自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

emimi 發表於 19-3-8 21:07
this同that呢d,我攞哂屋企嘅毛公仔出黎同佢分遠近

我都係咁做,又用埋文具!佢100%明晒之後,一做落paper又錯!

公爵府

1998Ruby1998 發表於 19-3-8 20:47
當然冇權,我講嘅勸退,係精神折磨到你唔走都唔得,日日打電話俾家長投訴你做乜唔搞搞佢學業,再讀落去都 ...

我仔學校都係,成日打黎問我有無對功課,溫習,小二我都唔對功課,何況小三,我等佢返黎改正算。但老師成日都打黎

水晶宮

IloveJJ 發表於 19-3-9 15:48
但我唔會因為咁而同佢溫書

100%認同, 作為一個中學生應該知道自己責任,咁做只會助長佢繼續懶同倚賴!我friend個仔雖然未至於懶,但資質所限又唔夠勤力,阿媽測考請假陪讀都響名校拉牛上樹,到中四都仲要同佢溫書(有補習),而家驚佢DSE搞唔掂,提早放洋,希望佢換個環境之後會開竅啦!

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 [email protected] 的帖子

我初小好多朋友都係咁樣,一個一個被迫走,年年都要再重新識朋友。暑假最後一次見面一齊玩,佢地父母都喊,話頂唔順老師日日返工時間打電話黎投訴。就算父母厚臉皮賴死唔走,個小朋友都唔好受,唔記得帶書會被老師捉出黎鬧起碼 10 分鐘(細個就覺得好正,唔洗上堂),如果考低過 70,老師一講解完份卷就捉班同學出黎係咁鬧。唔止鬧一日,接下來唔洗教書嘅堂都會攞黎鬧人,甚至其他堂都捉佢出黎鬧。依家諗返,都唔知老師點解可以鬧到咁耐。我記得我有一次登我同學好開心,因為佢中文終於合格,59 變 61 分,點知畀老師捉出去繼續鬧。
由於成績差少少、唔見野、冇簽回條都會收 call,所以細個好驚電話響,每次一響都驚係老師打黎。好彩科技進步,少人打電話,我個「電話恐懼症」冇發作。另一個恐懼症係「高跟鞋恐懼症」,係學校聽到高跟鞋聲,就會飆冷汗,依家好左好多。我仲有個恐懼症,依家仲未搞得掂,不過係關屋企事。

覺得呢度唔少家長同小朋友都算幸福,學校老師有耐性,成績就算唔好,有進步都獲得老師鼓勵。我亦慶幸我母校多新入職老師,有愛心有耐性,對 ADHD 等 SEN 需要都認識多左,班師妹唔需要經歷當年慘況。

但你仔學校又嚴重左啲嘅,對功課都要打電話黎問你,真係煩死!不過我記得我個校長以前講父母一定要對功課同監督溫書。

首頁

尾頁

跳至