嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB而家8個月加固中,仲好唔好買個蒸煮功能的攪拌機.市面上賣的都要一千元左右. 雖然方便左,但會唔會用多幾個月就無用?
同埋想問下大家有無係淘寶買過呢d功能既攪拌機?平好多,300元左右.但功能,性質如何?有無人買左用過好用推介?
謝謝!

侯爵府

ting8625 發表於 19-3-9 12:58
BB而家8個月加固中,仲好唔好買個蒸煮功能的攪拌機.市面上賣的都要一千元左右. 雖然方便左,但會唔會用多幾個 ...

好快唔用啦!我女用左2個月就唔需要再打爛食物
所以我用左2個月

侯爵府

BB而家8個月加固中,仲好唔好買個蒸煮功能的攪拌機.市面上賣的都要一千元左右. 雖然方便左,但會唔會用多幾個 ...

加上8個月開始唔需要再打爛比bb 可以有d粒粒比佢地試

男爵府

咁不如買攪拌機仲抵用,我買左部2百幾蚊,可以打沙冰,肉蓉,花生醬等,其實自己蒸完放落攪拌機都一樣,我買recolte貪佢又令又細細部,我覺得好易清潔
有時會淮山+菜+小小水打成湯汁煮麵,又會雞肉加小小生粉+雞蛋白打成肉蓉整肉腸,不過都好小用部機。。。一個星期都用唔到一次

回覆 ting8625 的帖子

Hi ting8625 ,BB食固體質感會由開始時稀和幼滑、較稠和搗碎、柔軟和剁碎、去到1歲左右時可以食到切成小小塊嘅食材,2歲可以跟親人一齊食3餐正餐。8個月BB通常食到有小顆粒嘅泥狀食物,透過多d咀嚼唔同質感嘅食物,鍛鍊口腔肌肉,有助日後講話能力發展,蒸煮攪拌機/攪拌機雖然會比較快捷/方便, 不過一般使用時間唔會太長架。 BB開始左第2餐固體未呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

子爵府

我買左,洗得唔方便,好少用,老人家又唔肯用

大宅

我真係用左唔知有無3個月,因為我仔唔鍾意食太爛嘅野,所以送左畀親戚用,自己就煮林啲,再隨意剪細啲食物畀佢咬。

首頁

尾頁

跳至