婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

馬醫生好好人, 你想要幾耐病假佢都會寫

珍珠宮

wai001 發表於 19-3-25 10:01

而家醫生俾我預算醫院費用張清單:

今天去馬醫生度復診,會問吓加隱針及 3-D mammogram 要加幾錢。
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

大宅

wai001 發表於 19-3-25 09:49

住院兩天,估計一星期或兩星期病假(會攞盡假),費事傷口痛黎 ...

Yes! 休息好先!

珍珠宮

回覆樓主:

又黎load 吾到,及睇吾到最update 留言!

我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

大宅

wai001 發表於 19-3-25 12:46
今天去馬醫生度復診,會問吓加隱針及 3-D mammogram 要加幾錢。

我上次係women imagine 照3D Mammo 大約$2500

珍珠宮

esuperbaby 發表於 19-3-25 19:04
我上次係women imagine 照3D Mammo 大約$2500

睇完馬醫生,佢suggest 不用太急,咁快未夠 1 yr就立即做3-D mammogram,費事吸收過多輻射致癌。…而且,又話有經驗的,用ultrasound已經可以定位到,可以不用做術前「隱針」!…馬醫生分析得好好,好有point,令到病人好信賴佢,好放心!

珍珠宮

esuperbaby 發表於 19-3-25 19:04

吾知牛池灣乳健中心有冇得照 3-D mammogram?如果有,吾知會否便宜些?

大宅

wai001 發表於 19-3-25 19:17

睇完馬醫生,佢suggest 不用太急,咁快未夠 1 yr就立即做3-D ...

祝你手術順利,入院果日早d入院拎床位。法國cut 12點,我當日黃昏7點先入,冇哂4人房仲要訓廁所位。初頭都擔心馬醫生太年輕,不過做完手術覺得佢手勢好好,不用擔心

男爵府

wai001 發表於 19-3-25 19:19
吾知牛池灣乳健中心有冇得照 3-D mammogram?如果有,吾知會否便宜些?

...

有得照. 价錢如下:-

https://www.hkbcf.org/zh/breast_health/main/25/

我想知什麼叫"隱針"? 可告之?? 謝謝.

珍珠宮

jade831 發表於 19-3-25 20:29
祝你手術順利,入院果日早d入院拎床位。法國cut 12點,我當日黃昏7點先入,冇哂4人房仲要訓廁所位。初頭都 ...

我都覺馬醫生在依方面幾有經驗,睇症時會好詳細吓,吾會馬虎。今日去覆診,都幾多人排隊等住睇佢!…結果等咗都頗耐!

珍珠宮

Krissi 發表於 19-3-25 21:14

https://www.hkbcf.org/zh/breast_health/main/25/

「隱針」是指在手術前,在切除腫塊位置落條金屬鐵線(有倒鈎)定位,似船的船錨一樣,然後才落刀切除。……不過,馬醫生話用「隱針」多數的情況是:例如D鈣化點在照ultrasound時都定吾到位,先至才會考慮需要落「隱針」的!如果D腫塊已經用ultrasound照到,在手術室開刀前會再照多一次,確定位置,而醫生又富有經驗的,就無需要落「隱針」的!

珍珠宮

回覆樓主:

Forwarding:
各位朋友,現在香港中文大學免費為40歲到75歲朋友免費為符合年齡要求的男士做大腸癌及前列腺癌症檢查,同時為該年齡層女性做免費乳腺癌檢查,時間到2022年。有空回香港登陸以上網站登記檢查哦!

各位可透過以下香港中文大學網站登記免費做大腸癌篩查計劃,女性再加乳房X光檢查,男性加前列腺檢查:-
https://mcp.cuhk.edu.hk/form/
年齡40-75

可轉發俾親友~

珍珠宮

回覆樓主:

轉載※分享

珍珠宮

Krissi 發表於 19-3-25 21:14

好似這裡照的價錢都幾reasonable!

男爵府

我今日去咗乳健中心取報告, 慶幸只昰纖維瘤增生, 並沒有異常或不好的因素, KEEP住觀察, 半年後返去再照超聲波.
不過我朋友就無咁好彩, 要切半邊+重建, 佢好茫然, 究竟下一步點做? 請教各位!

珍珠宮

Krissi 發表於 19-3-26 15:33
我今日去咗乳健中心取報告, 慶幸只昰纖維瘤增生, 並沒有異常或不好的因表, KEEP住觀察, 半年後返去再照超聲 ...

你朋友是否冧住在私家醫院做?

珍珠宮

wai001 發表於 19-3-25 09:49

住院兩天,估計一星期或兩星期病假(會攞盡假),費事傷口痛黎 ...

不過昨天睇了馬醫生,問過一般傷口康復情況,醫生話一般表面傷口兩周左右就好,裡面傷口約一個月左右。

男爵府

回覆 wai001 的帖子

她打算在私家醫院做.首先得問問別的醫生有什麼看法.
因為除了切除外, 還要矯形科重建, 要历時8個小時手術.

珍珠宮

Krissi 發表於 19-3-26 16:50
回覆 wai001 的帖子

她打算在私家醫院做.首先得問問別的醫生有什麼看法.

會否考慮睇馬醫生?

男爵府

wai001 發表於 19-3-26 16:52
會否考慮睇馬醫生?

她也打算. 但中心裡頭幫我們睇個位女醫生都唔錯, 猶豫階段.

首頁

尾頁

跳至