嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇芝士介紹?
一日可以吃幾多份量?

複式洋房

szeline 發表於 19-3-8 12:15
有冇芝士介紹?
一日可以吃幾多份量?

up

男爵府

開心吸收勳章

我女一歲前已經有買bb 芝士比佢食,低鈉,aeon 同一田有得買

回覆 szeline 的帖子

Hi szeline , 1-2歲BB通常可以食到早、午、晚3次正餐和2次茶點(上/下午),芝士/乳酪含有豐富蛋白質和鈣質,獨立包裝低鈉芝士(以100克計算鈉少於/等於600毫克)係首選呀,媽媽購買時比較下營養標籤。BB食到3餐固體嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-12 17:44

Hi szeline , 1-2歲BB通常可以食到早、午、晚3次正餐和2次茶點(上/下午),芝士/乳 ...

一時時
2餐
szeline 發表於 19-3-12 21:37

一時時
2餐

一歲BB 已經有一定咀嚼同吞嚥能力,媽媽可以開始俾佢食3餐固體(早、午、晚),大膽D引入唔同質感,種類食物,根據佢吞嚥能力慢慢將粥仔收乾水變成爛飯,增加食物質感唔好將食物切/剪得太碎,咀嚼多D對佢口腔肌肉發展都有幫助。早上食澱粉質食物可以為身體提供能量,媽媽有試過將奶加入麥皮、穀類早餐(corn flakes)俾BB做早餐嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-12 17:44

Hi szeline , 1-2歲BB通常可以食到早、午、晚3次正餐和2次茶點(上/下午),芝士/乳 ...

請問獨立包裝是指片装芝士嗎?
需要買特別消毒或加熱食嗎?
紫希 發表於 19-3-27 16:12
請問獨立包裝是指片装芝士嗎?
需要買特別消毒或加熱食嗎?

Hi 紫希 ,芝士係奶類製成品, 建議媽媽選擇經巴士德消毒芝士,避免進食易受李斯特菌污染嘅軟芝士,大部份片装/粒装芝士都OK。芝士需要係低溫下儲存, 唔需要加熱進食,唔同品牌的芝士含鹽量各有差異,購買時比較下每 100 克芝士所含鈉質(鹽)分量,選用含鈉量少於/等如600毫克嘅芝士比較健康架。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-28 11:20
芝士係奶類製成品, 建議媽媽選擇經巴士德消毒芝士,避免進食易受李斯特菌污染嘅軟芝士,大部份片装/粒装芝 ...

thx so much.
紫希 發表於 19-3-28 17:11
thx so much.

唔好客氣 除左芝士,乳酪、加鈣豆奶含有豐富蛋白質和鈣質, 好適合做小食,未試過食物記得由少量試起,連續食3日,觀察返有冇過敏反應呀。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-29 09:24
唔好客氣 除左芝士,乳酪、加鈣豆奶含有豐富蛋白質和鈣質, 好適合做小食,未試過食物記得由少量 ...

唔好意思,我想再問下,乳酪又可以點揀?
紫希 發表於 19-3-29 22:45
唔好意思,我想再問下,乳酪又可以點揀?

唔好客氣 乳酪係由乳酸菌加入牛奶中發酵而成,乳酸菌可以增加腸道益菌,促進腸道健康/排便,部分超市有BB乳酪(按適合月份),或者選擇細包裝、低糖、低脂乳酪都OK,亦可以加入BB喜歡食嘅水果條/片吸引BB,或者同BB一齊分享都OK呀

民房

我我通常去citysuper 買|

男爵府

有雪印BB芝士,同埋有另外一隻韓國芝士係百佳有嘅都係BB食嘅

大宅

szeline 發表於 19-3-8 12:15
有冇芝士介紹?
一日可以吃幾多份量?

可以

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至