親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

請問係咪有直航咖?我搵黎搵去都搵唔到既

大宅

christyheihei 發表於 19-3-10 17:24
請問係咪有直航咖?我搵黎搵去都搵唔到既

根據skyscanner 就冇啦,要轉機。最平就搭 Finnair 轉,因為香港人好少搭 Finnair.

侯爵府

Rowena 發表於 19-3-10 17:34
根據skyscanner 就冇啦,要轉機。最平就搭 Finnair 轉,因為香港人好少搭 Finnair.
...

我以為有直航機添,我上網都係見到芬蘭同俄羅斯,其實邊間比較好?因為我幫父母睇,佢哋要去探親

禁止訪問

侯爵府

nswrn 發表於 19-3-10 18:23
係有 “北歐航空” 直航去斯德哥爾摩, 但不是全年. 及每日航班, 只是季節性, 一般都係冬季. ...

唔該你呀,通常係去邊到轉機?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

christyheihei 發表於 19-3-10 22:08
唔該你呀,通常係去邊到轉機?

直航, 即係唔駛轉機.

斯德哥爾摩=Stockholm = 瑞典首都.

我都未坐過呢兩間航空公司既機, 但我會揀 finnair. 一來口碑好d, 另外坐歐盟內航空公司既機既話, 任何地方出發時如果班機delay 超過一定時數, 依歐盟規定可以有賠償. 坐aeroflot 只係賠歐洲去俄羅斯果部份. 最新詳情你上網搵下.

aeroflot 來回坐波音777客機, finnair 坐A350. 你爸媽可以去youtube 睇下兩個航班既分別, 航空同轉機時間等, 睇下佢地鍾意邊間.

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

sas改左直飛哥本哈根, 而家搭乜都要轉機
sas同芬航都搭過, 如果sad plus Promo就好抵搭, 唔係既芬航好啲

wcpcelia    發表於 19-3-11 16:06

伯爵府

SAS坐過直航但而家冇左

侯爵府

我搵到暫時有兩種,坐Emirate 係杜拜轉機,等轉機時間比較耐,大概4.5個鐘,另外芬蘭航空就芬蘭轉機,等1.5個鐘,我兩間都未坐過,知唔知邊間好d?

禁止訪問

侯爵府

moumoushau 發表於 19-3-11 19:58
冇一定好 / 一定唔好, 適合自己的, 就是好.
FinAir 總時間應該比較短, 但對不熟悉轉機程序的人來講, 萬一有 ...

EK應該唔係坐A380,我見佢寫777咋

禁止訪問

侯爵府

moumoushau 發表於 19-3-11 21:24
兩程都係 777 ?

去既兩程都係777,回程杜拜香港就380

大宅

christyheihei 發表於 19-3-11 19:10
我搵到暫時有兩種,坐Emirate 係杜拜轉機,等轉機時間比較耐,大概4.5個鐘,另外芬蘭航空就芬蘭轉機,等1.5 ...

雖然我兩間航空公司都未坐過,但聽講emirates 的坐位舒服啲,機艙服務好啲,食物好啲。正因為這些推薦,我自己4月和6月去倫敦都坐emirates.
至於Finnair, 我覺得時間上會好啲,但我家姐去年11月坐Finnair 由倫敦返香港,就話啲食物好難食,連麵包都又凍又硬。基於食物和機艙舒服程度,我會推薦你幫父母買 emirates.

侯爵府

Rowena 發表於 19-3-11 22:46
雖然我兩間航空公司都未坐過,但聽講emirates 的坐位舒服啲,機艙服務好啲,食物好啲。正因為這些推薦,我 ...

係嚕,我見Emirates 係top 10之一,身邊都有好多人推介,價錢仲平少少,係時間麻麻。芬蘭就時間好d,都唔知點揀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

christyheihei 發表於 19-3-11 23:00
係嚕,我見Emirates 係top 10之一,身邊都有好多人推介,價錢仲平少少,係時間麻麻。芬蘭就時間好d,都唔知 ...

你有冇問過你父母意見?

好多野要考慮, 例如航班時間, 飛行時間, 價錢, 機型, 老人家可以一程機可以坐到幾耐, 佢地想一程機坐幾耐, 其中一班機 (即係非來往香港果班機) 冇華籍空服有冇問題等等, 邊間airline 有帶老人家上機既服務等等...

finnair 去瑞典幾機場, Stockholm 本身都有4個機場 (有錯請指正), 如果世伯伯母坐 finnair, 邊個機場最方便親戚去接機?

你check左 finnair 官網未? finnair 一日有兩班機由香港出發, 由hel 去Stockholm有幾班機, 各有唔同轉機時間, 我是但揀一日已經見有8個選擇, total 要14-30個鐘不等, 你睇下有冇其他選擇先.... 亦似乎有帶老人家上機既服務.

侯爵府

佢地都冇咩頭緒, 只係問我邊架會飛得定D, 始終長途機, 佢地有D擔心

珍珠宮

我去芬蘭坐俄航在莫斯科轉机…10小時到莫斯科再等around 2小時都係坐番俄航

禁止訪問

翡翠宮

christyheihei 發表於 19-3-12 16:01
佢地都冇咩頭緒, 只係問我邊架會飛得定D, 始終長途機, 佢地有D擔心

住瑞典親戚會否較清楚哪航空公司啱你父母坐呀?

首頁

尾頁

跳至