺綠色,要抹幾 ...

我之前濕氣重就係咁醫生話無問題

複式洋房

回覆 sweet4dfamily 的帖子

我都係囡囡呀

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