夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-10 14:34
噢~ 很遺憾...

我覺你老公沒有把結婚視對方為己的想法, 我有時都會諗, 究竟什麼是愛, 什麼是婚姻, 我現在 ...

如果個個都好似你咁重視婚姻的承諾~就唔會有咁多出軌背叛的個案發生~但現實中就是不斷有唔愉快的事情發生~尤其喺呢版睇到好多都話原本是好好先生都會行差踏錯~惟有希望自己老公會是例外的一個

子爵府

858D 發表於 19-3-10 12:05
你家姐認為你夠上鏡,先瞞住你寄你張相去TVB。我先生同我講,雖然好多人同佢講話佢靚仔,但佢一直 ...

其實我細個不嬲都唔覺自己靚....討厭影相, 就算依家都係, 所以比家姐愉了我一張相, 又少一張了, 不過成個過程都無投訴, 家姐總是推細佬出黎玩的.......

妳說所謂浪漫的, 我只覺得係應該......, 現在不會送花個D, 試過有次比太太話唔好晒錢, 之後都無送, 當然, 唔代表一世都唔會, 估我唔到的.... 不過妳講到咁浪漫, 我真係笑左....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mingmama 發表於 19-3-10 16:08
如果個個都好似你咁重視婚姻的承諾~就唔會有咁多出軌背叛的個案發生~但現實中就是不斷有唔愉快的事情發 ...

唔好咁諗,我唔相信每個男人都一定會去滾。 好多人話十個男人去滾,淨返一個諗緊又或者只係佢滾得比較出色,自己未發現。我唔同意㗎
初初我入嚟呢版都有影響。
十個post九個講出軌、離婚、介紹律師、偽單親、冷暴力……
慢慢發現其實都有啲人分享啲正面啲嘅訊息,只係比較少,而唔係冇。
盡力做好自己本分,維持關係。 間中有人分享點樣保持關係,保持新鮮感,就留意下
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-3-10 18:56
唔好咁諗,我唔相信每個男人都一定會去滾。 好多人話十個男人去滾,淨返一個諗 ...

Agree至少到目前為止我都相信我先生係一個專一的人~呢度負能量真係超標~剛上來見到咁多出軌背叛個案真係嚇咗一跳~因為暫時我身邊都少有呢啲嘢發生~你講得啱~好在仲有幾位會員不時發放正面訊息~總之要做好自己維持夫妻之間的關係~共勉之

crystal媽咪    發表於 19-3-10 20:19

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mingmama 發表於 19-3-10 19:50
Agree至少到目前為止我都相信我先生係一個專一的人~呢度負能量真係超標~剛上來見到咁多出軌背叛個 ...

唔好嚇親
之前都有人分享收到禮物或另一半做窩心嘅事
。都有人分享結婚20定25年去咗邊度慶祝。 發覺呢度負能量超標,影響到自己嘅時候,睇少啲
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-3-10 20:02
唔好嚇親
之前都有人分享收到禮物或另一半做窩心嘅事
。都有 ...

明白

crystal媽咪    發表於 19-3-10 20:18

別墅

PTMCYS 發表於 19-3-7 14:56
多一点擁抱,温柔聲音,少点執著吵架。多点欣賞对方少点計較。多点想回拍拖時的甜蜜/承諾,少点比較和介意 ...

如果個個男人都好似你咁珍惜咁多年嘅感情,珍惜現在所擁有的,你話幾好x2

子爵府

mingmama 發表於 19-3-10 13:47
我都係睇到P先生話佢家姐幫佢報名藝訓班就覺得佢應該外型唔錯
有啲男士係冇自覺自己外型掂架~好似 ...

就算入到藝訓都唔一定靚, 好似亞燦 等..., 只可以話有可塑性....

不過如果妳當我係靚仔, 咁我就扮下靚仔同妳講一句, 靚仔都有專一和本心的.....
今日又煮完飯....3餸一湯, 洗埋碗, 等老婆比個時間我同仔溫書......

子爵府

LilyLeung529 發表於 19-3-10 20:41
如果個個男人都好似你咁珍惜咁多年嘅感情,珍惜現在所擁有的,你話幾好x2
...

個個男人的能力, 心態, 體能都不一樣, 我有咁既心態, 當然有我的遊歷, 性格, 思考..... 當他們有我既心態, 妳又會覺得他沒趣, 人就係好茅盾的.

子爵府

mingmama 發表於 19-3-10 16:08
如果個個都好似你咁重視婚姻的承諾~就唔會有咁多出軌背叛的個案發生~但現實中就是不斷有唔愉快的事情發 ...

靚係見仁見志, 我都唔想比人叫, 唔想應.... 其實都唔知點解, 好似黃曉明果D 就話o堵...... 我又無健身無腹肌.... 只係想收埋自己.

好似上星期我老大教我做個excel表, 話要做到靚靚仔仔, 好似我咁樣, 我即爆一句, 似我就死得了, 仲做緊學生咩..... 我老闆都係靚仔一名, 剛剛我入此公司, 老闆暗地裡跟同事說笑, 問邊個靚仔D, 當然老闆靚啦, 其實依家都老啦, 唔好再拉埋黎講...., 我只希望D 人說我後生好了.........

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-10 20:43
就算入到藝訓都唔一定靚, 好似亞燦 等..., 只可以話有可塑性....

不過如果妳當我係靚仔, 咁我就扮下靚仔 ...

