美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無人係用緊手工皂洗頭, 沖涼, 洗臉...會係邊度買? 有無牌子的

伯爵府

an.gel.a 發表於 19-3-7 11:55
有無人係用緊手工皂洗頭, 沖涼, 洗臉...會係邊度買? 有無牌子的

有用,但無牌子的,主要係Facebook 上面買
洗頭:首烏個d
洗面:海鹽皂、竹炭皂、七子白等等等
沖涼:好花心,成日轉

小朋友都係用手工皂
但洗頭、沖涼都係同一塊
主要用潤身d既,同埋對皮膚痕癢、濕疹有幫助個d,
比如左手香、紫草、馬賽皂之類

洗嘢的家事皂都有用過
但始終覺得唔太方便,所以無用落去

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

an.gel.a 發表於 19-3-7 11:55

我有用手工皂嚟沖涼, 洗面... 洗頭就唔太鍾意嗰個感覺, 手工皂可以自己整, 好容易 ! 唔使出面買咁貴 ! 你上網睇吓, 有好多片教, 台灣都有出好多教整手工皂嘅書

珍珠宮

畀面勳章

克服洗頭後個種感覺

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

starrymama 發表於 19-3-8 14:45
克服洗頭後個種感覺

我試咗一個禮拜, 頂唔到個感覺, 所以放棄咗

大宅

starrymama 發表於 19-3-8 14:45
克服洗頭後個種感覺

我都係克服唔到

大宅

陪月勳章

回覆樓主:

我用手工皂沖涼。洗碗。自家製

別墅

我D錢好難賺

洗頭,洗身,洗手,洗碗都用自家手工梘。有鈉皂,有鉀皂。搽面都係DIY,已經唔會再幫襯出面了。

洋房

自己造,自己用(包全家庭),也有賣,我家事皂就用黃豆+黑豆+綠豆粉,鍾意d豆香味,豆粉豆渣也有潔力。洗髮皂我就成日叫人諗諗先用,適應期唔係個個頂得順,不過我周邊既人堅持到既,用左2個月左右,的确係掉少好多頭髮,包括從前的我=w="

男爵府

YanYan1928 發表於 19-3-14 00:18
自己造,自己用(包全家庭),也有賣,我家事皂就用黃豆+黑豆+綠豆粉,鍾意d豆香味,豆粉豆渣也有潔力。洗 ...

大宅

大前年開始自己慢慢轉用洗頭皂, 沖涼皂。之後再同老公及小孩轉用沖涼皂,自從轉用皂沖涼, 老公背脊的暗瘡都冇晒了.

大宅

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 2016畫展勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 趣教勳章 熱血金章 秋日勳章 玩具勳章 熱血勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

YanYan1928 發表於 19-3-14 00:18
自己造,自己用(包全家庭),也有賣,我家事皂就用黃豆+黑豆+綠豆粉,鍾意d豆香味,豆粉豆渣也有潔力。洗 ...
想問用皂洗頭有咩分別呀?我又係甩得好勁,成日心思思想試下

洋房

洗髮皂初用會有皂垢,難沖走,洗完要用檸檬酸/醋+水過頭再過多次水,洗完d頭髮會打cake,乾澀,因為之前洗頭水d化學野洗走左,個時就係你頭髮既真面目,洗頭水洗後絲滑,其實係廠家用化學野(矽油),好似汽車打臘咁包住你每根髮絲, 所以會覺得洗感好好,但化學野分解唔到,塞毛孔,毛孔係需要呼吸的,呼吸唔到就會弱or死亡, 因為洗髮皂冇化學野, 洗唔清24小既時內就會被空氣細菌分解,過左適應期,化學野洗走曬,頭髮就會康復,2個月-3個月左右,頭髮適應左就ok:)

洋房

選洗髮皂,要選用蓖麻油成分高的,蓖麻油對髮根特別好,另外健髮天然成分有rosemary,薑,啤酒,咖啡等等。有d賣皂人or只為賺錢賣皂既唔會同你講,如果有染髮,有d洗頭皂潔力高會洗走d染髮劑,買皂時要主動問清楚。

洋房

pxyky 發表於 19-3-14 09:15
大前年開始自己慢慢轉用洗頭皂, 沖涼皂。之後再同老公及小孩轉用沖涼皂,自從轉用皂沖涼, 老公背脊的暗瘡都 ...
係a,我背脊之前都超多痘,都唔敢去游水。。。 用左之後明顯少左好多,依家得番d印,背係最難洗既位置,成日洗唔乾淨,加上沐浴露d化學野塞毛孔,油性皮膚就出痘,唉。。我keep住背一星期用2次鹽皂去角質,效果唔錯,但不能天天用,會太乾。

複式洋房

好好用,用咗之後真係冇濕疹

洋房

都係架,因為依家太多化學野~致敏源等等~濕疹唔太嚴重都唔好用類固醇,會有"類固醇上癮"~停用就會有"類固醇反彈",我都係濕疹過來人~''~

別墅

沖涼用緊Bodhi手工皂, 洗面自家

首頁

尾頁

跳至