夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

mingmama 發表於 19-3-11 17:11
五個家姐咁一定勁錫你呢個細佬啦

錫還錫, 家務要做足, 洗衫涼衫煮飯洗碗拖地清潔, 新年仲要油漆油添, 以前咩都做, 如果唔係依家韌力點解咁夠....

妳有沒有想過一枝涼衫竹, 涼6個女人的內褲, 有多壯觀呢? 兩日未洗便10幾條, 好似國旗咁, 係人都知這家人女多......

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-11 17:38
錫還錫, 家務要做足, 洗衫涼衫煮飯洗碗拖地清潔, 新年仲要油漆油添, 以前咩都做, 如果唔係依家韌力點解咁 ...

就係因為呢個原因~所以你咁識得同女人相處囉

珍珠宮

做個靚太 發表於 19-3-11 09:19
出街一定keep住拖手~就算有小朋友,一有機會,都會拖手同橋手!
同埋女人一定要識嗲同讚個老公~
講真,我都 ...

好奇一問,你父親受唔受你0爹?
我父親好受我0爹。 所以我從小就鍛鍊出0爹的技術和享受到0爹的功效。我哥哥們需要買玩具,佢地會叫我開聲問夫親。不要說是他們想買,要話我自己鍾意。咁至會得到父親肯買畀我地。

我突然猜想,女人會不會0爹,好睇佢原生家庭的環境。
我四十幾歲人,人生歷鍊所成的功績如同個鋼鐵般鍊出來的女強人。但竟然有許多女士一聽我用廣東話與我父母溝通時,就讚不絕口地說:「嘩!妳把聲音咁0爹,妳老公實0錫曬妳,點忍心發妳脾氣吖。
同是男人和人夫,同一套我的0爹與溫柔,委婉。我前夫就唔受0爹。我先生就受我0爹。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-3-11 17:38
錫還錫, 家務要做足, 洗衫涼衫煮飯洗碗拖地清潔, 新年仲要油漆油添, 以前咩都做, 如果唔係依家韌力點解咁 ...

哈哈!我先生又係生長於女人堆中。所以佢對女性衣服,經期來產生的情緒影響特別摸得透。我先生不覺得佢6為姊妹錫佢。佢話她們會捉著他,把他穿成個女仔,同佢化妝。使他感到討厭。
佢雖然不怎麼要做家務,因為家有工人姐姐,但沒有園丁,佢就做許多園丁工作。他父親會逢放暑假就遣他上山下鄉去體驗遠方親戚的農民生活(如同大陸的當知青)。帶他去深山打獵,出深海釣魚。體驗 傑克倫敦 筆下的牛仔,漁夫生活。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

858D 發表於 19-3-12 02:17
好奇一問,你父親受唔受你0爹?
我父親好受我0爹。 所以我從小就鍛鍊出0爹的技術和享受到0爹的功效。我哥 ...

我覺得係男人都受嗲,不過我爸爸係超級重男輕女,唔會因為女嗲,而重視個女~

子爵府

858D 發表於 19-3-12 02:29
哈哈!我先生又係生長於女人堆中。所以佢對女性衣服,經期來產生的情緒影響特別摸得透。我先生不覺得佢6為 ...

生於5個家姐的家, 好過有5個亞哥, 始終一般女人都會有母性.

比家姐當女仔化妝都試過, 記憶中是幼稚園, 只此一次, 之後我都唔肯.... 但不覺討厭, 都係玩下著, 無強逼既...

女性內衣, M巾 ---> 最初好奇, 觸摸了就覺得無咩野, 唔應該用奇異的眼光來對待, 不然好變態....., 所以沒有對女性衣服有什麼摸透, 只係洗衫涼衫, 但會覺得涼不完的, 十分討厭...... 當年男仔的性知識從咸書了解才是正道....

M 痛多D休息, 食止痛片來來去去都係個D, 亦唔會對家姐有咩要摸透, 就算太太痛, 都係休息, 訓和食藥, 其他野我安排, 最多溫柔地了解一下, 唔覺有咩要做喎....

