美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我最近先買左支chanel 洗面
真係最近買
有左係咪唔用得(emoji)

伯爵府

triplek 發表於 19-3-10 16:27
真係最近買

佢主要美白有效成分係d 乜?

個人認為洗面產品停留皮膚時間好少
可能主要靠去角質來達到嫩白效果
就算標榜有乜乜乜美白成分
都未必可以係咁短時間來得及吸收
但擔心就唔好用了
同埋最緊要查清楚成分

複式洋房

我估有左bb 就盡量唔好用美白野,都唔知裏頭有無咩成分影響 bb,簡單保護安全 d

伯爵府

mimosa_t 發表於 19-3-10 17:17
佢主要美白有效成分係d 乜?

個人認為洗面產品停留皮膚時間好少

都係 洗面都係洗兩野 應該唔會太大問題掛

珍珠宮

回覆樓主:

事關重大,只能你自己決定。

水晶宮

triplek 發表於 19-3-10 16:27
真係最近買
洗面嘢,好老實,雖說美白,其實最多幫你去去死皮。就算有特別嘅有效成分,第一,濃度高極有限;第二,正常使用只會停留喺皮膚上極短時間,一般唔會構成咩影響。
護膚品嚟講,孕婦一般最緊要睇成分表,避免有維他命A類成分如 retinol 同 retinoic acid 等,以防身體積聚過多 preformed vitamin A。所謂「孕婦唔用得美白產品」嘅講法過於簡單,咁講嘅人應該對成分認知唔多。其實就算所謂美白產品,內裏所含有效成分亦未必相同。究竟所謂美白產品內係含 hydroquinone (孕婦唔用得),還是維他命C(安全)?除咗有效成分,有冇其他唔理想嘅成分?要睇過先知。

懷孕期間用新產品,更加要留意有冇引起敏感,因為孕婦皮膚可能比平時更易過敏。千祈唔好以為大肚就要換護膚品,一換換晒,如果有敏感反應都唔知邊樣出事就麻煩了。就算所謂天然/有機/無添加護膚品,都絕對唔代表唔會致敏。

伯爵府

EstrellaDamm 發表於 19-3-11 01:29
洗面嘢,好老實,雖說美白,其實最多幫你去去死皮。就算有特別嘅有效成分,第一,濃度高極有限;第二,正常 ...

多謝你咁詳細的解釋

我都唔諗著換哂所有護膚
用返平時的

首頁

尾頁

跳至