懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位媽媽,有冇自己坐月經驗分享可以教下路?我會自己坐月,頭一個星期老公陪我幫我,佢識湊bb煮飯煲湯。但之後幾星期就我自己嚟,佢要返工。有冇意見可以教下我?thanks.

男爵府

Wonda 發表於 19-3-8 03:52
各位媽媽,有冇自己坐月經驗分享可以教下路?我會自己坐月,頭一個星期老公陪我幫我,佢識湊bb煮飯煲湯。但 ...

要照顧初生bb,仲有自己飲食真係會勁累,你最好叫先生晚上準備好餐膳,你一蒸熟就食得。同埋爭取時間瞓覺,真係每次都係瞓嗰2個鐘左右,勁辛苦。

男爵府

佢返工放工時間係點?放工後可煮晚飯嗎?

可以叫佢每晚整定食材,肉餅,雞,排骨之類
返工前幫你洗好菜同米
咁你起身就蒸熟同烚菜煲飯
可能午餐無湯,夜晚等佢放工先滾d上奶湯

別墅

fakyman 發表於 19-3-9 17:27
佢返工放工時間係點?放工後可煮晚飯嗎?

可以叫佢每晚整定食材,肉餅,雞,排骨之類

佢放工返到大約七點煮到晚餐,早餐午餐我自己,可能佢夜晚餣好,我第二日煮,同埋佢放工返先同bb沖涼,叫我盡小濕水,換片後用熱水洗手。我打算買滴雞精中午頂住先,唔知得唔得呢?好彩個陣係夏天,希望冇咁易入風。

希望一切順利啦。

侯爵府

Wonda 發表於 19-3-10 07:39
佢放工返到大約七點煮到晚餐,早餐午餐我自己,可能佢夜晚餣好,我第二日煮,同埋佢放工返先同bb沖涼,叫 ...

日日咁煮好辛苦,陪月走左我仲未番工,午餐晚餐自己煮攰到一上床即訓
如果餵人奶既要好小心飲食,你先生係咪清楚哂?
如果人奶b基本上2.5-3小時就一餐 bb一餐都食一小時,你真係有時間煮到?
仲要日日有上奶湯
買送準備都要好多時間

男爵府

Wonda 發表於 19-3-10 07:39
佢放工返到大約七點煮到晚餐,早餐午餐我自己,可能佢夜晚餣好,我第二日煮,同埋佢放工返先同bb沖涼,叫 ...

我覺得可以呀
我媽幫我坐月佢都要返工,佢都係咁整定比我,放工再幫我!
我睇開個中醫話其實唔係虛弱體質,坐唔唔需要點大補,清淡為主,有魚有菜有肉有湯就可以

別墅

tpcmela 發表於 19-3-10 09:22
日日咁煮好辛苦,陪月走左我仲未番工,午餐晚餐自己煮攰到一上床即訓
如果餵人奶既要好小心飲食,你先生係 ...

佢知呀,因為我地有個大女,經歷過每兩個鐘起身。早餐其實可以麵包/蛋加牛奶嗎?還是一定要食飯?午餐會煮,應該ok, 佢前一晚整曬放雪櫃,我第二日煮嚟食。

侯爵府

Wonda 發表於 19-3-10 10:44
佢知呀,因為我地有個大女,經歷過每兩個鐘起身。早餐其實可以麵包/蛋加牛奶嗎?還是一定要食飯?午餐會煮 ...

你仲有一個大女 點解你咁夠膽要爸爸一個搞掂 人奶媽就餐餐食飯,麵包會唔夠奶,我餐餐都一嘜米,早飯係蒸雞/蒸排骨加一個湯同一碗飯
記住唔好食隔夜送同飯,一定要每日煮完就食。。。

別墅

fakyman 發表於 19-3-10 09:57

我覺得可以呀

我都唔係虛個種。我最煩早餐,因為唔想特別開鑊,可以麵包/恰蛋飲奶嗎?煲下粥都ok? 有冇早餐建議?

侯爵府

Wonda 發表於 19-3-10 10:47
我都唔係虛個種。我最煩早餐,因為唔想特別開鑊,可以麵包/恰蛋飲奶嗎?煲下粥都ok? 有冇早餐建議?:funny ...

放入電飯煲一齊蒸咪得

別墅

tpcmela 發表於 19-3-10 10:47
你仲有一個大女 點解你咁夠膽要爸爸一個搞掂 人奶媽就餐餐食飯,麵包會唔夠奶,我餐餐 ...

我坐月時大女啱啱放暑假,之後就開學返全日,所以我有時間主力湊二女。大女大好多係幫手型唔會阻住我。有屋企人提議請陪月或工人,但我同老公都情願自己做,唔鍾意外人係屋企,所以攰小小唔怕,因為我倆好鍾意小朋友,辛苦都值得。

別墅

tpcmela 發表於 19-3-10 10:48
放入電飯煲一齊蒸咪得

咦,係喎。掂曬!

男爵府

Wonda 發表於 19-3-10 10:47
我都唔係虛個種。我最煩早餐,因為唔想特別開鑊,可以麵包/恰蛋飲奶嗎?煲下粥都ok? 有冇早餐建議?:funny ...

可以呀,我有時都係食呢d
有時煲飯就放埋落飯煲到蒸

男爵府

Wonda 發表於 19-3-10 10:55
我坐月時大女啱啱放暑假,之後就開學返全日,所以我有時間主力湊二女。大女大好多係幫手型唔會阻住我。:ha ...

同你一樣呀,黎緊我坐月都湊住個大
陪月又驚請到個唔好
希望我都搞得掂啦

子爵府

夜晚整定雞,冬菇,紅棗,第二朝樓主老公臨出門口前就㩒電飯煲整雞飯,整多d夠早午餐,俾埋大女食都得。

別墅

fakyman 發表於 19-3-10 11:22
同你一樣呀,黎緊我坐月都湊住個大
陪月又驚請到個唔好
希望我都搞得掂啦

咁啱嘅,一齊加油呀!

別墅

莫失莫忘 發表於 19-3-10 14:24
夜晚整定雞,冬菇,紅棗,第二朝樓主老公臨出門口前就㩒電飯煲整雞飯,整多d夠早午餐,俾埋大女食都得。
...

嘩,我睇見都覺得好味,記住先。thanks.

子爵府

Wonda 發表於 19-3-10 19:05
嘩,我睇見都覺得好味,記住先。thanks.

我宜家坐緊月朝朝都食緊

有時雞可轉排骨。

複式洋房

Wonda 發表於 19-3-8 03:52
各位媽媽,有冇自己坐月經驗分享可以教下路?我會自己坐月,頭一個星期老公陪我幫我,佢識湊bb煮飯煲湯。但 ...

試下28方羅,方便,又可以補身。

別墅

Harley小朋友 發表於 19-3-13 13:48
試下28方羅,方便,又可以補身。

好,上網搵下資料,thanks.

首頁

尾頁

跳至