反而覺得女人的想法好搖擺(可能只係我家姐), 又依樣個樣(他們仲要意見不一), 近得多唔掂當, ... 升小三後屋企剛搬, 已黐埋同學仔周圍玩, 踢波, 睇咸書, 玩模型, 豆槍, 打下交咁, 離開她們女人堆, 有翻主見.

子爵府

mingmama 發表於 19-3-11 17:53
就係因為呢個原因~所以你咁識得同女人相處囉

唔知呢..... 不過覺得女人比較易溝通/掌握(上司除外)..., 男人始終常把問題收藏, 不易表達, 好多野又會點到即上.

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-3-12 15:03
生於5個家姐的家, 好過有5個亞哥, 始終一般女人都會有母性.

比家姐當女仔化妝都試過, 記憶中是幼稚園, 只 ...

我覺得我先生摸透女性月事對情緒的影響係因為佢曾經如此分析我。我兩曾經反省自己會唔會因我的憂鬱情緒給我先生負荷過重,我想改。佢話我係咁既,唔期望我改。每逢月事來前幾日,我講嘢特別悲觀,內容都係集中於那些負面的事。
我先生對女人衣服有了解,得益處係我,好處係佢可以服侍我,幫我更衣。尤其自從我有職業病後,自己手不再能穿些衣服而不使職業病復發。佢服侍,照顧得我好周到,好稱我心。

從前,我先生D家妹會叫佢幫手更衣。

我想好多當家姊的都喜歡把自己的弟弟當女仔來愛錫。我從前有個閨蜜,她有一小弟,她常跟我說她小弟不是女仔,浪費。做女仔會好靚女。她本身有男兒性格,當自己係鹹濕佬把她小弟當係女子,把小弟下巴抬起來觀望。我的反應係 無語。我自己有的是哥哥同表哥們。沒有姊妹。玩的是男仔遊戲,例如踢足球,公仔紙,戒風箏,鬥蟋蟀,捉「宿米公公」,「拜神婆」,打仗仔。自己做槍,做子彈。摺的是飛機,大砲。捉的是軍棋,圍棋,國制象棋,中國象棋。搞到我唔懂主動同女性交朋友。

珍珠宮

做個靚太 發表於 19-3-12 07:41
我覺得係男人都受嗲,不過我爸爸係超級重男輕女,唔會因為女嗲,而重視個女~
...
唉!咁我前夫唔係男人喇。辜負了我一身0爹意 竟無用武之處。
搞到我自己以為自己冇女人味,直至遇上我先生,他才懂欣賞我,發掘出我D女人味後就拎來讚我。

子爵府

858D 發表於 19-3-13 11:56
我覺得我先生摸透女性月事對情緒的影響係因為佢曾經如此分析我。我兩曾經反省自己會唔會因我的憂鬱情緒給 ...

我先生D家妹會叫佢幫手更衣 ---> 這個就算有機會都不會做, 就像日本仔, 爸爸可跟成年女兒一起沖涼一樣, 外國人始終思想不同....

我講嘢特別悲觀 ---> 關心太太, 亦唔需要特別留意是否月事, 有時見她攰,我都會主動幫她完成家裡工作和按摩. 另外我們仍有性事, 我還比佢記得幾時來, 來了未走就自己攪掂, 唔好煩佢. 但有時她沖涼忘了帶內褲, 我會識得取較厚及保護範圍大的款式給她, 不用多提, 但唔會刻意幫她挑衣服, 我覺得咁樣有點那過, 亦唔會啄實太太的一切..... 每個人都有他的空間/自由. 當然你們夾到便行....

從女仔堆長大都不錯, 但要學會有男性的思想, 決定性, 強硬和堅持. 我初小已開始自我成長, 不會太跟隨她們的想法...

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-13 13:52
我先生D家妹會叫佢幫手更衣 ---> 這個就算有機會都不會做, 就像日本仔, 爸爸可跟成年女兒一起沖涼一樣, 外 ...

