自由講場

跳至

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

蘋果新聞
「林老師以死控訴受校長羅婉儀壓迫。羅婉儀在2月28日要求病假中的林老師回校,並召至校長室「照肺」,責罵林處理圖書活動、書津事宜不力,要求林回家寫悔過書;3月5日,林老師回校交悔過書,羅再稱不滿意內容要求重寫,其間不斷責罵令林「爆喊」早退。翌日早上,林老師跳樓身亡。」

這個所謂校長真是教育界之恥,枉為人,希望教育局要嚴正檢討現在的「土皇帝」制度,不要再以校本為藉口,還林老師一個公道!

更新:圖

之前有些有心人還説什麼毒果作新聞,現在東華自己也確認林老師前一日親到東華投訴但反遭人通知那教畜校長,林老師是在極度絕望下迫到走上絶路!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

Moonlight819 發表於 19-3-9 21:06
蘋果新聞
「天水圍東華三院李東海小學女教師疑不堪工作壓力,周三(6日)在校內跳樓身亡,《蘋果》再接獲李 ...

d咁既賤格校長, 唔知幾時有報應。

男爵府

同意,校長唔應該大哂, 校內應該有其他可制衡佢既人士, 如果唔係,佢真係可以隻手遮天,咩事做唔出呀,嚴格黎講教畜校長權力其實仲大過林鄭,林鄭政府都仲有議員監察,呢個教渣兼教畜邊個監察佢呀,真想佢步林老師後塵, 快d落去同佢賠罪,真係好痛恨呢個死不足惜既教渣,希望全香港人聲討教渣校長,迫佢快d離開,終身不得投身教育界,以免為禍人間,佢其實同妖孽無異,害人害物, 唔想要有另外一個林老師了

大宅

蘋果新聞
「天水圍東華三院李東海小學女教師疑不堪工作壓力,周三(6日)在校內跳樓身亡,《蘋果》再接獲李 ...

之前在bk有人話林老師枉為人師!那麼校長是否枉為人?

男爵府

如果係真,so sad。
悔甚麼過書,簡直係侮辱!

rainbowchuuu3    發表於 19-3-12 10:43
wcpcelia    發表於 19-3-10 08:55

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

聽教書的朋友講,佢教嗰間學校個校長在學校亦係一言堂丶土皇帝,一定要老師穿裙,亦唔俾老師夏天穿露趾鞋!

大宅

回覆樓主:

文革咩。。悔過書

個校長賤到咁。。間接謀殺

大宅

2019新春慶豚圓

蘋果新聞
出warning letter 比員工就聽過,要員工寫悔改書真係第一次聽咋,呢啲真係心理變態兼恃勢凌人

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

呢個好可能就係林老師選擇响學校自殺既原因!

珊瑚宮

soso1227 發表於 19-3-9 21:29
聽教書的朋友講,佢教嗰間學校個校長在學校亦係一言堂丶土皇帝,一定要老師穿裙,亦唔俾老師夏天穿露趾鞋! ...

一定要老師穿裙,亦唔俾老師夏天穿露趾鞋,其實呢個要求唔過份!

侯爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

回覆樓主:

林老師好慘

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實蘋果寫既野係百分之百事實嗎?尤其叫老師入校長室照肺,當時仲有其他人在埸?如果校長室內只有校長同該老師,是否又有不盡不實既野?
單憑一篇蘋果,不作任何評論,尤其蘋果最鐘意作新聞。

cissie    發表於 19-3-11 06:26

大宅

2019新春慶豚圓

木土土 發表於 19-3-9 21:32
一定要老師穿裙,亦唔俾老師夏天穿露趾鞋,其實呢個要求唔過份!
...

吓,著褲同露趾有乜問題?
著迷你裙高跟鞋小背心就話啫

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

...

唔係過份,但為方便我自己就N年冇穿裙,其實咁大個人,只要衣著大方得體就得,如果太多規定,不如安排穿制服啦。不過我只是想講學校內部其實係校長話哂事。

大宅

2019新春慶豚圓

soso1227 發表於 19-3-9 21:29
聽教書的朋友講,佢教嗰間學校個校長在學校亦係一言堂丶土皇帝,一定要老師穿裙,亦唔俾老師夏天穿露趾鞋! ...

大宅

白毛毛 發表於 19-3-9 21:29
如果係真,so sad。
悔甚麼過書,簡直係侮辱!
唉…如果係真,真係難以置信,個校長真係好過份

wcpcelia    發表於 19-3-10 08:55

大宅

...

點解一定要穿裙, 女仕就吾可以穿西裝褲? 我覺得過份!

APIGMA    發表於 19-3-9 22:43

子爵府

尼d校長跟本有病,早入青山吾好再害人

男爵府

yuyueng 發表於 19-3-9 21:34
其實蘋果寫既野係百分之百事實嗎?尤其叫老師入校長室照肺,當時仲有其他人在埸?如果校長室內只有校長同該 ...

我唔會信哂。
但病假中仍被要求回校工作是不合理。
老師不止一次喊,明顯情緒已出現問題,校長唔處理。
以上都係唔稱職。

大宅

2019新春慶豚圓

buybuybuy 發表於 19-3-9 21:36

露趾鞋唔decent,太causal
褲就西褲都ok,老師其實都有個形象嘅

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