自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

話說屋企樓下街市有一檔幫襯開既菜檔,兩公婆開的。如果一次過買幾樣嘢,我自已就好少計總數,通常都係菜檔老闆娘計的。昨天。我煲羅宋湯,所以,就買咗一條甘荀,一個洋葱,一個薯仔,半棵西芹,半個椰菜,8粒迷你青椒,另外買咗一斤菜心$20,共收咗我$72。即係買羅宋湯既料$52,貴嗎?

P.S. 我當時無為意,返到屋企諗諗吓好似唔係好合理。

大宅

蘑菇 發表於 19-3-7 18:11
話說屋企樓下街市有一檔幫襯開既菜檔,兩公婆開的。如果一次過買幾樣嘢,我自已就好少計總數,通常都係菜檔 ...

好貴咯

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

如果我計湯材料你呢度應該最多$40

男爵府

西芹可以好貴

ericafong2    發表於 19-3-7 18:44

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

好貴,下次逐件報價,自己心算下先俾錢。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

秋思 發表於 19-3-7 18:19
西芹可以好貴

係呀, 超市啲西芹斷個買, 街市係斷斤稱的, 好似20幾元一斤.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 19-3-7 18:21
好貴,下次逐件報價,自己心算下先俾錢。

係啦! 都唔知係咪博我唔計,所以計多咗! 即係唔熟唔食,至憎咁樣。

FJmom    發表於 19-3-8 02:16

伯爵府

andyman 發表於 19-3-7 18:22
係呀, 超市啲西芹斷個買, 街市係斷斤稱的, 好似20幾元一斤.

係呀,西芹係菜檔買貴好多,都重稱!所以去超市買

水晶宮

蘑菇 發表於 19-3-7 18:34

係啦! 都唔知係咪博我唔計,所以計多咗! 即係唔熟唔食,至憎咁 ...

你買嗰d係靚d同貴d的菜檔係可以1粒粒買,
而另1類菜檔係1份份或平貨價的菜

分別在一個係經批商攞貨,一個直接係農商來貨

第1類係平唔到價,佢來貨都貴但有認可的,可查來產地,第2類來貨價平所以賣都平但係查唔到來貨地

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

西芹、迷你青椒仔有d係貴既。而椰菜又分好多種,單憑咁講,好難評係貴定平。下次先留心每樣幾錢斤先。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

用戶要求終止服務

蘑菇 發表於 19-3-7 18:11
話說屋企樓下街市有一檔幫襯開既菜檔,兩公婆開的。如果一次過買幾樣嘢,我自已就好少計總數,通常都係菜檔 ...

.

伯爵府

七小口 發表於 19-3-7 18:17
如果我計湯材料你呢度應該最多$40

X2

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆:買餸

仲有菜心$20未計

??

用戶要求終止服務

奇異果小邱 發表於 19-3-7 19:35
仲有菜心$20未計

??

不是!

樓主總共用了$72 元, 扣除$20 一斤菜芯.

用途52 元買左上述羅宋湯材料, 問我地貴唔貴.

男爵府

如果菜芯要賣廿蚊斤的檔口,賣的都應該係偏貴的靚貨。要看質素才能説是貴是平。也要看街市,例如大埔街市的菜檔間間都是偏貴的

ccysj01    發表於 19-3-7 20:52

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

蘑菇 發表於 19-3-7 18:34

係啦! 都唔知係咪博我唔計,所以計多咗! 即係唔熟唔食,至憎咁 ...

唔老實

大宅

好睇下咩檔賣嘅野,我樓下有檔菜全部無價錢牌,日日都排曬隊,人人都就咁執想要嘅野,無人會問價錢,但一樣大把人幫襯,原因係佢啲野真係靚啲,我測試過,分二檔買同一樣菜,比C6試食,一試就試出邊檔係好野。
以我樓下為例,粟米賣十蚊條,新界仔粟米可以賣十蚊四條,所以真係可以差好遠

水晶宮

貴到喊
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

回覆樓主:

20元菜芯我覺得貴!
其他共52元,我估可能棷菜、迷你青椒兩款貴咗!

首頁

尾頁

跳至