夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

用戶要求終止服務

如題

子爵府

franwu 發表於 19-3-7 14:33
如題
多一点擁抱,温柔聲音,少点執著吵架。多点欣賞对方少点計較。多点想回拍拖時的甜蜜/承諾,少点比較和介意对方身材樣貌的變化。。
我比較回望跟太太行了十九年的經歷,愛人亦好,拍檔亦好,得來不易,並十分珍惜这个缘份,太太有時在家走來深深擁抱我几秒,大家實是不用太多花言巧語的表達。

tansyneko    發表於 19-3-8 13:41

大宅

回覆 PTMCYS 的帖子

如果個個男人都好似你咁珍惜咁多年嘅感情,珍惜現在所擁有的,你話幾好

別墅

chu媽 發表於 19-3-7 19:00
回覆 PTMCYS 的帖子

如果個個男人都好似你咁珍惜咁多年嘅感情,珍惜現在所擁有的,你話幾好 ...

佢太太好幸褔!同意說話聲線好重要,依家在家扮細路聲同女女,老公說話,希望免除粗色粗氣

大宅

bubujoey 發表於 19-3-7 19:31
佢太太好幸褔!同意說話聲線好重要,依家在家扮細路聲同女女,老公說話,希望免除粗色粗氣
...

好難,自己都頂唔順

大宅

如題

方法好因人而異.... 重點是從心出發,
對方就會feel到你對他有心, 自然就會對感情有增益吧.. =)

侯爵府

如題

我覺得有2 樣男人好受落嘅,橋住佢,i 個頭落去哄佢,同埋成日讚佢 咁佢就冧冧豬

大宅

回覆 bubujoey 的帖子

我老公當日出軌,其中一個藉口就係我唔夠溫柔,可能我地巳經結婚成30年,當一切已經變成習慣

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我覺得要感恩,唔好事事覺得老逢,對方有責任咁咁咁咁⋯記住大家身分除左係父母老婆老公仲係情人,多點反省多點體諒,我相信有時適度拉番遠d去睇野會好d

子爵府

...

我次次跟太太吵架完都會反省, 點解會又吵..... 一般我地吵架都係因為仔仔教導和其他觀點的問題, 而不是討厭對方, 所以會盡量成熟地解決, 太太是老思想, 嫁雞隨雞個類, 但是被動, 最多生氣不出聲, 我大聲D, 佢又喊..... 佢喊我就逗翻佢, 男人唔可以比太太喊的.....我比較大男人. 我一般都會主動逗翻佢, 把存在的問題拖後或有機會再談, 不然火紅火綠無意思的, 但我放係腦袋等機會.

現在我一般唔會鬧, 只係好長氣咁重覆又重覆, 而且我會用觀點分析地談, 佢地好怕我...... 話我羅梭.... 我都覺得我似湊兩個人.... 因為太太有時習慣不好...

好似依家食牛丸等, 我都成日提要先咬開, 才慢慢食, 不要成粒吞落肚, 佢地成日話我煩,,,,, 我就會話, 我請願小心D/重覆, 都想把你們的危險機會減少....

我唔覺太太好幸福, 始終物質給不到她太多, 她仍要上班, 買東西仍要就住買......

結左婚, 都係開始忽略了對方, 有次吵架後, 太太就我吵架好大聲, 唔斯文, 佢話要對溫柔聲線對佢...., 我諗諗下, 又係喎, 都唔係難做O者, 平時好多時都會做到, 而吵架都盡量一句起兩句上.....

現在我好多時對仔亦會好溫柔地說話(當然唔聽+駁咀, 會鈞頂地鬧他, 太太襟住我才收..., 有時亦會心痛, 但我要他感受比人鬧的感覺, 不竟社會都要面對這些情況, 反正亦是他自己錯唔應仲駁咀.)

子爵府

...
我會有時諗, 如果我突然離世, 會否後恢對家人不夠好, 所以我可以做到的, 都希望做/幫, 其實這樣想都不錯呀, 會珍惜身邊的人更多..

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-7 23:26
我會有時諗, 如果我突然離世, 會否後恢對家人不夠好, 所以我可以做到的, 都希望做/幫, 其實這樣想都不錯呀, ...

