0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我 bb 4 月大時都有嚴重睡眠障礙
即係好難先氹到佢入睡
然後瞓著左又好快醒
醒左又唔能夠自己瞓返
攪到睡眠既質同量都好曳

果陣我不斷上網睇關於 bb 睡眠既資料
覺得幾有幫助
你有時間可以望下

【育兒分享】寶寶入睡方式、自行入睡及銜接睡眠探討
https://inonat.pixnet.net/blog/post/65027638

【育兒心得】嬰兒小睡哭鬧、提早醒、只睡半小時、接覺、銜接睡眠、哭醒等小睡建議
https://inonat.pixnet.net/blog/post/65463886

Bb 的睡眠 cycle 大約是 30 分鐘
所以好常見佢地瞓半個鐘便醒
我自己會响呢個時間守在佢床邊暗中觀察
睇下佢醒左後可否自行瞓返
如果不能就趁佢仲有睡意時再"暗"佢瞓
通常再瞓都會長過半個鐘

大宅

至於做家務既問題
不如考慮請個鐘點丫
咁樣照顧者(你 99?)就唔洗咁辛苦
可專心湊 bb

如果試左好多方法
Bb 既瞓覺問題仍冇改善
咁唯有等佢慢慢長大
學樓上有位媽媽話齋
過多一排情況會好啲
加油呀

男爵府

bonbon18 發表於 19-3-9 21:16
我個仔難湊到一個點
我就嚟崩潰我真心累
不論樽餵同埋身都唔瞓,要人抱要人同佢玩,更多時係唔知喊咩

唔好逼自己甘緊,你覺得泵出黎佢肯飲就泵出黎比佢飲,至少知佢飲幾多,我女出世到呢家都係泵出黎比佢飲,我都有比佢埋身,但佢唔鐘意啜啜下就爆喊,我奶量都唔多架,唯有密密泵甘,開頭係辛苦啲,但自己放鬆心情都好重要

複式洋房

MinMinDes 發表於 19-3-10 10:53
我 bb 4 月大時都有嚴重睡眠障礙
即係好難先氹到佢入睡
然後瞓著左又好快醒

我2個月前睇過bb自行入睡的文章,趁家人不在家試過食飽扭抱瞓時等佢自己喊,抱起拍1min放下,等1min再番黎拍的方式,由於家人覺得狠心,一喊就抱起,試左一日就打回原狀。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好理解,初為人母系咁,好多都需要學習去改變。

大宅

bonbon18 發表於 19-3-10 13:50
我2個月前睇過bb自行入睡的文章,趁家人不在家試過食飽扭抱瞓時等佢自己喊,抱起拍1min放下,等1min再番黎 ...

呢 2 條 link 既作者係不主張 train control crying 架
佢係分析 bb 的睡眠生理需要
教你觀察紀錄 bb 的作息習慣
再 set 適合的時間表俾 bb 食玩瞓
好快你會掌握到 bb 何時會感覺攰和眼瞓
照顧者可在最佳時間"暗" bb 瞓
而Bb 亦會較易入睡和擁有較好既睡眠質素

我自己以前都試過盲目咁 train bb 自行入睡
結果 bb 喊左 1.5 個鐘喊到全身流汗濕哂
仍然冇收聲既意欲
最終就放棄左喇
我覺得呢個方法唔適合我和 bb

別墅

其實唔好迫自己全人奶,冇咁緊張對自己同bb都會好啲. BB係會感應到你情緒架,奶粉唔係大麻白粉,冇害架

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 19-3-10 13:25
唔好逼自己甘緊,你覺得泵出黎佢肯飲就泵出黎比佢飲,至少知佢飲幾多,我女出世到呢家都係泵出黎比佢飲, ...

我而家泵3次先夠佢兩餐,已經克密泵同飲大量水,如果全泵就做唔到全人奶同埋會泵唔清,有時有硬塊要埋身先通。

複式洋房

MinMinDes 發表於 19-3-10 16:09
呢 2 條 link 既作者係不主張 train control crying 架
教你觀察紀錄 bb 的作 ...

我同老公傾下,working parents 好難觀察佢幾時眼瞓,大人仲眼瞓過佢

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你自己湊既話加上埋身佢真係好癡身架

複式洋房

我個仔難湊到一個點
我就嚟崩潰我真心累

同你老公傾下 唔冇咁大壓力 屈埋屈埋係個心度會好難受 我相信好多媽媽都有一個共同點就係家人唔理解先難頂 又返工又湊仔真係會好攰

男爵府

我個都有嚴重睡眠障礙
日頭唔肯訓, 午睡明明眼訓都要扭好耐. 夜晚玩/喊天光.

後來午睡有好轉, 就係睇書教, 要 曬太陽. 話同褪黑色素有關.
最好就係每日上午外出, 陽光唔係太猛烈.

別墅

MinMinDes 發表於 19-3-10 16:09
教你觀察紀錄 bb 的作 ...

請問你最後選擇用咩方法去暗bb訓呢 我都有睇呢個blog 但作者建議要有規律作息先再嘗試自行入睡 但我囡囡佢差唔多11週大 仲係唔可以好regular地跟一個食奶時間 一時4小時 一時3小時

大宅

我個仔難湊到一個點
我就嚟崩潰我真心累

我仔都係淺睡,扭抱,明明抱到訓著,輕輕放底都醒一日訓8-9個中咋......

男爵府

回覆樓主:

試下半夜餐奶開8安奶粉,睇下佢食到幾多同訓到幾耐? 4個月6安母乳,有機會真係唔飽或好快肚餓。加上佢生長線跌,其實都有機係話緊俾你知佢身體唔夠

我係全泵母乳,但最初一個月都係最夜果餐11pm)俾奶粉,等佢習慣訓過夜先轉全母乳

複式洋房

怕熱既就用簿被仔包住佢對手唔好比佢動, 一般10多分鐘後訓咗就鬆返佢, 同埋留意下間房會唔間唔中有D聲影響佢訓

如果你太辛苦, 補粉都系一個好選擇。大人要休息好D D 先有精神

複式洋房

mtcat 發表於 19-3-10 16:18
其實唔好迫自己全人奶,冇咁緊張對自己同bb都會好啲. BB係會感應到你情緒架,奶粉唔係大麻白粉,冇害架
...

同意,之前坐月時我陪月朋友話,唔一定要餵母乳,加上之後要返工,唔夠奶會好辛苦,所以決定轉全奶粉。。而家阿女三個月,食得訓得,肥肥白白。返左工情緒都冇咁緊張,個人輕鬆對照顧bb 都好d 。可能佢唔夠飽先訓得唔好,同老公相量下,加油呀

複式洋房

長琦良美 發表於 19-3-19 12:19
試下半夜餐奶開8安奶粉,睇下佢食到幾多同訓到幾耐? 4個月6安母乳,有機會真係唔飽或好快肚餓。加上佢生長 ...

但日頭比99樽餵6安有時佢會飲剩,夜晚而家瞓前埋身再補樽3-4安。

複式洋房

我要做媽媽 發表於 19-3-11 14:12
你自己湊既話加上埋身佢真係好癡身架

我寧願佢痴身,我番左工之後佢有時都唔肯埋身,媽媽表示好傷心。

首頁

尾頁

跳至