呵呵明吖~我屋企都有一個專一又愛家的好老公好爸爸雖然佢工作關係好少假放又好夜先返~但我同個女都感覺到佢對我們的愛
你要同個仔溫書考試中嗎

子爵府

mingmama 發表於 19-3-10 21:06
呵呵明吖~我屋企都有一個專一又愛家的好老公好爸爸雖然佢工作關係好少假放又好夜先返~但我 ...
上學期, 太太由仔仔自己溫, 不過問, 結果當然...., 派成績表時面對班主任, 我由微笑變為O咀, 當場面都青埋...... 老婆話專登等佢知死, 中學期佢會捉翻緊, 等佢驚再衰, 肯勤力D 咁話喎..... 我當堂滴汗....

現在我負責數,中史西史科學, 我係負責佢唔識我才教佢, 但要死背的都係太太負責, 不過太太行開了, 我都會接手, 因我始終不是經常在家, 所以我要太太係主要負責他學業的人.... 仔溫得太慢, 我好似等mark 鐘咁, 有時光坐......

子爵府

858D 發表於 19-3-10 02:53
我唸冇乜人會立心傷害人,現實上亦冇咁既需要傷害人,因為鍾意畀人玩來交換某種好處或是需要的人都大有人在 ...
妳搵到妳在家的新位置, 需要和方向就好了, 每個人都有他自己的想法和需要的....

1. 經濟需要獨立
2. 生理需要獨立
3. 情感需要獨立

2和3就會令人生缺了愛, 就鐵人一樣, 我唔係太認同, 雖然我對大部入男人都信唔過, 但如果有女, 我都唔會教佢缺乏對人的真愛.

不過外國跟香港不一樣, 以前做德國公司, 同事成年後家人都要他們搬出自己住, 唔靠屋企, 香港樓貴和中國傳統文化等不一樣.

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-10 21:37
上學期, 太太由仔仔自己溫, 不過問, 結果當然...., 派成績表時面對班主任, 我由微笑變為O咀, 當場 ...

仔仔剛升中學嗎?我女今年中一~我完全放手~效果出人意表~所以佢升中後我反而輕鬆了好多~唔駛做伴讀書僮

子爵府

mingmama 發表於 19-3-10 22:17
仔仔剛升中學嗎?我女今年中一~我完全放手~效果出人意表~所以佢升中後我反而輕鬆了好多~唔駛做伴讀書 ...

小兒都是中一生, 我老婆就係在他細時比較鬆, 所以妳明白我為何小學經常跟她吵架嘛..... 我們教導方面經常嘈交, 不過依家都收了火.
今個學期明顯溫書態度好左, 希望繼續好落去....

咁妳係全職主婦, 平時咪好多時間剩......

複式洋房

好似經營一間公司咁,要不停審視情況

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-10 22:46
小兒都是中一生, 我老婆就係在他細時比較鬆, 所以妳明白我為何小學經常跟她吵架嘛..... 我們教導方面經常 ...

小學時我跟個女學業非常緊~每次考試都會同佢一齊溫習~所以託賴佢成績都好好~一直都是級頭幾~而呢方面由於我先生工作時間長~佢好難插手~所以我全盤負責~相對就好少會喺呢方面有爭執~到中學我嘗試畀個女自己溫習~結果上學期考試成績都唔錯~我終於可以甩難了
我係全職主婦~小學時就好忙~因為管接管送~時間成日都好似唔夠用~但中學後~個女自己返學放學~功課自己跟~我而家真係好多時間剩

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-3-10 22:08
妳搵到妳在家的新位置, 需要和方向就好了, 每個人都有他自己的想法和需要的....

1. 經濟需要獨立
2 生理需要獨立。 會使自己不需要從性事中感受被愛。因為有好多人都可以將性和愛分開的。3 情感需要獨立。 會使自己沒有被愛的需要。
-自己不需要被人愛 (是 what 2, 3 address to),有神愛我 就已足夠。不期望他人愛自己。自己的快樂不建築在人家是否愛自己。
-自己懂去愛人,自己付出愛 (this is out of 2, 3 scope)

二者 被愛 與主動去愛 是獨立的兩回事,不相關的。愛不是用來交換的。愛不求回報。
我們會教導女兒懂去付出愛,主動去把握機會去愛人。但不求被愛與回報也有平安的心。
就是 聖方濟閣 禱文 中的一句:「不求被愛,但求全心付出愛!」
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-3-10 16:57
其實我細個不嬲都唔覺自己靚....討厭影相, 就算依家都係, 所以比家姐愉了我一張相, 又少一張了, 不過成個 ...
所以我前提係每人的浪漫味不同。我小時聽過一則故事,我就覺得好浪漫。
以前有一對窮夫婦,
妻子有一把很美麗的長頭髮,但沒有錢擁有一隻靚的髮夾。
丈夫有一隻沒有錶帶的手錶,但沒有錢按一條錶帶。

到了聖誕節,夫妻各自想送給對方一份表達愛意的禮物。
妻子剪了頭髮,賣了,用錢來買條錶帶送給丈夫。
丈夫賣了隻標,用錢來買一隻好靚的髮夾給妻子。

收花也不是我要的浪漫。
我的浪漫味係 當我先生被同事邀去一間很好的餐館進餐時,他就想到要搵日帶我去那餐館,使我也得與他同樂享受。
有福同享,有禍同當,就是我的浪漫味。
有江湖義氣,就是我的浪漫味。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

mingmama 發表於 19-3-10 13:47
我都係睇到P先生話佢家姐幫佢報名藝訓班就覺得佢應該外型唔錯
有啲男士係冇自覺自己外型掂架~好似 ...
咁既男人好相處。

首頁
12345...7

尾頁

跳至