自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人是天主教徒,在我女兒小時候便安排她領洗。坦白說,當時候並沒有深思熟慮。

現在我女兒在天主教學校讀P3,學校也有通知書說父母需安排天主教子女上初領聖體班。我雖然有嘗試安排她上,但我女兒性格很固執,她認為是我替她受洗,並不是她自己的選擇,所以她很抗拒上

我想問問在天主教的教義上,小朋友不上主日學是否一件很不該的違規事?

老實說,我也覺得我女兒說的並不錯。事實上是我沒有得到她的同意,便為她決定領洗。在我來說,我也覺的宗教也應是個人的意願(即使她是一個小孩,也需尊重她的想法)。

但其他家長也跟我說,我的女兒如果不上主日學,學校將會責怪,甚至影響她上中學部的機會,令我感到很為難。

想看看有沒有熟識天主教義的朋友可以給與一些意見?

萬分感激!

公爵府

親子王國15週年勳章

你女好有主見,好好跟她倾,了解一下她的想法。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Salad316 發表於 19-3-10 16:57
本人是天主教徒,在我女兒小時候便安排她領洗。坦白說,當時候並沒有深思熟慮。 現在我女兒在天主教學校讀P ...

大宅

我不是教徒 所以不懂回答你

但很認同你看法
因當初女女受洗時是不知情情況下
我相信如果讓她選 她未必會去做
所以她不願去做這些宗教活動

我覺得你作為父母懂得有這反思 很好

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我囡又係p3,
都係bb時領左洗,
上左三年主日學,
次次都話好悶好無聊
但爸爸係教徒所以都堅持要佢上,
我就同佢講,
如果彌撒好悶就發下夢,
諗下無聊野,
時間會好過啲

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

你囡啱,好好溝通,宗教係講心,強迫無意思

wcpcelia    發表於 19-3-10 18:34

寶石宮

2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 19-3-10 17:04
小學, 家人填表寫咗我係天主教。每個星期五都有活動,又有啲宗教活動,冇得話唔想就唔可以參加。
我都係 ...

要信教學生上主日學普遍
有啲係入學申請時已講明
即係如果唔想上就唔好報

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

天主教的教義,父母將嬰兒領洗係因為覺得咁好嘅嘢,應該傳承落去,就正如BB出世用乜嘢尿片食乜嘢奶粉,都係由父母決定。作為一個公教家庭,父母最大嘅責任就係點樣扶持小朋友行呢一條宗教路,其實你個小朋友未算一個正式嘅天主教徒,正如要上道理班初領聖體啦,上到中學要上堅振班,自己再立誓,先至係一個真真正正嘅天主教徒。如果父母係過程冇堅持或者冇引領,咁小朋友將來就唔係一個天主教徒㗎喇。你哋做父母因為唔想勉強佢嘅話,咁你試下解釋比佢聽,女兒仍然堅持就勉強無幸福,將來佢大個了先想信教嘅話,咁佢可以去堂區上慕道理重新領洗囉。

ccysj01    發表於 19-3-10 21:51

男爵府

「教養孩童,使他走當行的道,就是到老也不偏離。」

如果你真心認同你的宗教,我認為你安排女兒受洗十分正確。女兒當然可以有自己思想,好人和壞人都有自己思想。基督徒要奉行的是聖經的價值觀,而不是世人的價值觀。

而我並不是天主教徒。

伯爵府

本人是天主教徒,在我女兒小時候便安排她領洗。坦白說,當時候並沒有深思熟慮。 現在我女兒在天主教學校讀P ...

天主教學校會安排學生一起初領聖體,同返主日學冇關,不過如果小朋友唔信又冇得迫,到中學要再領堅振,如果你怕影響升中,不如氹呀女去初領聖體先,如果佢再大啲仍然唔信,再決定唔遲

侯爵府

我好欣賞我6299既一件事就唔同佢仔洗禮,等佢大左自己選擇信唔信。
當然宗教導人向善,父母想仔女信而幫仔洗禮,都係件美事。
PS我唔信教。

伯爵府

畀面勳章

我是天主教徒而小朋友亦已領洗。幼稚園時開始返主日學,直到小學階段初領聖體。
讀天主教學校而非教徒,學校一樣會鼓勵學生上主日學,課堂亦會安排上聖堂及祈禱。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Poyau 發表於 19-3-10 17:16
要信教學生上主日學普遍
有啲係入學申請時已講明
即係如果唔想上就唔好報

明白係普遍

如果可問我,我會選擇唔報唔上

禁止訪問

子爵府

Abbie_mimi 發表於 19-3-10 17:21
天主教學校會安排學生一起初領聖體,同返主日學冇關,不過如果小朋友唔信又冇得迫,到中學要再領堅振,如 ...

我女 P5, 今年領堅振。
唔係升中後先決定。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

至於你擔心升唔番天主教中學,呢樣嘢當然有影響啦,除咗初領聖體班,將來亦有堅振禮,你自己都係天主教徒,應該知道進行左堅振禮,自願立誓信天主,先至係一個真真正正嘅天主教徒。咁將來先可以喺聖堂行婚配聖事,你啲孫將來先可以做嬰兒領洗,所有嘢都係串連嘅,當日你個女張領洗紙幫佢入到一間天主教學校,唔代表呢張係永久通行證,希望你明白。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我覺得如果學校要求,我會叫佢當返學,而且返去有同學仔一齊,應該開心的。如果佢吾想,要問佢點解,睇返原因先同學校講是否可以吾返。

公爵府

好媽媽勳章

安排領洗,係送給自己bb一份最好的禮物,天主的恩寵; 可以在有信仰生活下成長。

父母想法/做,有冇自細做足培育,也會影響小朋友。

首先你自己有冇返聖堂,有冇一直帶佢返聖堂?
有冇做足信仰教育? 你自己個心態又點先?

同埋依家最新做法係完成最少兩年課程後,堅振和聖體聖事一齊做,來完成成個入門聖事。除非堂區未能安排,先用返舊有模式。

同埋唔一定係有關年齡做的。不過相信絕大部分有信仰家庭都安排高小完成聖體和堅振聖事,除非神父覺得小朋友心態未能可以完成。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

mykate 發表於 19-3-10 17:25
我女 P5, 今年領堅振。
唔係升中後先決定。

我仔係讀傳統天主教男校,我記得係中二嗰年,同其餘幾間女校一齊行堅振禮,唔係小學咁細個個喎。
我又記得少少野,我仔小學期間一直有上主日學,當時上左高小啲小朋友上堅振班,修女俾佢豁免,話上中學跟學校一齊做好d。

子爵府

麟媽媽 發表於 19-3-10 17:30

我仔係讀傳統天主教男校,我記得係中二嗰年,同其餘幾間女校 ...

近年改了制度。

我女番主教座堂的主日學,舊年初領聖體,今年領堅振。
依家唔可以在學校上堂;就算由學校攪,都要去聖堂上堂。

已定了今年6月1日做聯校禮儀。

首頁

尾頁

跳至