點解啲男人咁中意諗自己突然離世呢啲嘢嘅呢

男爵府

chu媽 發表於 19-3-7 21:35
回覆 bubujoey 的帖子

我老公當日出軌,其中一個藉口就係我唔夠溫柔,可能我地巳經結婚成30年,當一切已經 ...

我係曾經俾前男友提醒,話我講野應該輕聲D,放柔D把聲。

仲教我得閒嗲下,叫佢做D佢做得到又有少少難度既野,當佢做到,就要有D好正面既反應,例如多謝佢呀、讚佢呀之類。

再黎,可以細心D留意下對方既習慣,例如佢夜晚唔飲得茶就幫佢叫杯水。

珍珠宮

知知姐 發表於 19-3-7 20:49
好難,自己都頂唔順
明白妳。而且亦唔係個個男人受得Lee套。
我先生話佢男友兩公婆係床頭打交,床尾和。
唔順就呦到順。而家結婚25-30年都有。好和合。
但同一套相處方式就應用唔到在佢和前妻的關係中。因為各人內在不同,搭配不同嘛。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

mingmama 發表於 19-3-8 03:27
唔係靜係男人,我都會。所以我叫我先生唸定佢點留翻一半錢畀我傍身。一半留翻畀佢個仔。
到佢個仔經濟獨立後,就全部留翻畀我。
我個道理係:「如果你爸死後,你認為你爸D錢應該留畀你定你細媽呢?」
佢都話應該全部留畀細媽。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

858D 發表於 19-3-8 12:47
唔係靜係男人,我都會。所以我叫我先生唸定佢點留翻一半錢畀我傍身。一半留翻畀佢個仔。
到佢個仔經濟獨立 ...

太好了
個仔咁識唸

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-3-7 23:19
我次次跟太太吵架完都會反省, 點解會又吵..... 一般我地吵架都係因為仔仔教導和其他觀點的問題, 而不是討 ...

你太太係懂揀男人做老公。因為她知她「食」得住你。如果她當年揀個醫生,她知她唔會「食」得住個醫生。(而且嫁唔嫁得成都未知)我就唔可以好似你太太咁「食」得住我前夫。
我前夫鬧女時,我一定唔會好似你太太咁禁住老公。佢連我都鬧埋。

講到喊,我成日喊(我小時花名叫 「喊包」),都冇用。唔會使我前夫擔得起頭家來養。
我都好傳統喔。我嫁雞隨雞,嫁狗隨狗。我就同人講我嫁著我前夫,就如嫁著猴子,跟住佢隨山跑。
我當年為了可以畀佢做大男人,我打工養佢,攻書,望夫成龍。點知,而家佢D學費都係我來同佢還。
我當年為了可以做小女人,遲了我份高薪,帶住退休冇收入的父母同剛出生的大女,跟佢搬去第二個州,靠佢微薄的教職過。結果我媽生日,我地連一碗雲吞麵都冇錢買畀佢食。未都兩年,佢受唔到打工仔D氣,要我頂住,打工仔D氣我來受,等佢可以辭工,再慢慢搵個第份。點知,要照顧個女,如此過了12年。我日喊,夜喊,喊到要自己LEE埋喊,唔好影響我前夫同D女。

嘈交,我冇同前夫嘈喔。冇頂佢嘴,好在佢鬧一句起,兩句止,而且好有point。反省果個係我,唔係佢,點解我會惹怒佢呢?下次點避免唔好畀人鬧呢?

珍珠宮

如題

要睇對方係邊款,要對症下藥。
有樣好使得的:

「不求被了解,但求了解人。
不求被安慰,但求安慰人。
不求被愛,但求全心付出愛。」
對人0期望。「愛是不嫉妒。不計算人的惡。不求自己的益處。」我的愛,有始無終。不求回報的愛。

我對我前夫,同對我先生 都係咁對佢地。

子爵府

mingmama 發表於 19-3-8 03:27

無分男女既, 對一個人好, 會諗好多, 做好多(能力做到的.....)

未到手契弟都要做, 係好啱, 不過我到左手都無咩改變過....

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-8 14:22
無分男女既, 對一個人好, 會諗好多, 做好多(能力做到的.....)

未到手契弟都要做, 係好啱, 不過我到左手都 ...

呵呵我先生就係咁~諗定自己一定行先~教定個女到時要照顧我

首頁
12345...7

尾頁

跳至