興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

每次睇書,係邊搵資料?download過程煩複嗎?書種類多嗎?

唔該晒先!!!

男爵府

Whitechocolate 發表於 19-3-10 17:43
每次睇書,係邊搵資料?download過程煩複嗎?書種類多嗎?

唔該晒先!!!

Kindle係Amazon嘅產品黎,係直接連接Amazon書庫,同佢購買。所有書都有。下載一本我諗十幾秒啦。超級極方便。唔知解唔解答到你問題

伯爵府

改造人 發表於 19-3-21 23:36
Kindle係Amazon嘅產品黎,係直接連接Amazon書庫,同佢購買。所有書都有。下載一本我諗十幾秒啦。超級極方 ...

請問佢同平板電腦睇書,最大分別? 因功能好似,完全唔熟,這產品,唔好介意。

男爵府

Whitechocolate 發表於 19-3-22 02:16
請問佢同平板電腦睇書,最大分別? 因功能好似,完全唔熟,這產品,唔好介意。
...

好大分別,睇iPad因為佢有藍光,對眼睇得耐會好攰,好難會睇得完一本書(至少我唔得,太辛苦),但kindle無藍光,基本上同睇真書無分別,好似真係望住張紙咁,對眼好舒服。同埋kindle輕好多。我影張相你睇,真係似真書打印

伯爵府

改造人 發表於 19-3-22 10:00
好大分別,睇iPad因為佢有藍光,對眼睇得耐會好攰,好難會睇得完一本書(至少我唔得,太辛苦),但kindle ...

多謝你放相俾我睇

請問約幾重? 你係淘寶買?

我想買因用手機,成日周左去上網站,難專心睇書

同埋,怕近視加深。

男爵府

Whitechocolate 發表於 19-3-22 12:24
多謝你放相俾我睇

我係HKTV mall買嘅,我個係最basic model最輕,輕過一部手機,如果勁小小嘅型號就好似部大iphone咁上下重

大宅

I want to buy too, for the popular book, it is hard to borrow from library, also, it is hard for me to read book at MTR (crowded, limited space), I plan to buy one this weekend.

Thanks for your photos sharing.

大宅

回覆 改造人 的帖子

I want to buy too, for the popular book, it is hard to borrow from library, also, it is hard for me to read book at MTR (crowded, limited space), I plan to buy one this weekend.

Thanks for your photos sharing.

男爵府

Whitechocolate 發表於 19-3-22 12:24
多謝你放相俾我睇

我屋企四個人,有四部kindle,
其中三部也是在HKTV mall買,
除了可在Amazon 直接購書外,
也可download 書,好方便,
中文書網,我常用“好讀網”
睇左幾年都未睇曬

伯爵府

JC_mami 發表於 19-5-10 12:19

請問到門市直接買定?因聽說送貨唔太好。可改為由順豐到自提櫃取件?

另外,睇得耐,對眼會唔舒服嗎?

多謝幫忙!!!!!!!

男爵府

回覆 Whitechocolate 的帖子

我選送貨到家,pack得好實淨,沒問題。Kindle的最大好處是跟實體書一樣,沒藍光,
我每晚睇兩三小時也不覺眼攰。

伯爵府

JC_mami 發表於 19-5-12 17:12
回覆 Whitechocolate 的帖子

我選送貨到家,pack得好實淨,沒問題。Kindle的最大好處是跟實體書一樣,沒藍 ...

多謝教路!!!!

大宅

JC_mami 發表於 19-5-10 12:19

請問是否在好書網直接下載?

男爵府

樂富 發表於 19-5-14 11:39
請問是否在好書網直接下載?
可以從好讀網把書下載到電腦或電話,然後過落kindle.
每部kindle 也有自己email account,
我通常download file 落手提,然後將file email去kindle email account
Kindle 就會收到。
當然也可以插usb落電腦download.
最方便是直接跟Amazon 直接download,Amazon 也有很多免費書,
但只有英文。當然買也可以

大宅

JC_mami 發表於 19-5-15 10:17
可以從好讀網把書下載到電腦或電話,然後過落kindle.
每部kindle 也有自己email account,
我通常download f ...

明白,謝謝

子爵府

請問童書有得download嗎?

民房

回覆 JC_mami 的帖子

請問Kindle paperwhite是否可看到圖書館內Hyread借閱的電子書?

男爵府

michellechupy 發表於 19-8-1 17:41

請問Kindle paperwhite是否可看到圖書館內Hyread借閱的電子書? ...
我沒有試過用hyread借電子書,hyread 借書應該download 唔到,
因為是借,如果file download 唔到,kindle 未必睇到。
但我唔肯定

男爵府

angelist 發表於 19-5-20 16:44
請問童書有得download嗎?
我大仔小三開始用,他多數睇英文小說,直接在Amazon買或download 些經典免費的英文小說,
但因為kindle 是黑白,所以未試過download多插畫的童書,
阿仔反而試過download “男兒當入樽“的漫畫。

民房

明白,謝謝!

首頁

尾頁

跳至