婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說我同我奶奶相處左七年,不嬲都冇咩問題,而我奶奶係一個比較有主見嘅人,最近我啱啱生完,問題全部出晒黎,佢發現個孫有啲咩問題只會同佢個仔講,有一日仲要同我攤牌,話我太過緊張bb令到成家都好大壓力,令到佢好唔開心,好攰,令佢唔識點樣照顧個BB,但係我嘅緊張都係來自於佢以前嘅湊仔方法,例如:成日話bb手仔腳仔凍,堅持幫阿B着三四件衫、開半殼奶粉、餵奶堅持打平奶嘴,半風半奶餵b、講極唔聽,極高溫座人奶等等,令到我好想搬走,bb而家先個幾月,我已經唔敢再佢講 or 提議關於bb ge事,因為佢一定黑面同起鋼。突然間唔識點樣再同佢相處落去

子爵府

回覆 Cherrylaiching 的帖子

你C6點睇先,佢buy唔buy你先?

別墅

HOPEFORBB 發表於 19-3-7 19:04

你C6點睇先,佢buy唔buy你先?

佢都知佢媽媽難頂,連兩個姑奶都同我講辛苦我,但係我c6都唔係好想搬,因為一搬,佢知地個關係一定會變差,而且到時就會搬入新界,返工遠左,要請工人,但係又唔知個工人好唔好,佢有幫奶奶講下好說話,佢話奶奶真係好鐘意小朋友,問我係唔係(emoji)而家我決定幫bb係屋企著咩衫都唔敢講,全部都係我同c6講,c6同奶奶講,點解生左個仔,我身為佢呀媽幫佢做個決定都咁難

大宅

搬走咗可能先維持到關係

男爵府

回覆樓主:

一係趁未去到無灣轉就搬啦,你要99照顧個B好難跟足自己果套,最慘你99又帶自己果套,一係搵啲專業人士同佢講,一齊去上堂,等佢update 返啲新式湊b方法。

別墅

msbear 發表於 19-3-7 20:06
一係趁未去到無灣轉就搬啦,你要99照顧個B好難跟足自己果套,最慘你99又帶自己果套,一係搵啲專業人士同佢 ...

佢叫我問醫生同時叫我唔好信醫生,我走去問陪月,佢又唔開心,佢又話呢啲佢都識

男爵府

男人通病,同呀媽住先關係好先孝順。樓主唔係嚇你,除非你放低自己身份,當自己唔係個仔呀媽,唔係問題只會越來越多越來越惡劣,最好當然就係搬走一家一主,見唔到自然少磨擦!

珍珠宮

如果經濟上要靠佢湊,咁無乜辦法喎,一系你做ftm

別墅

anna59 發表於 19-3-7 21:05
如果經濟上要靠佢湊,咁無乜辦法喎,一系你做ftm

當初未有bb個陣已經傾過唔比奶奶湊,但係c6唔識開口

別墅

章魚妹妹 發表於 19-3-7 21:01
男人通病,同呀媽住先關係好先孝順。樓主唔係嚇你,除非你放低自己身份,當自己唔係個仔呀媽,唔係問題只會 ...

好難做到.....而家有時望住個仔就覺得好無助,好想喊

珍珠宮

回覆樓主:

一定揀搬啦
有能力就唔好一齊住
搬走先關係好
你老公要閙爆佢

男爵府

Cherrylaiching 發表於 19-3-7 21:58
當初未有bb個陣已經傾過唔比奶奶湊,但係c6唔識開口

最怕你嫁左個愚孝咋,咩都唔敢反呀媽,唔會保護老婆,有排受。

珍珠宮

咁你直接同99講,hurt 都要講,間接講佢吾明白,反正你地都反面,有乜所謂呀!

伯爵府

2024年龍年勳章

C6難開口,咪你講囉,如果一定要有一個人做哀人,我唔介意我做,
話俾C6知,你唔講我講~
唔想搬走咪請工人,自己負責出糧,
叫工人聽自己指令~
難聽0的講,一係你奶奶開心,一係自己開心,
我好自私既,我揀自己開心,先保護到小朋友

大宅

竟然有人咁喂奶 真係好難攪

別墅

Cherrylaiching 發表於 19-3-7 17:30
話說我同我奶奶相處左七年,不嬲都冇咩問題,而我奶奶係一個比較有主見嘅人,最近我啱啱生完,問題全部出晒 ...

你當然要堅持自己正確個套,bb你生架。有什麼不正確都當面講,收收埋埋出左事就遲。

珍珠宮

回覆樓主:

bb再大,更多磨擦,咁就覺得難受,之後實反面~

男爵府

做個靚太 發表於 19-3-8 14:58
bb再大,更多磨擦,咁就覺得難受,之後實反面~

係早同遲既問題,根本越拖越大鑊!

大宅

c6都唔係好想搬,因為一搬,佢知地個關係一定會變差?
唔搬就婆媳關係變差,咁佢想要邊樣?關係再差都係自己個仔,婆媳關係變差就冇灣轉,BB比佢湊你遲早大爆發,到時你老公又怪你,奶奶幫你湊仔你都唔感恩,仲要激死佢。同C6講,如果佢仲想將來你會孝順奶奶就一定要搬,否則大家忍忍下齊齊大爆發,你都唔會個個月見奶奶啦~過時過節先見是常識吧!大爆發後仲點會真心孝順佢呢?

別墅

sytse 發表於 19-3-9 23:03
c6都唔係好想搬,因為一搬,佢知地個關係一定會變差?
唔搬就婆媳關係變差,咁佢想要邊樣?關係再差都係自己 ...

琴晚忍唔住同c6講搬,c6同我講叫我留意下99都會有進步ge時候,仲叫我同99拎個問題出黎傾佢都知會有問題出現,不過估唔到咁早我真係反眼反到上天花板

首頁

尾頁

跳至