懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

餵人奶少飲奶,bb 無咁易肚仔唔舒服,bb 盡量一歲後先接觸奶製品

大宅

Wonda 發表於 19-3-8 03:52
各位媽媽,有冇自己坐月經驗分享可以教下路?我會自己坐月,頭一個星期老公陪我幫我,佢識湊bb煮飯煲湯。但 ...

依加準備曬炒米茶入定一袋袋到時可黎拎沖水飲 我果時買埋薑既沖涼液洗頭 水 薑粉 黎沖涼

別墅

Natman13 發表於 19-3-20 12:24
餵人奶少飲奶,bb 無咁易肚仔唔舒服,bb 盡量一歲後先接觸奶製品

好,我留意下先。thanks.

別墅

chchiu 發表於 19-3-20 19:02
依加準備曬炒米茶入定一袋袋到時可黎拎沖水飲 我果時買埋薑既沖涼液洗頭 水 薑粉 黎沖涼
...

炒米茶我有少少懶,見fb好多pack好一袋袋買,仲諗緊買定自己炒。

我都買咗薑嘅手工皂同洗頭水、薑粉都有,諗住沖完埋尾熱水溝粉兜頭淋一次䁔笠笠。上一胎試過真心舒服。

大宅

Wonda 發表於 19-3-21 00:48
炒米茶我有少少懶,見fb好多pack好一袋袋買,仲諗緊買定自己炒。

我都買咗薑嘅手工皂同洗頭水、 ...

買定手套方便有時洗野唔洗掂到水 炒米茶你唔方便咪買囉 冇所謂既

別墅

chchiu 發表於 19-3-21 06:56
買定手套方便有時洗野唔洗掂到水 炒米茶你唔方便咪買囉 冇所謂既

好,唔該曬你呀。

伯爵府

Wonda 發表於 19-3-10 10:47
我都唔係虛個種。我最煩早餐,因為唔想特別開鑊,可以麵包/恰蛋飲奶嗎?煲下粥都ok? 有冇早餐建議?:funny ...

早餐食焗飯啦。夜晚叫老公醃定。浸定米。朝早6.7點先煮飯。餸放飯面,一煲過。吾洗煩。

別墅

anson2007 發表於 19-3-21 23:16
早餐食焗飯啦。夜晚叫老公醃定。浸定米。朝早6.7點先煮飯。餸放飯面,一煲過。吾洗煩。
...

好,謝謝你的建議。我同老公都諗住咁。

伯爵府

Wonda 發表於 19-3-21 23:38
好,謝謝你的建議。我同老公都諗住咁。

我個時自已坐月都係咁。煮大煲小小。朝早。午餐都係同一煲。加d菜就又一餐。餵人奶係吾識飽。成日都好肚餓嫁。我生4個都係自已坐月呀。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

雖然我有家人幫手,但都係有個大既要照顧,所以我預左自己坐月先,特別係朝早果一餐,都唔好意思要家人咁早就煮飯我食暫時諗緊係前一晚煲湯預多d,留起一份湯+材料,第二日翻熱+碗飯=早餐
話就話即煮即食最好,但有時又要湊大又湊細(又唔想太麻煩人),方便簡單先係首選,我諗點都好過食外賣既
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

別墅

anson2007 發表於 19-3-21 23:43
我個時自已坐月都係咁。煮大煲小小。朝早。午餐都係同一煲。加d菜就又一餐。餵人奶係吾識飽。成日都好肚餓 ...

嘩四個勁呀!我一心想自己坐月,一來冇長老幫手,二來請陪月嘅$我情願用係bb度。

別墅

newspaperhang 發表於 19-3-22 00:32
雖然我有家人幫手,但都係有個大既要照顧,所以我預左自己坐月先,特別係朝早果一餐,都唔好意思要家人咁早 ...

係啦,其實我仲hea, 早餐可能食下自家蛋治,麵包,飲炒米茶算喇。中午同晚飯就豐富啲。

首頁

尾頁

跳至