「我還比佢記得幾時來」呵呵原來男士真係會留意到呢樣嘢~我其實都懷疑我先生係計到~因為佢總會喺適當時機做適當的事

子爵府

mingmama 發表於 19-3-13 14:24
「我還比佢記得幾時來」呵呵原來男士真係會留意到呢樣嘢~我其實都懷疑我先生係計到~因為佢總會喺 ...

要尊重身邊的女人, 就要留意, 唔可以自己想要就要.

上次星期五自己攪掂, 星期日就攪佢, 佢話知我星期五係廁所好耐, 咁快就要....... 我話係呀~ 妳知妳忽略了我呢~

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-13 14:31
要尊重身邊的女人, 就要留意, 唔可以自己想要就要.

上次星期五自己攪掂, 星期日就攪佢, 佢話知我星期五係 ...

其實我都唔知我先生有冇DIY架不過只係覺得佢每次都較啱晒時間啫

子爵府

mingmama 發表於 19-3-13 15:16
其實我都唔知我先生有冇DIY架不過只係覺得佢每次都較啱晒時間啫
...

其實唔好用咸濕來看, 性都係雙方的一個溝通, 唔應該無.

當然隨著年紀漸老, 總會有一年開始無, 但可能已昇華了, 到時再算吧~

如果無出去玩, 又無掂過妳, 就一定會DIY, 來來去去都係3個途徑, 如果唔想夢遺的話...., 四十幾歲仍有需要的, 估計你們都四十幾吧~ 我都有同男性朋友傾, 佢地都會DIY(大家男仔怕咩講), 其實如果七至十天唔DIY 真係會滿瀉(心如止水, 無雜念都係咁話....), 所以正常男一定要搵途徑解決, 不然洗內褲就無謂了... 最好較啱狀態等老婆回歸....

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-13 15:37
其實唔好用咸濕來看, 性都係雙方的一個溝通, 唔應該無.

當然隨著年紀漸老, 總會有一年開始無, 但可能已 ...

「其實如果七至十天唔DIY 真係會滿瀉」-》
原來如此~真係長知識了~我真係唔知係咁情況的~咁好可能佢都有嘅~不過我諗唔多~因為好少隔成七至十日先玩遊戲的~除了唔方便的日子

子爵府

mingmama 發表於 19-3-13 15:49
「其實如果七至十天唔DIY 真係會滿瀉」-》
噢原來如此~真係長知識了~我真係唔知係咁情況的~咁好 ...

當然係唔方便日子, 加上各有各忙, 亞仔又夜訓早醒, 攪攪下都差不多的...., 以前唔DIY, 有時三/四天都會出事, 老婆會問, 點解洗衣籃你條內褲濕既....., 真係逼於無耐

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 19-3-13 15:58
當然係唔方便日子, 加上各有各忙, 亞仔又夜訓早醒, 攪攪下都差不多的...., 以前唔DIY, 有時三/四天都會出 ...

sorry,搭一搭咀。
你老婆嘅問題,我之前問過老公,佢冇答我。我唔知㗎!但係沖涼嘅時候順便完成,唔係方便啲咩?
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-3-13 16:11
sorry,搭一搭咀。
你老婆嘅問題,我之前問過老公,佢冇答我。我唔知㗎!但係沖涼嘅時候順便完成,唔係方 ...

你老婆嘅問題,我之前問過老公,佢冇答我 ---> 我忘記了妳說的是什麼?

沖涼嘅時候順便完成 ---> 唔係咁簡單的, 妳估小便咩.... 細節唔講了

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-13 15:58
當然係唔方便日子, 加上各有各忙, 亞仔又夜訓早醒, 攪攪下都差不多的...., 以前唔DIY, 有時三/四天都會出 ...

「點解洗衣籃你條內褲濕既」-》呵呵我終於知道點解有時見到我先生洗咗條底底掛喺厠所了

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 19-3-13 16:16
你老婆嘅問題,我之前問過老公,佢冇答我 ---> 我忘記了妳說的是什麼?

沖涼嘅時候順便完成 ---> 唔係咁 ...

我個問題咪就係問點解條內褲濕咗?
唔方便答唔緊要
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至