烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kenstin 發表於 19-3-13 22:33
回覆 andyman 的帖子

我都成年無整包了,懶,出面買好過,其實我又唔系太擔心他們會加添加劑,因為麵包確 ...

吓, 17種添加劑喎, 好多呀!!
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

回覆樓主:

自己做,口味啱D,又健康

子爵府

kenstin 發表於 19-3-12 17:52
回覆 ^—^ 的帖子

湯種對新手或許真有幫助,但你做包咁多年,你不發覺湯種很難控制嗎,而且粘牙,這是跟天 ...

我都鐘意自己搓麵包,等發酵,一手一腳做個包出來,好有成功感。

別墅

alfreday 發表於 19-3-13 17:44
K 大師好耐無見!

這裡已經變了,連谷個名都改埋。得閒入來吹下水就不用深究吧~

認同...
以前好佩服好的人都好少出現

子爵府

回覆 Catcatlove 的帖子

自己整好容易唔駛出街
又新鮮好味啲
仲有入咗一堆麵粉,有壓力,要過期前食哂佢!

伯爵府

kenstin 發表於 19-3-12 13:11
回覆 ^—^ 的帖子

做麵包已經有幾百年歷史了,基本步驟是永恆不變的,我不能相信一家能開店的麵包店沒有這 ...

可否分享教學 我未造過麵包

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

lovely-panda 發表於 19-6-8 10:51
可否分享教學 我未造過麵包

當然可以分享,但不是三言兩語或紙上談兵就可以的,需要行動,學習過程中自然會碰到問題,有問題上來BK問就可以了,相信有不少人樂意回答的。

伯爵府

kenstin 發表於 19-6-8 22:07
當然可以分享,但不是三言兩語或紙上談兵就可以的,需要行動,學習過程中自然會碰到問題,有問題上來BK問 ...

菜肉包 失敗左

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 lovely-panda 的帖子

菜肉包是中式包點,跟麵包有很大差別。
麵包需要搓麵團到一定程度,搓到出薄膜,這些膜就是蛋白質與蛋白質互相連接而成的一道墻壁,作用是防止水分流失,搓的程度越高,薄膜伸展度越好,做出來的麵包就算放幾日都還鬆軟有彈性。
中式包不需要搓得多,麵粉也是用中筋麵粉就夠了,蒸熟了meet開來是一夠夠的,不是麵包的一絲絲的,一絲絲就是那些薄膜的墻壁,中式包室溫放幾小時已經水分流失了,很硬了,只能翻蒸后才能入口。

伯爵府

kenstin 發表於 19-6-9 10:37
回覆 lovely-panda 的帖子

菜肉包是中式包點,跟麵包有很大差別。

點心師父叫我改用低筋麵粉做中式包~
我今次用中筋麵粉,所以蒸出來係黃色皮

侯爵府

回覆樓主:

我唔鍾意食麵包,但麵包真係好方便飽肚既食物,但因為我唔鍾意食,仲要用貴既價錢係外面買個包食,所以我選擇自己整,我好怪既諗法,自己整,貴D.既食材我又好願意,因為整既過程我享受。。食,我就麻麻,都係俾屋企人食。。

麵粉,真係好好玩,好有樂趣既野。。可以有好多可能性。。不論中式,西式,都有好多唔同技巧。。值得去學。。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 lazywife 的帖子

正如你所講,麵粉是值得學的東西,我玩麵包過程中,最享受是得到知識,由最初的挫敗,慢慢開始看很多書,到認識麵包,我食麵包不純屬能入口,還會解扣它,分析它,感受它的formation,這才是做麵包的好玩之處。
一些人只會死做爛做,做得多好我也不會欣賞的,因為如果缺乏知識,好極有限,這個理念擺在煮野食或其他任何事情上都一樣行得通。

男爵府

我好想自已整麵包,但我要返工,每天都會在家食早餐,求教點樣可以把握到發酵+焗嘅時間,可以每朝都有靚麵包食

大宅

kenstin 發表於 19-3-12 00:53
如果覺得麵包機的出品好食過麵包店,一係你味覺有問題,一係你買包的店出品太差。 ...

唔好搵果d乜野高級麵包店去比, 除價錢超高外, 屋企附近又未必有, 特登去買搭車錢都蝕埋...

普遍黎講, 同美X, 聖安X, 東海X比, 我未買麵包機前, 就是幫趁e幾間好多年了, 一食就知個分別有幾大。

大宅

Bambi 發表於 19-6-10 14:18
我好想自已整麵包,但我要返工,每天都會在家食早餐,求教點樣可以把握到發酵+焗嘅時間,可以每朝都有靚麵 ...

好簡單者, 有預約模式, 之前一晚落好晒材料, 教好時間, 會半夜開機自己整, 第二朝起身就收包。

如果整熟手左, 預備材料的時間都只是十分鐘內搞掂, 我用強國機, 要先行個單搓要多15分鐘。

首頁

尾頁

跳至