自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

仔:我唔想用happy, 有冇其他字代替
我:excited?
仔:有冇心花怒放既英文
我:唔識喎
仔:咁我上網搵,搵到喇,原來係burst with joy

其實唔知係唔係真,你喜歡用就用啦!老師會改的

伯爵府

2019新春慶豚圓

紫翹 發表於 19-3-10 17:23
仔:我唔想用happy, 有冇其他字代替
我:excited?
仔:有冇心花怒放既英文

thrilled

子爵府

mimorjai 發表於 19-3-10 17:35
thrilled

但burst with joy老師又冇話錯喎

超級版主

2019勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

紫翹 發表於 19-3-10 17:38
但burst with joy老師又冇話錯喎

嚴格上burst with joy係動詞,happy係形容詞
要睇晒成句點寫至知岩唔岩

男爵府

回覆樓主

冇錯但日常生活好少用。

通常講thrilled, delighted or over the moon...

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

overjoyed 簡單易明又易用

burst with joy 都得,但好文縐縐。

wcpcelia    發表於 19-3-10 18:42

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Catvole 發表於 19-3-10 17:49
冇錯但日常生活好少用。

通常講thrilled, delighted or over the moon...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