0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔難湊到一個點
我就嚟崩潰我真心累
不論樽餵同埋身都唔瞓,要人抱要人同佢玩,更多時係唔知喊咩
搞到我成日懷疑自己埋身冇奶佢唔飽所以唔瞓所以喊。
由2個月開始,由4安加到5安到6安
而家4個月,全人奶,2個幾鐘就喊,仍然3個鐘一餐,去唔到4個鐘一餐。

因為唔瞓,只係淺睡,佢生長線不斷跌
我係窮媽,屋企人成日叫我泵出黎睇飲左幾多,而家3餐樽餵3餐埋身。我已經一直3至4個鐘一泵/埋身冇停過,我追奶追得好辛苦,餐餐清,b咁瘦令我好大壓力
我每日收工都趕番屋企埋身,番工時間又用幾分鐘食完快飯去泵奶,每日拎住好多泵奶用品番工
我連做運動修身時間都冇,好唔開心。

子爵府

回覆樓主:

加油,過多2個月會好啲

別墅

bonbon18 發表於 19-3-9 21:16
我個仔難湊到一個點
我就嚟崩潰我真心累

我都好明白,我之前都受到情緒同壓力嘅影響我啲奶不停跌不停退,無論食啲咩飲咩都無用,啲奶少到阿B食幾秒就唔食,感覺直情想收奶咁濟,唯有補奶粉,好彩而家都俾到呀b一日2-3餐人奶,有幾多就餵幾多,強迫自己會有反效果,記得要盡量放鬆心情,睇多啲笑片,其他雜務交哂比屋企人,一有時間就休息,修身就唔好諗住啦,始終修身係女人嘅終身職業,慢慢黎都唔遲!加油,生長線只係一種數據,無人俾你更加了解bb,只要食得,訓得,柯得就無問題!!

複式洋房

musiccisum 發表於 19-3-9 21:48
加油,過多2個月會好啲

出世時諗住過咗100日就唔會喊得咁勁,但而家過左仍然係咁,我都好想喊

複式洋房

Cherrylaiching 發表於 19-3-9 22:05
我都好明白,我之前都受到情緒同壓力嘅影響我啲奶不停跌不停退,無論食啲咩飲咩都無用,啲奶少到阿B食幾秒 ...

佢而家係食得痾得但唔瞓得,搞到全屋人都好累

男爵府

有冇試過用奶嘴?

別墅

bonbon18 發表於 19-3-9 22:45
佢而家係食得痾得但唔瞓得,搞到全屋人都好累

我平時會整到間房好暖,幫佢著啲薄身衫,熄燈,奶嘴(一時有一時無,如果喊得好勁先會俾),佢就會訓到,未必好快訓得冧,但係唔會點喊,有時會er一,兩聲,但係拍下佢又好快訓反,呢個方法要不停重複做先會有效,時做時唔做會無咩效果

複式洋房

comeonbb001 發表於 19-3-9 22:53
有冇試過用奶嘴?

比左,時食時唔食

複式洋房

我個仔難湊到一個點
我就嚟崩潰我真心累

有無每日同佢去街放下電?

子爵府

bonbon18 發表於 19-3-9 22:44
出世時諗住過咗100日就唔會喊得咁勁,但而家過左仍然係咁,我都好想喊

我仔都係難以入睡嗰類,好難湊,
啲長輩仲話係因為我唔識湊!

到第二胎又唔係咁,真係個個bb唔同

複式洋房

Cherrylaiching 發表於 19-3-9 23:07
我平時會整到間房好暖,幫佢著啲薄身衫,熄燈,奶嘴(一時有一時無,如果喊得好勁先會俾),佢就會訓到,未必 ...

日頭都咁做?
佢好怕熱,但又要用包被包實佢先可瞓到一陣

複式洋房

ClaireLingLing 發表於 19-3-9 23:11
有無每日同佢去街放下電?

一星期出一日街左右,但佢日頭已經成日唔瞓不斷踢腳,仲有精力過大人

複式洋房

musiccisum 發表於 19-3-9 23:34
我仔都係難以入睡嗰類,好難湊,
啲長輩仲話係因為我唔識湊!

第二個係咪就好好湊?

複式洋房

bonbon18 發表於 19-3-9 23:47
一星期出一日街左右,但佢日頭已經成日唔瞓不斷踢腳,仲有精力過大人

最好每日同佢出一出街,去下公園都好。等佢望下野,放下電。有時出街訓,都好訓過係屋企。我個女之前係high chair都係訓幾個字左右就醒,之後入返房訓加上播白噪聲比佢,可以訓到一個兩個鐘

別墅

bonbon18 發表於 19-3-9 23:45
日頭都咁做?
佢好怕熱,但又要用包被包實佢先可瞓到一陣

我個b日頭沖左涼同佢按摩5分鐘左右之後就好好訓,都有2-3個鐘,無用包被,不過會著件薄外套仔,你日頭會同佢著幾多件?

大宅

開心吸收勳章

我個仔難湊到一個點
我就嚟崩潰我真心累

有d bb 真係唔易訓,唔關識唔識湊事。大人都有醒訓同唔醒訓啦。每日擰住d奶泵返工放工又要趕返屋企真係好辛苦,仲有2個月加固,追奶方便會輕鬆d 架啦。加油!

複式洋房

Cherrylaiching 發表於 19-3-10 00:18
我個b日頭沖左涼同佢按摩5分鐘左右之後就好好訓,都有2-3個鐘,無用包被,不過會著件薄外套仔,你日頭會同 ...

佢而家沖完涼食飽都瞓得半個鐘左右咋。
用包被就一件,唔用就兩件(+薄毛巾come住個肚)

複式洋房

ClaireLingLing 發表於 19-3-9 23:54
最好每日同佢出一出街,去下公園都好。等佢望下野,放下電。有時出街訓,都好訓過係屋企。我個女之前係hig ...

我要番工,唔可以日日帶出街 。我果個一放high chair就喊....

複式洋房

niel 發表於 19-3-10 00:54
有d bb 真係唔易訓,唔關識唔識湊事。大人都有醒訓同唔醒訓啦。每日擰住d奶泵返工放工又要趕返屋企真係好 ...

希望係。。有時我媽仲話我嫁左出去唔幫下99做家務,大佬我真係好累,我係全家最早出門最遲番入屋,入去洗手換衫埋身換片,洗泵奶用品,食飯沖涼又到下餐再埋身,我真係冇停冇hea過!

別墅

bonbon18 發表於 19-3-10 03:16
我要番工,唔可以日日帶出街 。我果個一放high chair就喊....

試下自己抱住佢唱歌仔哄佢瞓,哼純音樂都得,我個b只要重覆一首純音樂哼幾次就會瞓得好好,跟住放落牀四個幾幾鐘先醒。依加就黎三個月,因為牙b由細到大都怕熱,初生一出院就無用過包被瞓,只係哼歌仔瞓,播音樂哄瞓教就達吾到成效

首頁

尾頁

跳至