自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

bbc2018 發表於 19-3-9 12:59
幾年班? 高小要填字.

小一

大宅

IloveJJ 發表於 19-3-9 12:20

如果我仔考試包尾,而佢唔係懶,唔係唔溫書,咁我會同佢轉校 ...

就係懶,我唔係要好成績,我祇係想佢哋合格,成績唔好,好難轉校,科科唔合格,冇學校會收,去band 3,係讀書不如原校好過

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

小朋友個個接受能力唔同,做家長只能盡力而為就算。

wcpcelia    發表於 19-3-9 15:41

伯爵府

2018復活節勳章

白玫瑰 發表於 19-3-8 14:54
明明温完,題目又俾左例句同D字詞,都可以全錯,真係救命

唯有等小朋友開竅

加油

禁止訪問

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

我明呀!測驗温咗三次都係

複式洋房

chiliwu 發表於 19-3-8 16:26
我都暈, 一年級, 英文學this that these those我問佢呢4個字點解點用, 佢識答我近o既一隻用this, 遠1隻用th ...

同我個細仔一模一樣,又係教this,that...由上學期教到下學期,溫極都唔識,真嘔血

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你並不寂寞
我嗰個都係

珍珠宮

睛靈勳章

白玫瑰 發表於 19-3-8 23:10
其實我知我仔係乜料子,諗住甘有心機溫,唔望高分。合格巳收貨,我同佢温到D課文我自己也識背,有時真係好 ...

會唔會教得淺考得深,如默書就最好默一次先

大宅

IloveJJ 發表於 19-3-9 14:31
懶,就唔係要求咩成績?唔係要求合唔合格?係要求先盡力。

同意,有次見家長,夠膽死話盡咗七成力,不過喺屋企,每日都打幾個鐘頭機,跟住又玩手機,就算考試,都唔覺溫好耐書,未到佢肯主動溫書前,我情願主動幫佢溫習少少,令佢唔駛成日掛住打機,我衹係覺得佢出咗兩成力,但又唔想喺老師面前爆出來

禁止訪問

琥珀宮

回覆樓主:

伯爵府

1998Ruby1998 發表於 19-3-9 07:46
我教有啲小朋友,實物同理論都好清晰,但一做題目就好似唔識英文咁,要我每條都問先識答 攞命 ...

其實我都想問
溫書嘅時候咩都識
理論亦都講得好清楚
但做卷總係會錯
都係唔睇題目,careLess mistake 之類
咁係咪真係要操卷先幫到手?

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我小朋友溫this, that, those, these都攪左好耐,最後我係將d物品放係枱面,將呢4個字貼係膠盒,例如問佢間尺同佢距離應該用邊個字,就用玩具硬幣扔去果個膠盒,30分鐘攪掂分得到。

可以將小朋友難入腦既每日練少少,等佢習慣性記住,可能咁樣冇咁辛苦

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 minikin 的帖子

我依家手頭上有幾個係咁囉,好醒目學野快,但衰在成日 careless。剛剛派 test 業績,閱讀理解 20 分扣 6 分錯 tense。
細果啲我會有獎勵計劃,冇錯 careless 就有豬仔圖案/貼紙,錯就倒扣,鼓勵佢地努力去做到最好。大啲果啲小朋友就罰錢,獎勵佢地未必稀罕,但罰錢肉痛就會醒少少。當然如果考試真係達到分數要求,我會獎勵。

我覺得操卷數學先可以「操」走 careless,但其他科目操卷係練考試技巧同對課文熟悉,careless 就要佢自己唔好遊魂。

伯爵府

1998Ruby1998 發表於 19-3-9 18:24
回覆 minikin 的帖子

我依家手頭上有幾個係咁囉,好醒目學野快,但衰在成日 careless。剛剛派 test 業績, ...

咁以你經驗,一般要幾多歲先至會醒覺?

子爵府

親子王國15週年勳章

minikin 發表於 19-3-9 18:51
咁以你經驗,一般要幾多歲先至會醒覺?

三、四年級先會明顯減少,到中學就完全唔可以接受有 careless。

琥珀宮

minikin 發表於 19-3-9 17:32
其實我都想問
溫書嘅時候咩都識
理論亦都講得好清楚

其實係因為小朋友腦部前額葉未發展成熟,所以未能夠將理論同實際連結埋一齊

大宅

IloveJJ 發表於 19-3-9 15:48
但我唔會因為咁而同佢溫書

不要咁口響,我唔係迫埋身都唔會同佢哋溫書,就係見到成績越來越差,基本上都轉不到校,唔幫一把就一條死路,幫就希望佢哋有朝一日醒覺,自己緊張一點

以前九年免費教育,過一兩年就可以去另覓出路,而家要捱多幾年,有派hea

子爵府

sweetsugarapple 發表於 19-3-9 12:16
我仔都差不多, 出盡力溫都係70幾, 中英文都係閱讀理解扣超多分, 其他部分扣3-6分左右。我都安慰自己, 今日 ...

小學成績在人生的確不值一提,但會影響升邊間中學呢。到中學,同儕的影響大大遠於父母,呢個係我堅持至今的原因,另外係要兼顧佢星期一至七都要練嘅嗜好

首頁

尾頁

跳至