親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

christyheihei 發表於 19-3-12 16:01
佢地都冇咩頭緒, 只係問我邊架會飛得定D, 始終長途機, 佢地有D擔心

飛得定唔定好難講, 一般都無問題既.

如果長輩唔識英文, 機上有華籍空服好d, 坐長途機既話呢樣緊要d. 長輩有問題都可以問華籍空服, 機長廣播都有中文翻譯, 電影衰極都應該有少少戲有中文字幕或者中文戲睇.

我覺得a380 同777 都係麻麻地, 不過乜機都有優點缺點, 安全到達就算. 下次會坐A350, 幾期待.

三間airline之中, 我依然覺得finnair 比較適合.

世伯伯母仲有冇其他野擔心?

侯爵府

bosch 發表於 19-3-13 07:39
飛得定唔定好難講, 一般都無問題既.

多謝你咁詳細解釋我估佢地係有d唔放心既,第一次坐咁耐飛機,所以佢地而家想叫埋我去,但佢地唔知其實我好怕坐飛機,仲要飛咁多個鐘基本上,而家放晒手叫我搞,我自己揀就ok,我都未飛過長途,都唔係好識揀,請問你有咩意見?同埋黎緊你坐A350係邊間航空公司?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

christyheihei 發表於 19-3-13 09:59
多謝你咁詳細解釋我估佢地係有d唔放心既,第一次坐咁耐飛機,所以佢地而家想叫埋我去,但佢地唔知 ...

意見之前講左, 同埋都同意其他版友提過既注意要點.

既然佢地想得你一齊去, 你又怕坐飛機, 將你果份機票錢變成俾佢地坐cx 會唔會好d?

我阿媽同朋友自己去歐洲探親, 我反而冇諗咁多, 揀直航機俾佢地坐, 邊班直航機平就揀果班機. 另外, 我叫阿媽自己揀座位, 佢知多d 行程安排會安心d. 機上娛樂對我阿媽黎講完全冇用, 但其他方面cx 一定有優勢. 佢地唔識英文, 轉機佢地未必搞得掂, 一定要轉機既話我可能揀大陸/台灣航空公司既機, 因為響轉機機場可以用中文.

我朋友阿媽一個人返香港, 響北歐轉機時有delay, 佢搵同機d 香港人一齊響機場度等消息. 講真呢d 係到時執生.

如果世伯伯母唔識英文, 你準備定張貓紙俾佢地啦. 紙上用中, 英, 瑞典語寫低幾句旅遊同出入境用既會話, 你地同親友既聯絡資料, 同埋轉機和出境既程序, 指示牌等. 我阿媽冇用我俾佢果張貓紙, 佢話跟人行就得喎...

我黎緊都係搭finnair. 估唔到佢地算多班次, 我加錢買可改期既機票同埋揀航班.

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

sas上次分別搭左6轉機, 有大有細, 全部都好定喎
芬航都OK

要轉機唔好揀中東, 啲機場太大啦, 有啲閘口要行好遠, 我試過行成十幾廿分鐘

講轉機係航廈最就腳簡單我覺得係芬航, 同佢會有港人空姐

同埋樓上講寫定貓紙都要, 我去四次有兩次都好詳細問會大約去邊, 自己去定跟團, 去幾多日, 不過同機照計好多香港人啦, 到時客氣啲叫佢地幫吓手就得啦

伯爵府

我6月再去瑞典..SAS真係冇左direct flight陰功... 反正要轉機今次試坐卡塔爾航空經多哈轉機...business $21000抵試

侯爵府

hugub 發表於 19-3-25 09:58
我6月再去瑞典..SAS真係冇左direct flight陰功... 反正要轉機今次試坐卡塔爾航空經多哈轉機...business $21 ...

你上次去係坐直航?

伯爵府

christyheihei 發表於 19-3-25 11:02
你上次去係坐直航?

係呀 HKG 直航 stockholm..

男爵府

I have taken both Finnair and Aeroflot.
Finnair has better time but it is much more expensive.
Aeroflot is not bad with such low price. Service and seats are not bad. Movies won't have English subtitles. We will take Aeroflot again this summer.

首頁

尾頁

跳至